İşte paketten çıkanlar

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde geçtiğimiz hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) alınan kararlara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

09 Aralık 2016 Cuma 11:11
İşte paketten çıkanlar

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde geçtiğimiz hafta Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) alınan kararlara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli ile Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Sanayi Bakanı Faruk Özlü, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Gümrük Bakanı Bülent Tüfenkçi de katıldı.

Daha önce “Reel sektörün desteklenmesi”, “istihdamın arttırılması”, “reformların devam edilmesi ve hızlandırılması”, “kamuda tasarruf yapmaya devam edilmesi” gibi konularda kararlar aldıklarını hatırlatan Yıldırım, bu konularda yeni tedbirler aldıklarını açıkladı.

Yıldırım’ın, açıkladığı ekonomik tedbirler şöyle:

250 milyar kredi hacmi

1- “Reel sektörün sıkıntılarını çok iyi biliyoruz. Yatırım yapan, üreten, ihracat yapan herkesin yanındayız. Bu çerçevede, bugüne kadar açıkladıklarımıza ilaveten reel sektöre yeni destekleri hayata geçiriyoruz. Firmalarımızın krediye erişim sıkıntıları olduğunu biliyoruz. Bunu aşmak için hazine kefaleti getiriyoruz. Reel sektörümüze Kredi Garanti Fonu üzerinden ilave 250 milyar TL’lik yeni kredi hacmi oluşturacağız. İhracat kredilerinde yüzde 100’e, KOBİ’lere yüzde 90’a ve ticari kredilerde yüzde 85’e kadar teminat vereceğiz. Bunun için gerekli kaynağı, 2017 yılı bütçemizden harcama kalemleri arasındaki aktarımlar ve yapacağımız tasarruflarla sağlayacağız. Yani mali disiplinimizden hiçbir şekilde sapmayacağız.”

İmalat sektörüne teşvik

2- “2017 yılı özel sektör yatırımlarını artırmak amacıyla imalat sanayiinde yatırım teşvik kapsamındaki yatırımlara ilave teşvik sağlayacağız. Yani yatırım seferberliğine gidiyoruz. Özetle; 2017 yılında yapılan imalat sanayii yatırım harcamaları için; yatırıma katkı oranlarını 15 puan artıracağız. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı getireceğiz. Yatırıma ilişkin inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz.”

100 bin kişiye istihdam

3- “İstihdamı artırmak ve korumak için de ilave destekler getiriyoruz. Özel sektör işverenlerinden asgari ücret desteğinden yararlananların, bu destekten yararlanmasına esas prim ödeme gün sayısına karşılık gelen; 2017 yılı Ocak, Şubat, Mart aylarına ödenecek primlerinin sırasıyla; 2017 yılı Ekim, Kasım ve Aralık ayına ötelenmesi sağlanacaktır. Bunun için Hazine’nin ilave borçlanmasını öngörmüyoruz. Aktif işgücü programları kapsamındaki; İşbaşı eğitim Programları, Mesleki Eğitim Kursları ve Girişimcilik Eğitim Programlarını daha güçlü bir şekilde uygulayacağız. Bu kapsamda 2017 yılında; İşbaşı Eğitim Programları, Mesleki Eğitim Kursları ve Girişimcilik Eğitimleri olmak üzere toplam 500 bin vatandaşımızı İŞKUR’un aktif işgücü programlarından yararlandıracağız.

Bunun özel sektöre vereceğimiz destekle gerçekleşmesini sağlayacağız. İstihdam Programı öncelikli olarak katma değeri yüksek olan orta ve yüksek teknoloji sektörlerinde uygulanacak. Bu program kapsamında istihdam edilen kişiler için ilk yıl net asgari ücretin yüzde 50’si; ikinci yıl aynı kişileri istihdam etmeye devam etmesi halinde yüzde 25’i bir yıl süre ile İŞKUR tarafından karşılanacaktır. Ayrıca, toplum yararına çalışma kapsamında 100 bin kişiye istihdam sağlayacağız.”

KOBİ sayısı artacak

4- “BDDK karşılıklar Kararnamesiyle bankacılık sektörüne reel sektörün kredilerinin yeniden yapılandırılmasına yetki ve imkan verecektir. Bu vesileyle bankaların sermaye yeterliliğini olumlu etkileyecek. Ve KOBİ’lerin borçlanma maliyeti düşecektir. KOBİ tanımını değiştirerek, 40 milyon TL’lik ciro sınırını 125 milyon TL’ye çıkararak, daha fazla sayıda şirketin KOBİ tanımına girmesini sağlayacağız.” Faiz farkı bakanlıktan 5- “Eximbank’ın kredi hacminin artırılmasına yönelik tedbirler alıyoruz; mevcut durumda 3,7 milyar TL olan ödenmiş sermayesi artırılacaktır. Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde firmalarımızın yurt içinden temin edeceği Türk malı ve hizmetlerine yönelik kısım için sıfır faiz uygulamasını başlatacağız. Aradaki faiz farkını Ekonomi Bakanlığımız tarafından karşılanacak. Kredi Garanti Fonuna Hazine tarafından sağlanacak olan Hazine kefalet limitinin önemli bir kısmı ihracatçıya yüzde 100 teminatı verilerek kredi kullanılması sağlanacaktır. Eximbank kredilerinde reeskont kredilerinin risk ağırlığını sıfırlayarak sermaye yeterlilik oranını ve kredileri artıracağız.”

50 bin lira kredi

6- “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız KOSGEB kanalıyla KOBİ’lere verdiği desteği artıracak. Bu çerçevede mevcut bütçe imkânlarını kullanmak suretiyle küçük işletmelere ilk 12 ayı geri ödemesiz 36 ay vadeli 50 bin TL kredi sağlayacağız.”

2017 yılı tasarruf yılı

7- “Bütün bu tedbirlerin kaynağını bütçemizden yapacağımız tasarruflarla sağlayacağız ve mali disiplini koruyacağız. Ayrıntılı bir tasarruf programını hayata geçireceğiz.” Reformlar hayata geçecek 8- “2017 yılı için yapısal reform uygulamalarımızı takvimlendireceğiz ve kamuoyumuzla paylaşacağız. Kapsamlı reform programımızı daha önce paylaştık. Bildiğiniz gibi başta yargı, çalışma hayatı, eğitim, vergi olmak üzere birçok reformu hayata geçireceğiz.” Merkez tedbirler alacak 9- “Son olarak, piyasalarda göreceli bir sükunet hakim ama şunun altını çizmek istiyorum Merkez Bankamızın eli kolu bağlı değildir. Fiyat istikrarını korumak için gerekli her türlü tedbiri alır.”

Vergi artışı yok

Yıldırım, 2017 yılında vergi artışı olmayacağını da açıklarken, kamuda tasarruflara ilişkin olarak, “Mecbur kalmadan kamuya personel almayacağız, bina almayacağız, fuzuli masrafları yaptırmayacağız. Mükerrer işleri, aynı işi biri de yapıyor öbürü de yapıyor, bunun önüne geçeceğiz. Öğretmen ve güvenlik görevlileri onlarla ilgili öğretmen ihtiyacı, jandarmaydı polisti korucuydu bunlarla ilgili belirli bir şey var. Açıktan atamayı da acil ihtiyaçlar 5 bin belirledik” dedi.(Milliyet)


Son Güncelleme: 09.12.2016 11:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.