İMARDA YASALARA UYMAZSAK…

Çorum Belediyesi, geçtiğimiz yıl Tavukluk Ahçılar Bağları'nda 5.5 hektar alanı 5 katlı konut imarına açtı. İnşaatlar geçtiğimiz yıl başladı, devam ediyor.

09 Şubat 2016 Salı 09:11
 İMARDA YASALARA UYMAZSAK…


MUSTAFA DEMİRER


Çorum Belediyesi, geçtiğimiz yıl Tavukluk Ahçılar Bağları'nda 5.5 hektar alanı 5 katlı konut imarına açtı. İnşaatlar geçtiğimiz yıl başladı, devam ediyor.


SOSYAL DONATILAR DA KONUT OLDU!


Bağ imarlı alanlarda bulunan sosyal donatılar, cami ve park işaretli yerler de plan değişikliğinden nasibini aldı.


DSİ'NİN İTİRAZI


DSİ, söz konusu bölgeden dere yatağı geçtiği gerekçesiyle çekincelerini dile getirdi.  Çorum Belediyesi'ni taşkın korumaya karşı uyardı, ancak değişen bir şey olmadı.


Örnekleri çoğaltmak mümkün olmakla birlikte sadece bir bölgedeki imar planı değişikliği hususunda yakın geçmişte yaşananı  hatırlattıktan sonra  yeni taleplerin geldiğini belirtelim.


5.5 HEKTAR İMARA AÇILINCA...


Ahçılar Bağları'nda 5.5 hektar alan konut imarına açılınca kalan 37 hektarlık alanda mülkü bulunan bazı malikler de imar planı değişikliği talep ediyor haliyle. Eee haksız da değiller.


AHÇILAR BAĞLARI KENDİ HALİNE TERKEDİLDİ


Ahçılar Bağları geçmişte olduğu gibi  son 7 yıldır işbaşında bulunan belediye yöneticileri tarafından bilerek veya bilmeyerek mezbelelik olarak bırakıldı. Yerel yönetimler ihtiyaca cevap verecek sosyal donatı alanları yapmayarak bölgeyi kendi haline terk etti. Üstüne üslük yeni imara açılan bölgelerde sosyal donatılar bile konut oluverdi.


YASA; MEVZUAT, YÖNETMELİKLERE UYGUN MU?

Şayet Ahçılar Bağları Tavukluk-Çevre Yolu arasında kalan 37 hektar alanda imar düzenlemesi  talep eden vatandaşlar Çorum Belediyesi’ne ulaşabilirse, imar planında mevzuat dışı uygulamalara zemin hazırlanmamalı. Bölgede imara açılacak alanlarla dere arasındaki taşkın koruma mesafesi, yollar, park ve ibadethane gibi sosyal donatılar mutlaka olmalı.

BELEDİYE’NİN SON 7 YILDIR İMARA BAKIŞI


Yukarıda küçük bir örnekle izah etmeye çalıştığımız mevzu şehrin genelinin imarı düşünüldüğünde daha önemli hale geliyor. İmar planları ve plan değişiklikleri şehrin istikbalini yakından ilgilendiriyor.


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü yönetimindeki 7 yıllık belediye yönetimi, Çorum’un büyük bölümünde imar planlarını veya değişikliklerini hayata geçirdi.


Kentin orta ve uzun vadeli geleceğini etkileyecek kapsamlı ve olumlu bulunan imar planları yapıldığına şahit olduk, ancak bir o kadar da yasa, yönetmelik ve mevzuata aykırılıklar her daim gündemden düşmedi.


TÜM İKAZLARA RAĞMEN...


Sosyal donatıların imara açılması, kişiye özel plan değişikliklerinin yapılması,  şehri tıkayacak uygulamalara karşı duruş sergileyen vatandaşın dikkate alınmaması, yöre sakinlerinin tepkilerine karşı imar maddelerinin belediye meclisinden sayısal çoğunluk sayesinde çıkarılması, belediye meclis üyelerinin omuzlarında taşıdıkları ağır vebalin gereğini istenilen düzeyde  yerine getirmemeleri gibi durumlar da tartışılabilir.


Öte yandan AK Parti Genel Başkanı Başbakan Davutoğlu’nun yatay yapılaşma talimatına rağmen yerel yönetimin başındaki isimler rantı her şeyin önünde tutarak dikey yapılaşmayı teşvik ederken, yine Davutoğlu’nun  haksız, adaletsiz ve toplumsal hedefler yerine kişisel kazancı önceleyen imar usulsüzlüklerine karşı çok sert uyarılarının belediye başkanları tarafından hiç dikkate alınmadığına şahit oluyoruz.


ÇORUM’DA GÖRDÜKLERİMİZ


Çorum’da imarla ilgili şehrin gelişip büyümesini sağlayan uygulamalar olduğu gibi yukarıda sıraladığımız yanlışları, hataları ve ‘ben yaptım oldu’ anlayışını da görüyoruz maalesef. Üstelik imar yasalarının delinmesinin ‘şehre kazanç olduğu’ gibi bir anlayış hakim kılınmaya çalışılıyor. Hal böyle olunca Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün çeşitli platformlarda sık sık dillendirdiği şehrin uzun vadeli geleceğine hitap eden, modern ve ihtiyaca cevap veren imar düzenlemeleri yaptıkları söylemleri de ister istemez havada kalıyor.


HAK-HUKUK ÇİZGİSİ


Çorumlular'ın ekseriyetinin sıkıca takip ettiği mevzulardan en başta geleni imar olunca, yaşanan ve yaşanması muhtemel adaletsizlikler, hak ve hukuka  riayet  ve şehrin uzun dönemli istikbalini etkileyecek uygulamalar  memlekette yaşayanların kırmızı çizgisi haline geliyor.


KAMU HAKKINA RİAYET


Tüm bu gelişmelerden çıkaracağımız bir sonuç var elbette. O da sorumluluk makamında bulunanların yaptıkları, yapacakları tasarruflarda, attıkları adımlarda şehrin genelinin ve kamunun hakkına, adalete titizlilikle riayet etmeleri olsa gerek.



Son Güncelleme: 13.02.2016 16:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mehmet H. 2016-02-09 10:40:49

bu şehri rantçılara teslim edenlerin allah günahları affetsin.

Avatar
Birol 2016-02-09 12:27:23

mustafa demirer eline sağlık. gün gelecek bunların hesabı sorulacaktır.

Avatar
yorumsuz yorumcu 2016-02-09 15:27:19

Tavukluk imar planı tam facia. Onu geçtik oldu bitti. Belediyenin ordaki hisse satış larına bir bakmak lazım. Ne dediğimi anlarsınız.

Avatar
plan notu 2016-02-09 15:30:37

Projesinden biliyorum plan notları yasa yönetmeliğe aykırı. Yazıklar olsun coruma bu kötülüğü yapanlara. Birde trafik sorunu çözeceklermiş . Gülelim de boşa gitmesin

Avatar
plan mlan 2016-02-09 15:33:34

Stada 1400 konut yapacaklar trafik sorunu çözeceklermiş. Tavukluğ u katlettiler. Her yer ev arabayi park edecek yer yok. Bahçelievler'de önceki yönetim mahf etti. Durmak yok rant a devam

Avatar
Adınız Soyadınız 2016-02-10 08:27:27

benim anlamadığım bu kadar duyarsız bu kadar tepkisiz, bu kadar umursamaz nasıl olabiliyorsunuz. resmen çocuklarınızın geleceği ile şehrinizin geleceği ile oynanıyor.
1-stada 1400 konut yapacaklar sonra trafiği çözmeye kalkıyorlar.
2-bahabeyde ağaç katliamı yapılıyor ses çıkarmıyorsunuz. sahaları oraya yapacakmış
3-carrefour orası emsal arttırılıyor ses çıkmıyor.
4-bahabeyde en fazla taban alanı yüzde 40 olacak yere yüzde 60 veriliyor kanunsuzca ses yok
5-belediyenin parasıyla imam hatip yapılıyor(yapılsın devlet yapsın) ses yok
6-stadı belediye yapıyor( gsgm yapması lazım) ses yok.
7-devanede kamulaştırma yaptılar vatandaşa 400 450 lira verdiler cemaatin yerini 600 lira verdiler.
8-tavukluğun imarı zaten facia. eski plandaki park camii okul alanını konuta çevirdiler birde dsi̇ nin olumsuz görüşüne rağmen.
9-daha çok ....

Avatar
alp 2016-02-10 09:23:53

külçü çorumda benim borum öter zihniyetinde meydan camiye yaptıgı parkın arsa sahiplerini bile duman etti eşyası icinde evlerini yıktı hayır işi yapıyorum diye zülüm ediyor

banner165