Kapatalım bu havaalanı mevzusunu gitsin!

Mustafa Demirer gündemdeki konu Çorum Havaalanını ile ilgili günün yorumunu yazdı

12 Ekim 2017 Perşembe 12:18
Kapatalım bu havaalanı mevzusunu gitsin!

MUSTAFA DEMİRER

Çorum’un müstakil havaalanı talebi an itibariyle karmaşık bir hâle büründü.

Özetlersek, işadamı Ahmet Ahlatcı, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi aynı yöntemlerle havaalanı talebini yeniden gündeme taşıdı.


Başbakan Binali Yıldırım, Çorum’a Merzifon’u adres gösterdi. Ardından Çorum’un havaalanını kendi imkânlarıyla yapması konusuna da karşı olmadığını ifade ederek, “Havaalanı yapmak isteyenler varsa, buyurun gelin yapın. Başım gözüm üstüne. Yarın gelin, yarın vereyim izni. Ona itirazımız yok. Ama bizim amacımız ihtiyacı görmektir” diye konuştu.


Başbakan gitti, havaalanı tartışması iyice alevlendi. Toplumun her kesiminden destek açıklamaları geldi, vaatler, taahhütler art arda sıralandı.


BAŞKAN’IN SÖZLERİ GÜNDEMDE


Bu arada mevzuyu gündeme getiren Ahlatcı sessizliğe bürünmüş, yerelde Başbakan’ın sözleri ile rahatlayan milletvekillerinden de ses çıkmazken, iktidarın önemli aktörlerinden Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün belediye çalışmaları ile ilgili basın toplantısında konuya ilişkin sorulara verdiği cevap dikkat çekti.


 "Havaalanı yolları taşlı, ben oraya girmem" diye sözlerine başlayan Başkan Külcü, özetle  “Başbakanımızın söylediği sözün hilafına bir sözü basına açık toplantıda söylemem de, yapmam da. Zaman zaman gazete, tv'lerde 'yapımına başlanan ancak yarım kalan havaalanı' cümlesi var. Çorum’da böyle bir havaalanı yok. 30 yıl önce plan bütçeden alınan, özel idareye mazot parası olarak gönderilen parayla, 4 tane greyderle toprak düzleyerek havaalanı yapımına başlanmış olunmaz. Kimse kendini ve toplumu kandırmasın. Bu yanlış bir bilginin düzeltilmesidir. Sayın başbakanımızın söylediklerinin hilafına bir söz söyleyemem. Biz oturur konuşuruz, milletvekillerimizle, siyasilerimizle, işadamları, şehrin dinamikleri, sivil toplum kuruluşları ile derdimizi tekrar Ankara'ya anlatırız. Bir havaalanı maliyeti ne kadar? 100 milyon TL.  civarında. Laçin'deki ölüm yolunu geçmek için 450 trilyon lira kaynak ayıran bir devlet, havaalanı için de 100 milyon TL. ayırır. Bugün uygun olmadığı düşünülüyorsa, biz gideceğiz, konuşacağız, ikna edeceğiz. Çorum’a lazım olduğuna Ankara’yı ikna edeceğiz. 2023’te inanıyorum Çorum’u havaalanına kavuştururuz." şeklinde konuştu.


ÇORUM’UN HAKKI NE OLACAK?


Bu sözlere karşılık biz de diyoruz ki, Başbakan’ın partisinin bir mensubu olarak havaalanı hakkında söz söylemek istemediğini belirten Külcü, aynı zamanda 2 dönemdir Çorumlu’nun oyları ile  o makama oturan Çorum’un Belediye Başkanı. Çorumlu’nun ezici bir çoğunluğu da hem genel hem de yerel seçimlerde Külcü’nün mensubu olduğu partiyi destek vererek iktidara taşıyor. Başkan Külcü kendince haklı olarak siyaseten böyle bir söz söylese de, Çorum’un hakkının da gözetilmesi gerekiyor.


GİRECEK BİR KAPI VAR, AMA…


Esasında Külcü’nün sözlerinden,  havaalanı  konusunda her ne kadar Başbakan’ın sözünün üzerine söz söylenmez olarak anlaşılsa da, açık bir kapının bırakıldığı da aşikâr.


Netice olarak, yerelde havaalanını gündeme getirenlerin söylenen sözler dışında kendi inisiyatifleri ile bir şey yapmaya, kuvveden fiiliyata geçmeye niyeti yok gibi görülüyor. Herkes havaalanını istediğini söylüyor ama ‘hadi’ denildiğinde kimseden ses çıkmıyor.


Başkan Külcü’nün sözlerinden ise iki çıkarım yapıyoruz: Birincisi Çorum’un havaalanı meselesi elbet zaman içinde çözülür. Hatta 2023’e kadar hayata geçer temennisi var. Bir diğeri müstakil havaalanına sahip olmamız için Ankara’nın ikna edilmesi gerekiyor. Zaten Sayın Külcü de şehrin dinamikleri ile birlikte istişare ederek yol haritası çizebilecekleri mesajını veriyor. Öyleyse zayıf bir ihtimal ama ya havaalanının kendiliğinden gelmesi beklenecek,  ya da siyasi irade ikna edilecek.


ESAS SORU ŞU


Şu haliyle mevzu Başkan’ın üzerinde kalmış gibi. Oysa bu mevzu sadece Belediye Başkanı Külcü’nün hareketiyle çözülecek bir iş değil. ‘Ben yaparım’ diyen işadamı, ‘ben destek olurum’ diyen sivil toplum kuruluşları, diğer sanayiciler, ‘biz de varız’ diyen esnaf, sokaktaki vatandaş ve tabiki her ne kadar Başbakan’ın sözleri ile üstlerinden yükü atmışçasına rahatlayan Çorum milletvekilleri, diğer siyasiler herkes bu taşın altına elini sokmalı.


Bütün bunları yapmayacaksak, Çorum’un bunları yapabileceğine dair inancımız yoksa, kapatalım bu mevzuyu gitsin. Ya da esas soruyu soralım: Çorum havaalanını gerçekten istiyor mu?





 

Son Güncelleme: 12.10.2017 12:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Süleyman Alıç 2017-10-12 17:45:37

Mustafa bey bu havalanı konusunda çorumda bir kamuoyu araştırması yapın halk havalanı isteyip istemediği ne diyor. Birde hava yolu ile yolu ile yolculuk yapıp yapmayacağı hakkında. Sonrada etkili ve yetkililerin önüne koyun.

Avatar
hakikat 2017-10-12 12:43:22

bence de kapatalım bol bol ahlatçının reklamı yapılıyor arkadaş. ha şu ortaya çıkıpta taahhüt verenler varya gün gelir onlarda piyasa oluyorlar iş ciddiye binince. merzifona çorum ismi eklensin, seferler artsın. kapansın bu iş.

Avatar
Corum 2017-10-12 13:24:56

Bu siyasetçiler le kapat gitsin zaten olmuyor elin adamı ne diyorda oluyor kardeşim yozgat siyasileri ne dediler de oldu acaba yada yozgatın tokatın ne gibi bir özelliği var ne ayrıcalığı var burada devletin yaptığı evlat ayırdetmek gibi birşey bu böyle olmamalı corumun ihtiyacı yoksa yozgatın tokatın hic ihtiyacı yoktur bence havaalanına neyse ama unutulan birşey var Allahın adaleti tecelli eder elbet bir gün

Avatar
bir bilen 2017-10-12 13:36:15

havaalanımız olmaz ama 'hava alanı' oluruz bu işin.. sayın külcü hâlâ vaatlerle kendi zamanını uzatmaya çalışıyor ama nafile..vekillerimiz de el ense moduna girmişken dediğiniz gibi kapansın bu mesele ki iç huzurları bozulmasın..eminim ki sizin kadar düşünen de yoktur bu işi..

Avatar
remzi 2017-10-12 14:05:08

hatırlayanlar bilir,yıllar önce merzifon'da merzifon,aman canım merzifon korosunda hangi solistler vardı.....
merzifon havaalanı sivile açılırsa,çorum sanayisi uçar diyenler kimlerdi.....
bugüne kadar ilimiz sanayisi uçmadıgına göre bunlar bizi, bu söylemlerle, ayağımızı yerden keserek uçurmuş...
çorum bugün kendi̇, havaalanina sahi̇p deği̇lse bunun sebebi̇,bu merzi̇fon'a bi̇r zamanlar ağit yakanlardir.
bunlar yatip kalkip merzi̇fon'da merzi̇fon di̇ye girtlaklarini yirtarcasina feryadi fi̇gan etmeselerdi̇,dönemi̇n yerel si̇yasetci̇leri̇ni̇ gaza geti̇rmeselerdi̇,bu gun çorum çoktan havaalanina kavuşmuştu..
çorum'a yapilan yatirim rakamlarina bi̇r bakarmisiniz?
emi̇ni̇m,si̇zde ayni düşüncedesi̇ni̇z..

Avatar
hainsavar paralele koyar 2017-10-12 14:15:24

evet kapatalım gitsin.kapatmasak ne olacak doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar. sizin kadar, bu şehrin siyasiler,i önde gelenler,i bürokratları bu ve bunun gibi meselelerin üstüne gitseydi eminim çok daha farklı olurdu. sadece bu konu değil birsürü yıllardır sizi takip edip okuyorum sadece şöyle aklıma gelenleri sıralayım hemde hafızamı tazeleyim dedim. 1-havaalanı konusu 2-hızlı tren 3-çimento fabrikası 4- ahlatçı yurdu 5-toki nin yeri 6-hastane yeri 7-stad yeri 8-yanlış imar planları 9-bağların imara açılması 10-bozuk yollar 11-trafik sorunu 12-avm yeri 13-hobi bahçeleri 14-köy yolları ve köy yatırımları 15- ağaç kesimi ve ağaçlandırma 16-siyasilerin ankarada etkisiz kalmaları 17-siyasi iç çekişmeler... ilk başta aklıma gelenler. hangisi çözüldü veya doğru yapıldı. soruyorum okurlarınıza ve size?

Avatar
Adınız Soyadınız 2017-10-12 14:19:24

mustafa bey bu aralar (yaklaşık 1 aydır )eski günlerinize döndünüz.eski formunuzu yakaladınız gibi.yazılarınızın devamını, çorum ve çorumlunun menfaati için bekliyoruz. zaten gazete kalmadı kalanlarda birilerinin kontrolüne girdiği için, padişahım sen çok yaşa modundalar.

Avatar
Ahmet kayaci 2017-10-12 14:37:06

Selamin aleykum Mustafa bey bencede hava alanina hic gerek merzifon yakin corumda olunca Kapinin onunden binilecek hayirli gunler