‘İnsana hizmet çok önemli’

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Osmancık Şubesi’nin her hafta düzenlediği Düşünce Seminerlerinin bu haftaki konuğu Osmancık İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Tökel oldu.

27 Aralık 2016 Salı 08:49
‘İnsana hizmet çok önemli’

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Osmancık Şubesi’nin her hafta düzenlediği Düşünce Seminerlerinin bu haftaki konuğu Osmancık İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Tökel oldu.


“İnsan olarak büyüklüğün veya küçüklüğün ölçüsü nedir” diyerek konuşmasına başlayan Mahmut Tökel, “Büyüklük fiziki kuvvetle mi; büyüklük mal, mülk, servetle mi; büyüklük makam, mevki koltuk ile mi; büyüklük yoksa şan ve şöhret ile mi; büyüklük şekil, suretle mi sağlanır” dedi.

Mevlana'nın "İnsanın değeri, aradığı şeye göredir." sözünün önemine değinen Mahmut Tökel, “İnsan var oluş gayesini bildiğinde anlam arayışı sona erecektir” diyerek insanın bu bilgi amaçla çalışmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Tökel, Peygamberimizin ' Allah Teâlâ, sizin bedenlerinize ve yüzlerinize değil, kalplerinize ve amellerinize bakar' hadisini aktararak bir insanın bu konuya çok dikkat etmesi gerektiği, boş sözlerden ziyade davranışlarda söylenenlerde gösterilmediği zaman söylenilen sözün havada kalacağını ve insanlarda hiçbir tesir bırakmayacağını vurguladı.


“İnsana hizmet etmiyorsanız hiçbir şey yapmıyorsunuz demektir” diyerek amacın insana hizmet etmek olduğunu belirten Mahmut Tökel, insana hizmet etmenin bir şeref olarak görülmesi gerektiğini ve bu hizmetin de bir nasip işi olduğunu, hangi düşünceden olursa olsun insanı ayırt etmeden hizmet yapmak zorunda olunduğunun altını çizdi.


Konuşmasına çeşitli örneklerle devam eden Mahmut Tökel, Hz. Ali'nin ' İlacın sendedir de farkında olmazsın. Derdin de sendendir fakat görmezsin. Sanırsın ki sen sade küçük bir cirimsin; hâlbuki sende dürülmüş en büyük âlem' sözleriyle konuşmasını bitirdi.


 

Son Güncelleme: 27.12.2016 08:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.