İşte havaalanı raporu

Çorum Valisi Ahmet Kara tarafından il içi hava ulaşım ihtiyacının karşılanması amacı ile hazırlanan Stol Tipi Havaalanı projesinin değerlendirme raporu hazırlandı.

21 Nisan 2016 Perşembe 16:55
İşte havaalanı raporu

Çorum Valisi Ahmet Kara tarafından il içi hava ulaşım ihtiyacının karşılanması amacı ile hazırlanan Stol Tipi Havaalanı projesinin değerlendirme raporu hazırlandı.

1991’de başlayan  çalışmaların bugüne kadar geçirdiği evreleri ve sonuçta yapılması gereken havaalanı ile ilgili önerilerin değerlendirildiği rapor valilik tarafından yayınlandı.

İşte o rapor;


1- 1991 YILINDA YAPILMASI PLANLANAN ÇORUM STOL TİPİ HAVAALANI İÇİN İL MERKEZİNE 6 KM UZAKLIKTA VE ÖZEL İDAREYE AİT 670 DEKAR ARAZi ULAŞTIRMA BAKANLIĞINCA TESPİT VE UYGUN GÖRÜLMÜŞ VE İL ÖZEL İDARESİ TARAFINDAN TAHSİS EDİLMİŞTİR.

2- 1996 YILINDA MÜTEAHHİT Edip GÜRCÜN' e İHALE EDİLMİŞ VE İŞ BAŞLATILMIŞTIR. İLGİLİ FİRMA İŞİ DAHA SONRA İMA MÜHENDİSLİĞE DEVRETMİŞTİR.


3- 2002 YILINDA, EKONOMİK NEDENLERLE YPK'NIN TEKLİFİ, BAKANLAR KURULU KARARIYLA YATIRIM PROGRAMINDAN ÇIKARILMIŞ VE 2012 YILINDA İSE TASFİYE EDİLMİŞTİR. O TARİHE KADAR İŞİN %24,37 Sİ YAPILMIŞ VE 4.312.274,04 TL ÖDENMİŞTİR.


4- 2013 YILINDA YÜKLENİCİ FİRMA ÖZEL İDARE ALEYHİNE TAZMİNAT DAVASI AÇMIŞ, DAVA ALEYHE SONUÇLANMASI HALİNDE, İL ÖZEL İDARESİ 5 MİLYON TL CİVARINDA TAZMİNAT ÖDEME ZORUNDA KALACAKTIR.


5- 25 YILDIR BU ARAZİLER BU İŞ İÇİN BEKLEMEKTEDİR.


6- YAPIM İŞİNİN BEDELİ BU YILIN FİYATLARIYLA 20 MİLYONDUR.


7- BU TALEBİN; YERLİ UÇAK YAPIM PLANLAMALARI VE KISA MESAFELİ UÇUŞLARIN ÖZENDİRİLMESİ POLİTİKALARI İLE UYUM VE PARALELLİK ARZETTİĞİ, ÇORUM SANAYİSİNİN GELDİĞİ DURUM NEDENİYLE DE STOL TİPİ HAVAALANINA İHTİTAÇ DUYULMAKTADIR.


8- AYRICA MERZİFON HAVAALANININ ASKERİ BİR ÜS OLMASI SİVİL UÇUŞLARA KAPANMA RİSKİNİN OLMASI VE MERZİFON HAVAALANI BAĞLANTI YOLUNUN 3 SENEDİR YAPILAMAMASI NEDENİYLE, BU YOLA AYRILMIŞ 13 MİLYON ÖDENEĞİN ÇORUM HAVAALANINA TAHSİSİ HALİNDE SADECE 4 MİLYON EK ÖDENEKLE HAVAALANI PİSTİNİN BİTECEĞİ DÜŞÜNÜLMEKTEDİR.

9- HAVAALANI BİNALARININ VE PİSTİN YAPIMI VE DOĞALGAZLA ALTTAN ISITMA İŞLERİNİN, ÇORUMLU İŞ ADAMLARINCA YAPILACAĞININ TAAHHÜT EDİLDİĞİ, İL ÖZEL İDARESİNCE 5 MİLYONA KADAR DESTEK VERİLEBİLİR.

10- BAŞTA 1159 SANAYİCİ VE İŞADAMI İLE ÇORUM HALKININ BU YATIRIMI İŞTİYAKLA BEKLEMEKTEDİRLER.


11- BU YAPILMAZ İSE; İL ÖZEL İDARESİNE AİT OLUP, HAVAALANI İÇİN BEKLETİLEN ALANIN DEĞERLENDİRMEK AMACIYLA GERİ ALINMASI HALİNDE, GELECEKTE HAVAALANI İÇİN BAŞKA BİR YER BULUNAMAYACAKTIR.


12- SONUCUN EKONOMİK, DEMOGRAFİK VE POLİTİK OLMAK ÜZERE, ÖNEMLİ SONUÇLAR DOĞURACAĞI KANAATİNE VARILMIŞTIR.


Son Güncelleme: 21.04.2016 17:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Sungurlu 2016-04-21 23:08:04

Çorum'a havaalanı yapılması meselesi tabiri caizse yılan hikayesi gibi bir şey. Bundan yaklaşık otuz yıl önce havaalanı için devlet girişim başlatıyor Çorum'da ve uçak pistinin inşasına bile başlıyor, hatırı sayılır bir ilerleme de sağlanıyor ama birçok yatırım gibi bu da ne yazık ki yarım kalıyor. Şimdi yeni Türkiye diyoruz ve bu dönemde bildiğim kadarıyla Türkiye sathında otuz civarında yeni havaalanı yapıldı, Allah var, hükümet ta Şırnak'a Elçi havaalanı yaptı, yine komşumuz Yozgat'a da yapacak, bildiğim kadarıyla projesi hazırlandı, yakın gelecekte inşaatına başlanacak.

Ama ne oluyorsa oluyor, Çorum bu havaalanı konusunda yaya kalıyor, bir türlü Çorum, kendi kamuoyunun hararetle talep ettiği bu konuda yeterince organize olup Ankara'da ilgili kişi ve kurumlar ikna edemiyor. Bu bağlamda yani Çorum'un bitmeyen mevcut havaalanı projesinin Çorum valisi Ahmet Kara beyin de yerel medyaya haber olarak yansıyan revize edilmiş ve üstüne üstlük daha ekonomik olan yeni projesi ekseninde gündemde tutmak noktasında gösterilen çaba umarım hak ettiği yankıyı bulur.

Sınırları dışında yüzbinlerle mensubu bulunan Çorum yolcu otobüsleriyle gidip gelmekten, iki arada bir derede kalmaktan, sivile birkaç yıl önce açılan yarım yamalak Merzifon havaalanı gitmekten gelmekten, daha Türkçesi havaalanı konusunu konuşmayı bırakıp bir türlü harekete geçememekten yorulmadı mı daha?

80 bin nüfuslu şehirlerin havaalanına kavuştuğu ülkemde nüfusu 300 bine dayanan Çorum'un bu nimetten yoksun kalması zuldür.

Salim abi, bu havaalanı konusunda da abilik et bize, zat-ı alinizin Ankara'da nüfuzu herkesçe müsellem.

Avatar
Sungurlu 2016-04-21 23:12:38

Sayın gazete editörü arkadaşım, Valimiz Ahmet Kara beyin bu yol parasına havaalanı projesi haberini lütfen en az 1 ay ilk haber olarak verin ki Çorum'da yeteri kadar kamuoyu oluşsun sayenizde, hem de bütün Çorum yerel medyası olarak.