Kendinize değil, millete sorun

Hakimiyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Demirer, 7 Haziran seçim sonuçlarını ele...

30 Haziran 2015 Salı 18:16
 Kendinize değil, millete sorun


Hakimiyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Demirer, 7 Haziran seçim sonuçlarını ele aldığı AK Parti’nin 13 yıl süren iktidarı döneminde oy kaybına neden olan yerel bazlı hatalara dikkat çekti.


İşte Demirer’in ‘AK Parti bunları da görmeli’ başlıklı o yorumu:,


AK Parti Genel Başkanı Başbakan Ahmet Davutoğlu, seçimlerin ardından MYK, MKYK, il başkanları, belediye başkanları, gençlik ve kadın kolları başkanlarıyla geniş istişarelerde bulunarak sandık sonuçlarını ele aldı.  Muhtemel koalisyon seçenekleri için de teşkilatların nabzını tuttu. Başbakan son olarak istişarelerini milletvekilleriyle sürdürdü.


Yaygın basında yer alan haberlere göre, Davutoğlu vekillerle toplantısında, "Seçim sürecinde bölgenizde gözünüze çarpan eksiklikler nelerdi? sorusunu da yöneltmiş.


BELEDİYELERE VURGU


Bir diğer kulis habere göre, Başbakan, milletvekillerine belediyeler ve teşkilatlarla ilgili uyarılarda bulunmuş. Başarılı çalışmaları ile AK Parti'yi iktidara taşıyan yerel yönetimler çok fazla şikayet geldiğini belirten Davutoğlu, belediye başkanları,  il başkanları, il ve ilçe yönetim kurulu üyeleri, ilçe belediye ve teşkilat  başkanları, belediye ve il genel meclis üyelerinin partilerinde görev aldıktan 3-4 yıl sonra şaşalı bir hayata geçmesinin kabul edilemeyeceğini ifade etmiş. Ardından milletvekillerinden belediyelerle, teşkilatlarla daha fazla ilgilenmelerini istemiş. Kontrol edilmeyen bu yapıların kendilerini yıprattığını dillendirmiş.


AK Parti'ye birinci parti olma yetkisi veren millet, 13 yıldır sürdürdüğü tek başına iktidar şansını bu kez tanımadı.  Bir süredir parti içinde 7 Haziran seçimlerinin iç muhasebesinin yapıldığı biliniyor. AK Parti seçmeni önümüzdeki süreçte bu özeleştirinin daha fazla detaylandırılacağı beklentisi içinde elbette.


İl BAŞKANLARI DA SORULUYOR MU?


İktidarın  güç kaybetmesinde etkili olduğu düşünülen genel değil, ama bazı yerel problemlere dair küçük tespitlerde bulunmakta fayda var.


AK Parti Genel Başkanı illerde seçim sonuçlarında yaşanan başarısızlığın nedenlerini il başkanlarına soruyor, kapsamlı rapor istiyor.  Peki bugüne kadar iktidarın il başkanları ve teşkilat yöneticilerinin yanlışları, partilerine dolayısıyla memlekete verdikleri zararlar kime soruluyor? Ya da il başkanlarının Başbakan'a hazırladıkları rapor, mevcudu tüm çıplaklığıyla izah ediyor mu?


Her seçim döneminde il başkanı ve milletvekillerinin tespit ettiği, genel merkez yöneticilerinin de aday gösterdiği ilçe belediye başkanları, ilçe parti başkanları ve yönetimleri, il genel ve belediye meclis üyelerinin hataları sorgulanıyor mu? Söz konusu yöneticileri zaten kendileri belirleyen il başkanı ve milletvekillerinden bu konuda görüş alınması ne kadar sağlıklı sonuç veriyor?


13 YILDIR NE DEĞİŞTİ?


AK Parti Genel Merkezi milletvekili adaylarını belirlemek için temayüller yapıyor, STK görüşü soruyor, kamuoyu anketlerine çıkıyor;  13 yıldır sonuç değişiyor mu? Ne temayüle giren isimler ne kamuoyu anketinden çıkan adaylar ne de yöre halkının teveccühünü kazananlar listeyi delemiyor. Tabiri caizse demokrasicilik oyunu oynanıyor, insanlar kendileri ile alay edildiğini düşünüyor. Genel merkezde oturanlar, yerel dinamikleri dikkate almayıp milletvekili veya belediye başkan adaylarını gönderip milletin önüne koyuyor. Alternatif olmadığından bir nevi seçmeye mecbur bırakıyor. Bu durumda milletvekili veya belediye başkanı seçilenlerin yerele duyarlılıkları azalıyor.  Bir sonraki dönemde yeniden aday olmak isteyen mevcut milletvekilleri kendilerini mahalli dinamiklere değil, genel merkezlerine karşı sorumlu hissediyor. Çünkü yerelde rağbet görmeseler de genel merkezleri onları nasıl olsa yeniden vekil adayı yapıyor.


KONTROL ZİNCİRİ BÖYLE Mİ OLMALI?


Başbakan Davutoğlu, istişare ettiği milletvekillerine yörelerinde belediye başkanları ve teşkilatları kontrol etme vazifesi veriyor. E haksız da değil. Peki vatandaşın zaman zaman bir çok meselede ciddi tepki gösterdiği milletvekilleri nasıl kontrol ediliyor?   Genel merkezin belirlediği milletvekilleri üzerinde yerel unsurlar nasıl denetleme mekanizması kuracak? Hem böyle bir tasarruf  sivil toplum kuruluşlarının, kanaat önderlerinin, şehirle ilgili söz söyleme vazifesi olanların ve dahi sade vatandaşın hakkı da, haddi de değil(!)


4 DÖNEMDİR AYNI HATALAR


4 dönemdir yerele kulaklarını tıkayıp  kapalı devre çalışan, ahbap-çavuş  ilişkileri ile milletvekili ve belediye başkan adayı belirleyen, teşkilatlarında demokratik yarış yerine atama sistemini işleten, il başkanlarını dava ve misyon kaygısı güderek değil, birilerinin adamı olup olmadığına bakarak atayan, giderek şımarıklaşan teşkilatların partilerine verdikleri büyük tahribatı ısrarla görmezden gelen, velhasıl yüzlerce yanlışa göz yuman AK Parti Genel Merkez yöneticileri yaptıklarının, yapmadıklarının hesabını verecek mi?


Diyeceğim odur ki, millet 7 Haziran seçimlerinde AK Parti'ye iktidar şansı vermedi ancak öte yandan da  birinci parti çıkardı.  Bu da şunların testi anlamına geliyor:  Yapılan hatalar sağlıklı bir şekilde tespit edilecek mi? Ders çıkarılacak mı? Düzeltilmesi için kafa yorulacak mı? En önemlisi gereği yapılacak mı? AK Parti'nin tepe yönetimi gereğini yaparsa muhtemel bir yeniden seçimde millet de gereğini yapar herhalde…



Son Güncelleme: 30.06.2015 18:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ABDULLAH GEVENKİRİŞ 2015-07-13 10:51:11

mustafa kardeşi̇m akparti̇ye gönül vermi̇şleri̇n dertleri̇ne tercüman oldunuz allah razi olsun

banner165