‘İş hukuku işçiyi korur’

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından üyelerine ‘İş Yasalarının İşverene Getirdiği Yükümlülükler.

30 Ocak 2015 Cuma 16:05
 ‘İş hukuku işçiyi korur’

M.Ali Ceylan

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) tarafından üyelerine ‘İş Yasalarının İşverene Getirdiği Yükümlülükler. İşçi ve İşveren İlişkilerinde Anlaşmazlık ve Uyuşmazlıkların Çözümü’ konulu seminer verildi.


Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Hukuk Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin'in konuşmacı olarak katıldığı seminerde, iş sözleşmesi türleri, iş kanununda iş güvencesi, yıllık izin, tutanak-ihtarname düzenlenmesi ve işçi-işveren anlaşmazlıklarında belgelendirme, ücret, fazla çalışma ve genel tatillerde çalışma, iş ve sosyal güvenlik bilirkişi raporu düzenlenmesi, ihbar ve kıdem tazminatı ile iş sözleşmesinin feshinin hukuki sonuçları konuları anlatıldı.


Seminer bugün saat 14.00'te TSO Meclis Salonunda gerçekleştirildi.


İş mevzuatı yükümlülüklerinden önce, iş hukukunun işleyişinin bilinmesinin gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Menekşe Şahin, iş hukuku ile ilgili bilgiler verdi.


‘İş hukuku işçiyi savunur’


İş hukukunun kendine has özelliklerinin olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Şahin, “Hukuk; adalet, denge demektir. İş hukuku işçiye yönelik, işçiyi savunan bir hukuktur.” dedi. Şahin, “Teoride işçi iş verene ekonomik olarak bağlı çalıştığı için işçi iş veren karşısında her zaman zayıftır. İş hukuku işçiye hak vererek, her zaman işçiyi korumaya çalışır. İş hukukunun taraf olduğu algılanmamalı, işçi zayıf olduğu için onu savunur.” şeklinde konuştu.


‘Mahkemeler taraf tutmaz’


Mahkemelerin taraf tutmadığını, iş hukukunun işçiden yana olduğu için açılan davaları işçilerin kazandığına işaret eden Şahin, “İş hukuku işçiden yanadır, işçiye hak verir.” diye konuştu.


Şahin konuşmasına şu şekilde devam etti;


“Bir işçiyi işten çıkarmak iş verenin son çaresi olması gerekir. Bir işçinin performansı düşük zayıf olabilir.  İşçiyle çalışmak istemiyorum seçeneği var. Ama işçiyi işten çıkarmak için, uyarmak ihtar etmek, sonra kınamak gerekir. Ben akademisyenim, bana taraf tutuyorsun diyorlar. İş hukukunu anlattığım için işçinin tarafını tutuyorum gibi algılanıyorum.”




Son Güncelleme: 30.01.2015 18:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165