İsmi başına bela oldu

Çorum’da yaşayan 52 yaşındaki nakliyeci Mehmet Kılıç'ın...

29 Ağustos 2015 Cumartesi 14:08
İsmi başına bela oldu

Çorum’da yaşayan 52 yaşındaki nakliyeci Mehmet Kılıç'ın başına ismi yüzünden gelmeyen kalmadı. Kendisi ile aynı isme sahip kişinin borçları yüzünden hapis cezasına çarptırılan ve kefaletle serbest kalan Kılıç, 8 yıllık hukuk mücadelesi sonunda Çorumlu Mehmet Kılıç olduğunu ispat ederek tazminat kazandı.

Evli ve 3 çocuk babası Mehmet Kılıç’ın hayatı, kendisi ile aynı nüfus cüzdanı bilgilerini taşıyan kişi yüzünden adeta altüst oldu. Anne ve baba adı ile doğum tarihi aynı olan kişinin borçları yüzünden gözaltına alınan Kılıç, daha sonra kefaletle serbest bırakıldı. Edinilen bilgilere göre, ilginç olay 2001 yılında Adana 9. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan “karşılıksız çek” davası ile başladı. Yaklaşık 5 yıl süren ve karşılıksız çekten dolayı hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan Mehmet Kılıç’ın yakalama kararı, aynı kimlik bilgilerine sahip olan Çorumlu Mehmet Kılıç’ın evine tebliğ edildi. Evine gelen tebliğ zarfını aldıktan sonra Oğuzlar İlçe Jandarma Komutanlığı’na giden Kılıç, hakkında karşılıksız çekten dolayı 10 günlük hapis cezası olduğunu öğrenince büyük şok yaşadı. Kılıç, karakolda görevli askerlere “bunun bir yanlış anlaşılma” olduğunu söylese de gözaltına alınmaktan kurtulamadı. Kılıç, jandarma nezaretinde İskilip Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildi. İskilip Cumhuriyet Savcılığı'nda işlemleri tamamlanan Kılıç, 10 günlük hapis cezası için İskilip Mal Müdürlüğü’ne bin TL kefalet ücreti yatırdıktan sonra serbest bırakıldı. 

Olayın şokunu üzerinden atmaya çalışan Kılıç, ertesi gün ilgili bankanın Çorum Şubesi'ne gelerek çekler hakkında bilgi aldı. Çeklerin kendisi ile aynı nüfus cüzdanı bilgilerini taşıyan birine ait olduğunu öğrenen Kılıç, bu kişinin yaşadığı kente Orada çeklerin kesildiği bankanın yetkilileri ile görüşen Kılıç, imza sirküleri ve fotoğrafların karşılaştırılması sonucu hatanın fark edilmesine rağmen yanlışlığın düzeltilmemesi üzerine konuyu yargıya taşıdı. Dava sürerken aynı kişinin başka borçları nedeniyle de mağdur olan Mehmet Kılıç, yaklaşık 8 yıldır sürdürdüğü hukuk mücadelesini kazandı.

Kendisi ile aynı nüfus cüzdanı bilgilerini taşıyan bir başka kişi yüzünden mağdur olduğu gerekçesiyle ağır ceza mahkemesinde açtığı 30 bin TL tutarındaki maddi ve manevi tazminat davasını kazanan Mehmet Kılıç, yaklaşık 2 ay önce sonuçlanan mahkemenin kendisini bir hayli sevindirdiğini söyledi. Bu süre zarfında kişisel olarak çok zor günler geçirdiğini ifade eden Kılıç, bir başka kişiye ait borçlar nedeniyle bankaların kendisine kredi vermediğini anlattı. 30 yıldır nakliyatçılık yaptığını dile getiren Mehmet Kılıç, “Bir gün telefonum çaldı. Oğuzlar İlçe Jandarma Komutanlığı'ndan aradıklarını, karakola gitmem için evime de tebligatta gelmiş. Jandarma ekipleri 10 gün hapis cezan var dediler. Şok oldum orada. ‘Hiçbir suça karışmadım, bir şey yapmadım nasıl olur da 10 günlük hapis cezam var’ dediğimde ‘bizde bilmiyoruz’ dediler. Jandarma gözetiminde İskilip Savcılığı'na götürüldüm. Adliyede hiçbir zaman karşılıksız çek kesmediğimi söyledim. Savcılıkta bana başka bil ilde bir bankadan çek aldığımı, kestiğim çeklerin karşılıksız çıktığını, Adana 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nin de hapis cezası verdiğini öğrendim. Ancak benim hiçbir şeyden haberim yok. Karakolda beklerken Mal Müdürlüğü’ne bin TL yatırıp kefaletle serbest kalacağımı dile getirdiler. Bir arkadaşımın getirdiği parayı yatırdıktan sonra serbest bıraktılar” dedi.

“KARŞILIKSIZ ÇEKLERİ BENİM VERMEDİĞİM BELLİ ANCAK KENDİMİ İSPAT EDEMİYORUM”

Olayın ardından çeklerin alındığı bankanın Çorum şubesine gittiğini ve buradan kendisinin o çeklerin alındığı ildeki bankaya yönlendirildiğini anlatan Kılıç, “Kendimi tanıtarak banka görevlilerine borcum olduğunu, borç miktarının ne kadar olduğunu öğrenmek istediğimi ifade ettim. Bana Mehmet Kılıç sen değilsin dediler. Mahkeme kayıtları, tebligatlar ve evrakları önlerine koyarak yardımcı olmalarını istedim. Hapis cezası aldığımı, kefalet parası yatırdığımı anlattım. Orada çok sayıda karşılıksız çek kesildiğini de öğrenince çılgına döndüm. Arkadaşlarım da beni korkuttular, bu sadece çekle değil, çok büyük borç olabilir, araçlarını bağlarlar dediler. Karşılıksız çekleri benim vermediğim belli ancak kendimi ispat edemiyorum. İnsanlardan da tepki almaya başladım acaba var mıydı yok muydu?” diye konuştu.

1990 yılından beri vergi mükellefi olduğunu ancak olayın 2001 yılında yargıya intikal ettiğini anlatan Kılıç, “2007 yılına kadar dava devam etmiş. Sonra bu olaydan benim haberim oldu. Hukuk mücadelesini başlattım. Adliyenin bir yanlış hatasından dolayı bizi mahkum ettiler. Burada Ağır Ceza Mahkemesi’ne dava açtım imza sirküleri, fotoğraflar verdim. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandık. 2007 yılında başlayan dava, 2015 yılına kadar devam etti. Bu süreçte Türk Telekom'dan da benim telefonuma sürekli haciz mesajları geliyor. Gelen mesajların hepsi mevcut. Ne dediysem ne yaptıysam inandıramıyorum” ifadelerini kullandı.

Başlattıkları hukuk mücadelesinin lehine sonuçlandığını açıklayan Kılıç, “Tazminat davası açtık. Bu arada çok yıprandık. Nakliyatçı olduğum için krediye başvuruyorum, ret cevabı geliyor. Aracımı 2.5 yıl muayenesiz çalıştırdım. Polisi görünce yola çıkamıyordum. Çok büyük mağduriyet yaşadım. Ailemde huzursuz oldu. Babam bile şok oldu. Halen şokunu yaşıyoruz. Mahkemeyi kazandım. İsim benzerliği yüzünden böyle bir olayın kimsenin başına gelmesini istemem. Adana’da yargılanıyormuşum ama benim 5-6 yıl hiç haberim olmadı. Derdimi anlatamadım. İnsanlar yan gözle bakıyordu” dedi. 

“İYİ BİR ÇAMUR ÇİĞNEDİK AMA KENDİMİZİ ÇORUMLU MEHMET KILIÇ OLARAK İSPATLADIK”

İsim benzerliğinden dolayı yaşanan problemi bir memurun çözdüğünü anlatan Kılıç, “Allah ondan razı olsun. Devlette çözemiyordu. Hakim, savcı çıkamıyordu işin içinden. Diğer şahsın anne baba adı aynı. Doğum yılı aynı. Devlet yanlış yaptı bana. Hakimin gözünden kaçan bir şey, 5-6 yıl yargılanıp hakim karşısına çıkmadıysam diğeri karşısına mutlaka çıkmıştır. Gir anne adı, baba adı TC numarasını gönder Çorumlu Mehmet Kılıç’a. 15 gün işe gidemedim. İyi bir çamur çiğnedik ama kendimizi Çorumlu Mehmet Kılıç olarak ispatladık. Keşke böyle olmasaydı” şeklinde konuştu.



Son Güncelleme: 29.08.2015 14:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.