İLK TEPKİ REKTÖR’DEN

AK Parti Çorum Milletvekili TBMM İdare Amiri Salim Uslu’nun demiryolu güzergâhımızla ilgili yaptığı açıklamaya ilk tepki Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’dan geldi.

12 Kasım 2016 Cumartesi 09:01
 İLK TEPKİ REKTÖR’DEN


MUSTAFA DEMİRER/HABER-YORUM

AK Parti Çorum Milletvekili TBMM İdare Amiri Salim Uslu’nun demiryolu güzergâhımızla ilgili yaptığı açıklamaya ilk tepki Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan’dan geldi.

ÖNCE USLU NE DEMİŞTİ HATIRLAYALIM

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın hazırladığı ‘Ulaşımda ve İletişimde 2003 -2016’ kitapçığında Samsun-Amasya-Çorum-Kırıkkale Hızlı Demiryolu Etüt-Projesi’nin 2017 yılında bitirilmesi planlanıyor.

Hızlı tren ve yük treni özelliğini de taşıyan demiryolumuzun ülkemizin Kuzey-Güney koridorunda yer alması sağlandı. Yapılacak projenin tamamlanmasıyla Çorum’dan geçecek demiryolu; Türkiye’nin en önemli kuzey-güney aksı koridoru olarak yüksek standartlı hale dönüşecek. Sanayicimiz Samsun ile birlikte Mersin limanına da demiryolumuzla ulaşmış olacak.

Yerköy-Kırşehir-Aksaray-Ulukışla Demiryolu Projesi’nin tamamlanması ile Samsun-Mersin limanları arası demiryolu bağlantısı sağlanarak kuzeyden güneye kısa sürede ulaşılması hedefleniyor.

İLK DEĞERLENDİRME REKTÖR’DEN

HİTÜ Rektörü Alkan, Milletvekili Uslu’nun demiryolumuzla ilgili çabalarına teşekkür ettikten sonra üniversite açısından bazı değerlendirmelerde bulundu.

HIZLI TREN AÇILIM SAĞLAYACAK

Alkan’ın anlattığına göre, hızlı tren tüm dünyada popüler. Japonya’da hızlı trenin ortama gecikme süresi 24 saniye. Bu rakam çok muazzam. Hızlı tren 800 kilometre kadar mesafede en elverişli ve güvenli ulaşım aracı. Hızlı tren Çorum’un açılımını sağlayacak.

ÖĞRENCİ ULAŞIMA BAKIYOR

Üniversitelerde 1 milyon kontenjandan 60 bini boş kaldı. Artık öğrenci çok kıymetli.Üniversite tercihi yapan öğrenciler veya öğretim elemanları okula, şehre, hocaya, ulaşım imkânlarına ve şehrin sunduğu fırsatlara bakıyor.

HIZLI TREN TERCİHLERİ ETKİLEYECEK

Hitit Üniversitesi’nde 5 yılda öğrenci sayısı 8 binden 18 bine yükseldi. İki kattan fazla artış oldu. HİTÜ öğrenci tercihinde büyük potansiyele sahip. Hızlı tren şehre, üniversiteye ve öğrenci tercihlerine önemli katkı sağlayacak.

YÜK TRENİ DAHA DA ÖNEMLİ

Burada önemli bir diğer konu sadece hızlı tren değil, yük treninin olması. Teknolojisi olmayan ülkelerin yıllık milli geliri 2 bin dolar, teknoloji kopyalayan ülkelerin milli geliri 10 bin dolar, teknolojisini geliştiren ülkelerin milli geliri 40 bin dolar. Her alanda dünyaya açılmamız lazım. İhracatımızda yüksek teknoloji ürünlerin oranını artırmamız gerekiyor. Çorum’un yük treni ile buluşması şehre, sanayimize ve TEKNOKENT’in işlevselliğine ve motivasyonuna büyük katkı sağlayacak.

GÖNÜL COĞRAFYAMIZIN TÜRKİYE’YE İHTİYACI VAR

Dünyada İslam ve gönül coğrafyamızın Türkiye’ye ihtiyacı var. Bu nedenle iktisaden güçlü olmamız gerekiyor. Milli yazılıma, milli insan, her şeyin millisine ihtiyacımız var.

Son Güncelleme: 13.11.2016 20:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Işte bu 2016-11-12 09:29:06

Kalemine sağlık mustafa bey rektorumuzede değerli açıklamalarından dolayı tesekkür ediyoruz