İnkılap tarihi kitaplarının içerikleri değişmeli

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık, tarihte bir çok insanın şehit edildiğini ancak Atıf Hoca'nın hala daha gür şekilde zihinlerde yer aldığını söyledi.

07 Şubat 2016 Pazar 22:52
İnkılap tarihi kitaplarının içerikleri değişmeli

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık, tarihte bir çok insanın şehit edildiğini ancak Atıf Hoca'nın hala daha gür şekilde zihinlerde yer aldığını söyledi.


Atıf-Der tarafından organize edilen "Bir Zihniyetin İdamı; İskilipli Atıf Hoca" konulu söyleşide konuşan Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Işık, ilk olarak Atıf Hoca'nın yaşadığı dönemin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısına dikkat çekti.

Dağılan Osmanlı coğrafyasından milyonlarca insanın Türkiye'ye göç ettiğini ve bunların sefalet içinde yaşadıklarını dile getiren Işık, değerlendirmelerin de bu gelişmeler dikkat alınarak yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Bu dönemde İttihat Terakki ile Hürriyet ve İtilaf Fırkası arasındaki kavganın bütün bir siyasi ve içtimai hayata yansıdığını ifade eden Işık, "İttihat Terakkiye karşı meclis dışında 31 adet siyasi parti ve cemiyet kurulmuştur. Bu cemiyetleri savundukları fikirlere göre vatan haini ilan etmek anlaşılır gibi değildir. Fırkacılık hastalığı siyasi kavgalar, kutuplaşmalar, bir birine karşı muhalifliğin sanatlaştığı ve kuralları olmayan bir savaşa dönüştüğü, iktidarın ranta dönüştüğü bir siyasal ve toplumsal ortam var. Ulemanın bir kısmı II. Abdülhamit'e karşı İttihat ve Terakki safında iken Meşrutiyet döneminde umduğunu bulamayınca Hürriyet ve İtilaf Fırkası saflarına geçmiştir" dedi. 

İskilipli Atıf Hoca'nın böyle bir dönemde modern Müslüman kimliği ile aydın bir insan olarak ortaya çıktığını kaydeden Işık, "İskilipli Atıf Hoca hem medrese mezunu hemde İlahiyat Fakültesini birincilikle bitirmiş bir insandır. Fatih Dersiamı ve müfettişlik yapmıştır. Padişahın huzur sohbetlerinde bilirkişi olarak yer aldı. Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasının nasıl avantaja dönüştürüleceğini anlatmak için Deniz Kuvvetleriyle ilgili bir kitap yazdı ve bu kitap ödül aldı. Ayrıca sendikacı bir kimliği de vardı. Meclis-i Mebusan dersiamların terfi ve atama işlerini düzenlemiş ve bir sıraya koymuş olmasına rağmen adam kayırmacılık başta olmak üzere bir takım usulsüzlükler devam edince Cemiyet-i Müderrisin kurulmuştur. Cemiyet'in amacı İlmiye mesleğinin ihyası Müslümanların eğitimi ve gelişmeleri, Müslümanlar arasında maddi ve manevi bütünlüğün sağlanmasıydı.  Atıf Hoca modern şuurlu bir Müslüman kimlik, İslamiyet'i hakkıyla bilen ve çağın gereklerini bilip anlayabilecek Müslüman bir toplum oluşturmayı amaçlıyordu. Günümüz İmam Hatip Okulları ile Atıf Hoca'nın hedeflediği Müslümanları yetiştirecek eğitim sistemi örtüşüyor" şeklinde kaydetti.

Bu millete balans ayarı yapmak için sürekli ya Abdulhamid'in düşüşü, yada Menderes'in idamının hatırlatıldığını vurgulayan Işık, "Aynı topluluğun kültür havzasına da balans ayarı yapılacaksa Atıf Hoca hatırlatılır. Atıf Hoca o kadar büyük bir isim ki büyük bir kültür havzasına karşılık geliyor ve sürekli hatırlatılıyor. İskilipli Atıf Hoca'nın idamını Frenk Mukallitliği kitabı ve şapka üzerinden tartışmak ona yapılacak en büyük hakarettir. Bu onu basite indirgemektir ki birilerinin istediği de budur. Atıf Hoca'yı idam edenlerin asıl mücadele ettikleri şey Onun taşıdığı zihniyetti" diye konuştu.

İNKILAP TARİHİ KİTAPLARININ İÇERİKLERİ DEĞİŞMELİ

İnkılap Tarihi derslerinde okutulan kitapların yeniden yazılması gerektiğine işaret eden Işık, "İnkılap Tarihi kitaplarında birçok doğru olmayan bilgi var. Zararlı, yararlı, az yararlı çok faydalı cemiyetler gibi saçma sınıflamalar yapılmış. Olayların bulundukları zaman ve ortamlar değerlendirilerek yorumlanması lazım. Aksi takdirde yanlış yorumlar yapılır. Devletimiz acilen bu konuya el atıp bilimsel kriterler dikkate alınarak yeniden İnkılap Tarihi kitaplarını yazdırmalıdır" dedi.

BELEDİYEYE ATIF HOCA KÜLLİYATI TEKLİFİ

Konuşmasının sonunda Belediye Başkanı Muzaffer Külcü'ye de bir çağrıda bulunan Işık, "Belediyenin öncülüğünde süreli süresiz tüm kaynakları tarayalım ve bir Atıf Hoca Külliyatı oluşturarak gelecek nesillere bırakalım. Bundan sonra araştırma yapacak olan herkes bu kaynaktan yararlansın" diyerek sözlerini tamamladı.


Son Güncelleme: 07.02.2016 22:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165