‘Kaçak ürünlerin geçmişi karanlıktır!'

İskilip Bakkallar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Osman Top, Türkiye’de 2014 yılında yüzde 21 olan sigara kaçakçılığının kararlı mücadeleler sonucunda yüzde 11’e kadar düşerken bu kez yasa dışı açık tütün satışında gözle görülür bir artış başladığını söyledi.

19 Şubat 2017 Pazar 21:58
 ‘Kaçak ürünlerin geçmişi karanlıktır!'


İskilip Bakkallar ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Osman Top, Türkiye’de 2014 yılında yüzde 21 olan sigara kaçakçılığının kararlı mücadeleler sonucunda yüzde 11’e kadar düşerken bu kez yasa dışı açık tütün satışında gözle görülür bir artış başladığını söyledi.

Bu durumun kullanıcının sağlığını ciddi derecede tehlikeye attığı gibi, vergisini ödemek isteyen yerleşik esnafa da haksız rekabet oluşturduğunu dile getiren Osman Top, “2016 yılı başında 2,2 milyar dal olan yasa dışı açık tütün satışı aynı yılın sonunda 4,5 milyar dala yükseldi. Sadece belirli kriterlerde idari yaptırımlara tabi tutulan ve caydırıcı hiçbir yaptırımı olmayan yasa dışı açık tütün satışında Devletin yılda yaklaşık 2,5 milyar lira vergi kaybına uğraması da olayın vahametinin diğer bir boyutu oluyor” dedi. Osman Top’un konuya ilişkin açıklaması şöyle;


“Açık tütün satışı kaçak sigara kadar zararlıdır. Devletin vergi gelirleri ve kamu sağlığı üzerinde doğurduğu sakıncalar nedeniyle, Kanunda idari yaptırıma tabi olan bir kabahat türü olmaktan çıkarılıp, şüpheye mahal vermeyecek şekilde bir suç olarak değerlendirilmeli ve caydırıcı niteliği taşımalıdır.  Uygulanacak cezalar suçun çeşidine göre adil bir şekilde dağıtılmalıdır ki eşitlik olsun!


Örneğin; Kurumlara kayıt olmuş, vergisini harcını ödeyen TAPDK satış belgesini almış kayıt içi bir esnafımız Sattığı tütün ürünlerinin dışarıdan gözükmesi durumunda 4733 sayılı kanunun 8/5.maddesinin “ı” bendine istinaden TABDK tarafından 55,000 TL ye kadar, yine aynı esnafımız, Asması gereken uyarı yazılarını asmaması yada adres değişikliği yapıp da TAPDK satış belgesi üzerinde adres değişikliğini zamanında yapmaması durumunda mülki amirin takdirine göre 20,000 TL ye kadar para cezasına çarptırılabiliyor. AMA!


Nerden geldiği belli olmayan, içinde ne olduğu bilinmeyen, gelirinin kimlere gittiği şaibeli olan kayıt dışı açık tütün satışının cezası (50 kg a kadar, 50 kg dahil ) ilgili kanun maddesinin “o” bendine istinaden sadece 250 Tl. Bir esnaf böyle bir durum karşısında ne kadar mücadele edebilir?


Artan vergiler ve buna bağlı olarak sigara fiyatlarının zamlanması ile sigara satışlarının düşmesi maalesef tiryakilerin sigarayı bıraktığı anlamına gelmiyor. Bu algı oluşturmaktan başka bir şey değildir. Sigara satışlarının düşmesinin nedeni kaçak sigara ve açık tütüne yönelmekten kaynaklanmaktadır.

Kanunsuz olarak yapılan açık tütün satışı artık gizli-saklı olmaktan çıkıp herkesin gördüğü merkezi yerlerde, polis merkezlerine yakın yerlerde, Belediye zabıtalarının bulunduğu Pazar yerlerinde rahatlıkla teşhir edilebiliyor. İl ve ilçe Sağlık müdürlükleri tarafından bakkal ve benzeri tütün ürünleri satılan yerlere kanunlar çerçevesinde yapılan denetimlerdeki hassasiyetin Açık Tütün ve Kaçak Sigara için de gösterilmesi gerekiyor.

Kaymakamlığımız ve ilgili kurumların bahsi geçen konularla ilgili olarak oluşturabileceği olası bir komisyonda Odamız olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız. Sağlıklı bir toplum oluşturulması adına, Gençlerimizin sigara alışkanlığına başlamaması, halk sağlığını tehdidin önlenmesi, kaçakçılığın önüne geçilmesi ve kanuna aykırılığın giderilmesi açısından yapılacak her türlü organizasyonda elimizi taşın altına koymaya hazır olduğumuzu tüm kamuoyuna saygılarımla bildiririm.”


Son Güncelleme: 19.02.2017 22:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.