İşte dönüşümün detayları

Çorum Belediyesi, kent trafiğini rahatlatacak yeni çalışmalar için düğmeye bastı.

18 Temmuz 2017 Salı 09:05
İşte dönüşümün detayları

Çorum Belediyesi, kent trafiğini rahatlatacak yeni çalışmalar için düğmeye bastı.

Kunduzhan Mahallesi’nde incelemelerde bulunan Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, dün düzenlediği basın açıklamasında yeni yol ve otopark projelerini anlattı.


Cankara Meydanı’nda gerçekleşen açıklamaya Belediye Başkan Yardımcısı Alper Zahir, Belediye Meclis Üyeleri İsmail Akgöz, Mehmet Döngel ve Ekrem Demirten, İmar ve Şehircilik Müdürü Yaşar Eker ile Fen İşleri Müdürü Mikdat Yıldırım da katıldı.


Şehir merkezindeki 4 farklı noktada çok katlı otoparklar yapacaklarını anlatan Muzaffer Külcü, açacakları yeni yollarla da trafikte yaşanan problemleri asgari düzeye indirmeyi hedeflediklerini açıkladı.

2019 yılı sonuna kadar toplam 1200 adet araçlık otopark alanını hizmete sunmayı planladıklarını vurgulayan Külcü, yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi:

‘ŞEHİR GİRİŞLERİ PRESTİJ YOLLAR OLDU’

“Göreve geldiğimiz günden bu yana yol konusunda ciddi çalışmalar gerçekleştirdik. Çorum’a gelenlerin nezih bir kent dokusuyla karşılanması için şehir girişlerinde prestij çalışmalar yaptık. Ankara şehir girişinden Osmancık Yolu’na, Samsun Yolu’ndan İskilip ve Ortaköy ilçelerinden şehre giriş güzergâhlarında önemli düzenlemeler yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.

Ortaköy Yolu’nun Çorum şehir girişi bölümündeki çalışmaları Karayolları ile işbirliğinde yürütüyoruz. Benzer bir çalışmayı, proje aşamasındaki İskilip Yolu şehir girişinde de gerçekleştireceğiz.”


Şehir içinde trafiği rahatlatmak için yürüttükleri çalışmalardan da bahseden Belediye Başkanı Külcü, açıklamalarını şöyle sürdürdü:


“Bu alandaki çalışmalarımızı iyileştirme ve yeni yol yapım çalışmaları olmak üzere iki başlıkta ele alıyoruz.


Buhara Dr. İlhan Gürel Caddesi, Çiftlik Caddesi, Akşemseddin Caddesi, Fevzi Çakmak Caddesi, Cemilbey Caddesi, Bağcılar 4. Cadde, Dumlupınar Caddesi, Bahar Caddesi ve Mehmet Akif Ersoy Caddesi çalışma yaptığımız belli başlı yollar arasında.


YOLLAR İÇİN 31 MİLYON TL’LİK KAMULAŞTIRMA

İmkanlarımızı zorlayarak bu güzergâhlarda çalışmalar yaptık. Zira şehir içi trafik her geçen gün biraz daha zorlaşıyor. 15 yşıl önce Çorum’da 80 bin motorlu taşıt varken bugün trafiğe çıkan araç sayısı 140 bine ulaşmış, neredeyse iki katına çıkmış bir yoğunluk söz konusu. Artan araç sayısıyla birlikte ihtiyaçlar da artıyor. Bu alandaki sorunu bir anda çözmek mümkün değil. Ancak problemin ne kadarını çözebilirsek Belediye olarak kendimizi o kadar şanslı görüyoruz. Şehrin 15 mahallesinde yaptığımız planlamalar ışığında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu husustaki çalışmalar için toplamda 31 milyon TL’lik bir kamulaştırma bedeli ödedik.


‘4 YENİ OTOPARK YAPIYORUZ’

Çorum şehir merkezinde 2 adet çok katlı otopark alanımız mevcut. İçinde bulunduğumuz bu dönemde 4 yeni otopark daha inşaa ederek halkımızın hizmetine sunacağız. Bunlardan birisi Akşemseddin Camii karşısında yapımı süren yeni hizmet binamızın arkasındaki 3 bin metrekarelik alana yapılacak ve 400 adet araç kapasitesine sahip olacak. Mülkiyet problemi kalmayan söz konusu alanda yapılacak otopark için planlama ve proje çalışmaları devam ediyor.


Farabi Caddesi’nden Akşemseddin Camii’ne inerken sol tarafta yani Ümit Halife Camii’nin arkasında kalan alana da önümüzdeki yaz sezonunda tamamlanmak kaydıyla 400 araçlık yeni bir kapalı otopark daha yapıyoruz.


Diğer iki yeni otoparktan birisi Sağlık Müdürlüğü’nün arkasında inşaası süren ve yıl sonuna kadar tamamlanmasını planladığımız proje. Karakeçili Mahallesi’nde yeni açılacak yolun sağında ve solundaki iki parsel üzerine de bir otopark yapmayı planlıyoruz. Söz konusu bu alanla ilgili kamulaştırma çalışmalarımız, devam eden bazı davalar nedeniyle yavaş ilerliyor. 2019 yılı sonuna kadar 3 yeni otopark bitmiş olacak, böylece çok katlı kapalı otopark sayımız ilk planda 5’e ulaşacak. Diğer iki proje için ise süreç devam edecek.


‘KARAKEÇİLİ YOLU’NDA SON AŞAMAYA GELDİK’

Gazi, İnönü ve BahabeyCaddeleri’nde büyük bir yoğunluk yaşanıyor. Akşemseddin Caddesi’ni trafiğe açtığımızda birkaç araç gelip geçerken şimdi ilgi revaçta. Sürücülere yeni seçenekler sunduğunuzda trafiğin konfora dönüştüğünü farkedip yeni güzergâhlara yöneliyorlar.


Gazi Caddesi’nden ayrılıp İmam Hatip Lisesi bahçesinden geçerek 23 Nisan Ortaokulu altındaki kavşağa bağlanmasını planladığımız Karakeçili Yolu, uzun süredir devam eden davalar nedeniyle yıllardır hayata geçmeyi bekleyen bir proje. Bu güzergahtaki 5-6 mülkiyet sahibi hariç tamamıyla anlaştık. İHL için yeni bir külliye yaptık. 2018 yılı sonuna gelmeden Azapahmet Camii yanından İHL arkasından Fatih Caddesi’ne bağlanan yeni bir yol açmış olacağız.


‘YENİ YOLLARLA TRAFİK RAHAT NEFES ALACAK’

Yeni Belediye Hizmet Binası’ndan önce Osmancık Caddesi’ne ardından karşıya geçerek Tanyeri İlkokulu’nun yanına kadar sürecek 20 metrelik yeni bir yol daha planladık. Karakeçili Yolu ile bağlantı sağlayacağımız bu yeni aks ile Albayrak Caddesi’nden Akşemseddin Caddesine uzanan yeni bir yol açmış olacağız. Öte yandan Çiftlik Mezarlığı’ndan Ulu Mezarlık’a uzanan yeni bir yol daha planladık. Çiftlik Caddesi’ni Hıdırlık Caddesi’ne bağlayacak bu hat da mevcut yollara alternatif oluşturacak.


Gelecekte yeni yolları mevcut yollarla birlikte gidiş veya geliş olmak üzere tek yön olarak düzenleyerek trafik akışını hızlandırmış olacağız. Ne kadar düzenleme yaparsak yapalım araç sayısı da hızla arttığı için problemi tamamen çözme şansımız yok ama trafiğe ne kadar nefes aldırabilirsek o kazançtır.


Bugün burada anlattığımız projeler Karakeçili, Üçtutlar, Ulukavak, Çepni, Çöplü ve Kunduzhan olmak üzere 6 mahalleyi birden ilgilendiriyor. Kısacası şehrin genelini ilgilendiren tüm bu projelerin Çorum’a hayırlı uğurlu olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”


DEVANE’DE DÖNÜŞÜM SÜRÜYOR

Devane’deki kentsel dönüşümün sürdüğünü belirten Başkan Külcü, gerçekleştirdikleri kamulaştırmanın ardından mevcut binaların yıkım işlemine geçildiğini söyledi.


Yeni yol çalışmalarının yanı sıra konut projelerine de ağırlık verdiklerini anlatan Külcü, “Belediyemiz’in şirketlerinden olan Beltaş aracılığıyla geçtiğimiz günlerde bir ihale düzenledik. İhaleye teklif veren olmadığı için inşaat yapımı işini tehir etmek durumunda kaldık. Kat karşılığı arsa vermek suretiyle bir kiralama yapmıştık. Bu hususta yeniden çalışma başlattık. Projeleri süratle hazırlayıp Ağustos ayı sonuna geldiğimizde yapılaşmayı başlatacağız inşaallah. Çarşıya 500 metre mesafede olmasına rağmen müteahhitlerimiz çekimser davrandılar. Belediye olarak bu alanda da yapılaşma, kentsel dönüşümün önünü açma konusunda sorumluluklarımız var. Eylül ayında inşaata başlayacağız. Burası kendi kendisini döndürmeye başladığında Belediyemiz’le anlaşmayı isteyen civardaki arsa sahiplerinin yerlerinde de benzer konut projelerini uygulamayı planlıyoruz” dedi.


Belediye’nin projelerine konu yerlerdeki mülk sahiplerine ve kamuoyuna çağrıda bulunan Külcü, kamulaştırma çalışmaları konusunda vatandaşlardan söylentilere değil resmi açıklamalara itibar etmelerini istedi.


Külcü, “Belediyenin yaptığı projelerin bazan mülkiyet sahiplerinin istemediği sonuçlara sebebiyet verebiliyor. Bir yere yol ya da park yapacaksak yeni bir arsa üretme imkanımız olmayabiliyor. Mutlaka oralarda birilerinin arsalarından kesinti yaparak yeni planlamalar yapmak zorundayız. Mülkiyetine dokunmak zorunda kaldığımız kimselere gayrimenkullerinin tam değeri, hatta üzerinde ödeme yapıyoruz. Buna rağmen zaman zaman aslı olmayan söylentiler yüzünden işlerimizin zorlaştığını görüyoruz. Hemşehrilerimizden planlaması yapılan yerlerdeki kamulaştırma çalışmalarında bize yardımcı olsunlar, önümüzü açsınlar ki biz de şehrimizin meselelerini hızlıca çözelim, daha yaşanabilir ve konforlu bir kente kavuşmuş olalım” diyerek sözlerini tamamladı.


www.corumhakimiyet.net




Son Güncelleme: 18.07.2017 09:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
vatansever 2017-07-18 09:37:00

belediyenin hep artı yönünü yazıyorsunuz. neden su faturalarındaki aşırı vergi yükünü yazmıyorsunuz. yani külcü bu yapılanları cebinden mi yapıyor. isterseniz birde tşk edelim oldu olacak.külcü hakikaten bu denli vicdanlı biriyse vatandaşın omuzundaki vergi yükünü azaltsın. sizce külcü vicdanlı mı?