İskilip geleceğe hazırlanıyor

İskilip, son yıllarda turizm ve şehircilik alanında yapılan çalışmalarla...

26 Temmuz 2015 Pazar 15:27
 İskilip geleceğe hazırlanıyor


İskilip, son yıllarda turizm ve şehircilik alanında yapılan çalışmalarla hızlı bir değişim ve gelişim gösteriyor. 

Altyapı alanında köklü değişimlere giden İskilip Belediyesi, şehre modern bir vizyon kazandırmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 2011 yılında yapılan Mahalli İdareler seçimlerinde AK Parti’den belediye başkanı seçilen Recep Çatma, İskilip’i geleceğe bugünden hazırlıyor.

İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma’nın öncelikli hedefleri arasında İlçenin alt yapı problemlerini ortadan kaldırmak yer alıyor. İskilip’in sahip olduğu tarihi ve kültürel mirasa da sahip çıkan İskilip Belediyesi, kentin köklü geçmişini gelecek nesillere aktarmak için yoğun çaba sarf ediyor. Sosyal kültürel etkinliklere de ayrı bir önem veren İskilip Belediyesi, eğitime de destek veriyor.

İhlas Haber Ajansı (İHA) Bölge Müdürü Bülent Özkaleli, İHA Çorum Muhabiri M. Muttalip Yalçın ve İHA İskilip Muhabiri Tuncay Mumcu, İskilip Belediyesi’ni ziyaret etti.

İhlas Haber Ajansı’na yaptığı çalışmalar ve hedeflerini anlatan İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma, İlçe halkının her şeyin en iyisine layık olduğunu belirterek, halka verdikleri sözlerin arkasında olduklarını açıkladı. Yüklendikleri sorumluluğun farkında olduklarını vurgulayan Başkan Çatma, her adımlarını buna göre attıklarını söyledi.

Göreve gelir gelmez ilçede alt yapı sorunlarının çözümü noktasında bir seferberlik başlattıklarını anlatan Başkan Çatma, öncelikli hedeflerinin alt yapı çalışmalarını bir an önce bitirmek olduğunu vurguladı.

İlçenin tamamının alt yapı sorununu çözmek için çaba sarf ettiklerinin altını çizen Başkan Çatma, “İskilip Belediyesi olarak bizi en çok zorlayan proje alt yapı projeleridir. Bu konuda hem vatandaşlarımızdan hem de halkımızdan şikayetler geliyor. Yaptığımız işler bir aylık, üç aylık işler değil. Biz kısmi bir alt yapı çalışması da yapmıyoruz. İlçemizin 14 mahallesi var. İlçenin tamamının alt yapı sorunu çözmek için çalışıyoruz. Geçen yıl 13 milyon TL’lik yatırımla kanalizasyonu bitirdik. Girmediğimiz cadde, sokak ve mahalle kalmadı. 17 kilometrelik yağmur suyu şebekesi yaptık. Kanalizasyonumuz arıtmaya, yağmur sularımızda derelere akıyor. Geçen yıl itibariyle alt yapıya 18 milyon TL’lik yatırım yaptık. YEDAŞ’la yapılan anlaşma sonucunda 5-6 kilometrelik alanda elektrik kablolarını yeraltına alındı. Doğalgaz ve içme suyu çalışmalarımızı bitirdikten sonra İskilip’i yaşanabilir bir kent haline getireceğiz. Vatandaşımızdan biraz daha hoşgörü istiyoruz. Mazeret üretmeyeceğiz. Nasıl hangi sözleri verdiysek her sözün arkasındayız. Söz verdiğimiz hiçbir yatırımın kurtuluşu yok. Vatandaşımızı şehir merkezinde en az 15 kilometrelik sıcak asfaltla buluşturacağız. Yaya kaldırımından bordür taşlarına kadar hepsini yenileceğiz. Yaya kaldırımlarını yayalarımıza bırakacağız. Vatandaşımızdan biraz daha sabır istiyoruz” dedi.

TÜRKİYE’DE ALT YAPI SORUNU OLMAYAN İLÇELERDEN BİRİSİ OLACACAĞIZ

Belediye kaynaklarını rasyonel bir şekilde kullandıklarını dile getiren Başkan Çatma, “Önümüzdeki süreçte kanalizasyon bittiğinde, yağmur suyu ve içme suyu şebekeleri ve doğalgaz çalışmaları tamamlandığında İskilip Türkiye’de alt yapı sorunu çözen sayılı ilçe belediyeleri arasında yer alacak. Kısıtlı imkanlara sahibiz. O yüzden yap-boz şansımız yok. Bizim böyle bir lüksümüz de yok. Alt yapıyı yapıyoruz. Biz bunu İller Bankası aracılığıyla yaptırıyoruz. 6 milyon 700 bin TL suya ödüyoruz. 13 milyon TL kanaliazyona ödüyoruz. 5 milyon TL yağmur suyuna veriyoruz. Bu ödenen paraların hepsi İskilip’e, İller Bankası’ndan gelen ödenekten kesiliyor. İller Bankası’na gelen kişi başı gelirden paramız kesiliyor. Bu yüzden yap-boz lüksümüz yok. Vatandaşımızın parası bu. En ideal, en tasarruflu şekilde harcama yapıyoruz. Bunun böyle bilinmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İSKİLİPLİLER ŞEKER TADINDA SU İÇEÇEK

İlçe’deki içme suyu yenileme projesine başlandığını hatırlatan Başkan Çatma, “İhalelerini geçen yıl yaptık. 7 aydır neden şehir şebekesine başlanamadığı yönünde insanlarımızın soruları oldu. Bürokrasideki süreç bizi biraz geciktirdi. İhale yapılmasına rağmen çalışmalar süreç nedeniyle gecikti. İçme suyu şebekemiz polietilen boru olacak. Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiye ettiği boru. Artık kanserojen borulardan kurtuluyoruz. Bunlardan kurtulmak yeterli değil depoları da yeniliyoruz. Üç tane yeni depo yapacağız. Yeni depoların içerisi dünya standartlarına göre olacak. Antibakteriyel olacak. Bakteri üretmeyecek. Yani İskilip halkımıza yukarıdaki Gelin Pınarından, Akpınar’dan nasıl su geliyorsa vatandaşımıza şehir şebekesinden de aynı kalitede su içireceğimizi taahhüt ediyoruz. Bizim sularımız çok güzel. Kuraklıkta kuyu suları kullanıyorduk. Buda suyumuzun kalitesini bozuyordu. Şebekemizi yeniledikten sonra kaçakların önüne de geçilecek. Kaynak sularımızda tek damla kaçak su olmayacak. Şebeke ve depolar tamamlandığında halkımız şeker tadında su içecek. Biz su şebekemizi yenilerken vatandaşlarımızı susuz bırakmayacağız. Çalışma yaptırdık. İskilip’in neresinde su kaynağı var bunların hepsini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

ETNOGRAFYA MÜZESİ İÇN ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

İskilip’i ayağa kaldıracak sektörlerden birisinin de turizm olduğunu hatırlatan Çatma, “Turizmle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Kaymakamlıkla koordineli çalışma yürütüyoruz. İlçeyi turizme birden açmak mümkün değil. Kısa, orta ve uzun vadeli çalışmalar yaptık. Etnografya müzesi için çalışmalarımız devam ediyor. Müze için yerimiz hazır. Tefrişatı noktasında profesyonel bir ekipten destek almak amacıyla Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Turizm Genel Müdürlüğü’ne müracaatta bulunduk. Şuanda Süleyman Şah Türbesi’nin projesini yapan ekip ilçemize gelerek incelemelerde bulundu. Oradaki çalışmalar bitince buranın dizaynı yapılacak. Geçmiş belediye başkanlarımıza teşekkür ediyoruz. Restorasyon çalışmalarının birinci etabını bitirdiler. Konakların restorasyonu bitti. İkinci etap restorasyon çalışmalarına başlayacağız. Anıtlar Kurulu’ndan izin aldıktan sonra semerciler ve keçeciler arastalarının restorasyonuna başlayacağız. Ulucami’den başlayarak Temenni bölgesine kadar olan bölgeyi koruma altına alacağız. Bölgeyi turizme kazandıracağız. İçerisinde insanların yaşadığı bir kalemiz var. Bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaatımızı yaptık. Orada da gerekli çalışmayı yapacağız. Gastronomi yollarımız var. Elmabeli bölgesinde bir bina var. Orayı belediyemize kazandırıp otel yapıp yürüyüş yolları ile ilgili konaklama yapılmasını düşünüyoruz. İnaç turizminde de büyük bir potansiyele sahibiz. Turizm hareketlerinin yoğunlaşması İskilip’e de katma değer sağlayacak. Ankara bağlantımız elzemdi. Turizme açacağız diyoruz. Yolumuz çok kötüydü. Yapılan girişimler sonucu milletvekillerimizinde katkısıyla yolumuzun ihalesi yapıldı. Yeni yapılacak yolla birlikte Ankara’ya ulaşım 6 kilometre daha kısaldı. 93 milyonluk bir yatırımla hayata geçecek. Milletvekillerimize ve katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

AÇIK TARIM CEZAEVİ İLE ESNAFIMIZ RAHAT NEFES ALACAK, SULU TARIMLA KÖYLÜMÜZ KALKINACAK

Açık Tarım Cezaevi ve Tımarlı Sulama Projesi projesi hakkında da bilgiler veren Başkan Çatma, “Esnafımızı ayağa kaldırmak adına bazı projeler hazırladık. Bunları hayata geçirerek esnafımızın önünü açmak istedik. Bunlardan bir tanesi Açık Tarım Cezaevi projesi. Göreve gelir gelmez bu projeyi hayata geçirmek için çalışma başlattık. Kazanlı mevkiinde daha önce 150 dönüm yer tahsisi yapmıştık. Milletvekillerimiz, Cezaevleri Genel Müdürlüğü yetkilileri’nin yardımlarıyla şuanda yer teslimi yapıldı. Oluru alındı. Proje ihalesi aşamasına geldi. 2016 yılında da yapım ihalesine geçmeyi hedefliyoruz. Asıl hedef orada çalışacak bin kişi. Burada bin yükümlü olacak. Günlük 6-7 bin lira girdisi olduğu düşünüldüğünde İskilip esnafı bu sayede rahat nefes alacak. Tımarlı Sulama Projesi, 1960 yılından beri sürüncemede olan bir projeydi. Uğurludağ, Bayat ve İskilip’i kapsıyor. Proje hayata geçtiğinde Köylü vatandaşlarımız kuru tarımdan sulu tarıma geçecek. Geliri artacak. İskilip’te sanayi yok. Özellikle esnaflarımız köylünün de eline bakıyor. Tımarlı Sulama projesinin ihalesi yapıldı. 136 milyon TL’ye mal olacak bir proje. Bunun içerisinde sulama pompajları yok, pompajlarla birlikte proje 200 milyon TL’ye mal olacak. 3 yıllık bir süresi var.Sözleşmesi ve ihalesi yapıldı. Yer tesliminden sonra projeye başlanacak. Bu proje bölgeye büyük bir girdi sağlayacak” dedi.

VERDİĞİMİZ TÜM SÖZLERİN ARKASINDAYIZ

Mahalli İdareler Seçimleri’nde İskilip Halkına verdikleri tüm sözlerin arkasında olduklarını belirten İskilip Belediye Başkanı Recep Çatma, konuşmasında şunları kaydetti; “Yapacağımız hizmetleri bilbordlara astık. Vaatlerimizi sıraladık. Vaatlerimizin hangisi yerine getirilmezse vatandaşlarımız hesabını sorsunlar. Aralarında yetişmeyenler olabilir. Biz omuz veririz anca süreçle ilgili skıntılar ortaya çıkabilir. Yapamadıklarımızı da vatandaşlarımıza neden yapamadığımızı anlatırız. Tüm siyasi partiler kurum ve kuruluşlara çağrımız şudur eğer bizim göremediğimiz bir hizmet olursa bize bunu iletsinler. Bizde gerekli çalışmaların ardından gereğini yerine getirmeye çalışılırız. İskilip’in gelişmesi, bir adım öteye gitmesi noktasında her türlü fikre ve görüşe açığız. Ortak aklı önemsiyoruz.

Ayrıca ilçedeki tüm hayrat ve tarihi çeşmelerde bakım yaparak çeşmelerimize su verdik. Şuanda suyu akmayan çeşme ve yunağımız yok. Sıcak su çalışmalarımız oldu. Ancak olumlu bir sonuç alamadık. Sanayi ve İskilip arasında bölünmüş yolumuz var. Buranın karanlık olması nedeniyle trafik kazaları meydana geliyor. Buranın aydınlatılması için müracatta bulunduk. Buranın aydınlatılması için çalışmalarımız var. İlçemizde yaklaşık 51-52 tane camimiz var. Tarihi camilerimiz de var. Bunlardan birisi Şeyh Yavsi Camisi idi. Restorasyon ihtiyacı vardı. Kadıasker camisi vardı. Orasının da çatısı problem vardı. Vakıflarla yapılan görüşmeler konusunda Şeyh Yavsi ve yeni caminin ihalesini yaptık. Şuanda iki camide de restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Geçen yıl itibariyle 85 kilometre üst yapı çalışması yaptık. Şuanda bu kanalizasyon 6 milyon 750 bin TL’ye mal olan arıtma tesisimize gidiyor. Burada arıtıldıktan sonra doğaya temiz su bırakıyoruz. Ayrıca 13 milyon TL’lik yatırımla kanalizasyonu bitirdik. Girmediğimiz sokak mahalle kalmadı. 17 kilometrelik yağmur suyu şebekesi yaptık. Kanalizasyonumuz arıtmaya, yağmur sularımızda derelere akıyor. Geçen yıl itibariyle alt yapıya 18 milyon TL’lik yatırım yaptık.

Doğalgaz çalışmaları devam ediyor. BOTAŞ, Alaca, Osmancık ve İskilip ilçemizin ana boru hattı ihalesini 16 Mart’ta yaptı. Milletvekillerimizin bu süreçte büyük katkıları oldu. Belediye meclisinden ilçedeki doğalgaz şebekesinin Çorumgaz tarafından yapılması için tavsiye kararı çıkardık. Meclis kararımız ve tavsiyemizin EPDK’ya verildi. Hedefimiz ana yollarımızın boru hatlarını tamamlatıp hemen üst yapı çalışanlarına başlatarak vatandaşlarımızı bu yıl toz ve çamurdan kurtarmak.

İskilip Meslek Yüksek Okulumuz var. Buradaki bölüm sayımızı yaptığımız girişimler sonucu 10’a çıktı. İkili öğretime geçilmesi düşünülüyor. Öğrenci sayısı 300’e yükselince sınıf ve atölyeler yetersiz kaldı. Yeni bina için üniversitemize yeni bir yer tahsis ettik. Oraya iş adamalarımızın da katkılarıyla üniversitemiz için yeni bir hizmet binası yapacağız. En az bin öğrenci kapasiteli bir yüksekokulu binası yapmayı planlıyoruz. İlçeye Fen Lisesi kazandırıldı. 250 öğrenci bekliyoruz. Cezaevi, Meslek Yüksek Okulu ile Fen Lisesi ile birlikte ilçe nüfusumuzda yaklaşık 2 bin 500 kişi aracak”





İHA

Son Güncelleme: 26.07.2015 15:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165