'Keyfi Açığa Almalar, İntihar Getirdi'

Eğitim Bir Sen Çorum 1 Nolu Şube Başkanı Tahir Eşkil, Sungurlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde görev yaparken açığa alınan öğretmen Ergülü Yıldız’ın 24 Kasım Öğretmenler Gününde intihar ederek yaşamına son vermesi üzerine bir basın açıklaması yaptı.

25 Kasım 2016 Cuma 11:40
'Keyfi Açığa Almalar, İntihar Getirdi'


Eğitim Bir Sen Çorum 1 Nolu Şube Başkanı Tahir Eşkil, Sungurlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde görev yaparken açığa alınan öğretmen Ergülü Yıldız’ın 24 Kasım Öğretmenler Gününde intihar ederek yaşamına son vermesi üzerine bir basın açıklaması yaptı.


Eşkil açıklamasında, “15 Temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ/PDY mensuplarının kamu görevinden uzaklaştırılması ve ihracı sürecinde adil, sağlıklı, şeffaflık ve hassasiyet içinde yürütülmesi, açığa alınan öğretmenlerle ilgili belirsizliklerin acilen giderilmesi, yapılan hataların telafi edilmesi, teknik konuların tüm ayrıntılarıyla aydınlatıldıktan sonra tasarrufa konu edilmesi, toplumun adalet duygusunun yara almaması gerekir diyerek defalarca açıklamalar yapmıştık.


15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ/PDY mensuplarının kamu görevinden uzaklaştırılması sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından KHK’ler ile kamu görevinden çıkarılma işlemleri gerçekleştirilmiştir. Haklarında açığa alma/görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanmasına rağmen kamu görevinden çıkarılmayan bir kısım eğitim çalışanı da halen açıkta olup bunların büyük kısmı hakkında hâlihazırda herhangi bir inceleme ve/veya soruşturma yapılmamıştır.


Bakanlığın yaptığı bu çalışmaların yanında valiliklerce de açığa alma/görevden uzaklaştırma işlemleri yürütülmüş, ancak bu işlemlerin ve belirlenen kıstasların birbirinden çok farklı uygulamalar olduğu, iller arasında bir uygulama birliğinin bulunmadığı gözlemlenmiş olup defalarca bu husus dile getirilmiş, açığa alınmaların birkaç kişinin ihbarı ya da sudan sebeplerle açığa alınmaması gerektiği yetkilerle yapılan müzakerelerde kendilerine beyan edilmiştir.  Açığa almaların mağduriyetler oluşturduğu ve bir an önce gerekli inceleme ve soruşturmaların bitirilerek göreve iade noktasında adil ve hızlı karar verilmesi gerektiği hususu kendilerine hatırlatılmıştı.


Şimdi soruyoruz yetkililere; ilimizde ihraç edilenlerin ve açığa aldıklarımız 1000 kişi civarında ama kimseden bir ses yok diyenler, şimdi istedikleri sesi duydular mı?  Kraldan çok kralcı kesilenlerin vicdanı acaba şimdi biraz olsun sızladı mı?


Hiç kimse ülkemizin içinde bulunduğu şartları, “Olağanüstü Hal” durumunu bahane ederek, keyfilik süremez/sürmemelidir. Devlet-Millet kaynaşmasının en fazla ihtiyaç duyulduğu bu zamanda vicdanları kanatacak, adalet duygusunu tahrip edecek kararlardan ve uygulamalardan şiddetle kaçınılması gerekir.


Hukukun temel ilkelerinden birisi suç ile ceza arasında orantı olmasıdır. Bir birim suç işleyene, On birim ceza verirseniz, bunun bir birim cezası yerinde ve doğru, geri kalan dokuz birim ceza adaletsizliktir, haksızlıktır, zülümdür.


Şeyh Edebali’nin tavsiyesinde ifadesini bulduğu gibi “İnsanı Yaşat ki, Devlet Yaşasın” sözü 600 yıl cihana hükmeden Osmanlının temel felsefesi olmuştur. İnsana hizmet devletimizin ve bürokrasinin anlayışı ve yaklaşımı olmalıdır.


Öğretmenimiz ve üyemiz Ergülü yıldız’a Allahtan rahmet diliyor, ailesine, yakınlarına, ve eğitim camiasına baş sağlığı diliyoruz.


Yetkililerden Ergülü Yıldız öğretmenimizin intiharını eşine, çocuklarına ve ailesine izah etmelerini bekliyoruz.” dedi

Son Güncelleme: 25.11.2016 11:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ömer KILIÇ 2016-11-25 12:14:28

fetöcülüğü ile ilgili ciddi bir delil yokken sudan sebeplerle bu işlere imza atanlar kadar, "aman bunlara sahip çıkmayalım, değilse bizi de fetöcü diye afişe ederler de önümüzü keserler, ne yapalım suçsuzsa aklansın gelsin" diye düşünerek bu insanlara en azından psikolojik destek vermeyen ne kadar korkak, çıkarcı, bencil yaratık varsa alayı bu vebale ortaktır.

Avatar
XXX 2016-11-25 13:36:54

Ömer Kılıç a katılmakla birlikte daha fazla örnekleri var ! Şu an güzel ülkem çok kötü bi süreçten geçiyor. %100 Metaryakist sol tandastan açığa alınan biliyorum . Biliyorum ve inanıyorum ki % 100 fettoş la bağlantısı olamaz ! Bağı da çok iyi tespit şart bağ aranacaksa benim Derikte kahraman kaymakamımı şehit eden yazı işleri müdürü ,şef, Zabıta müdüründen yürürsek asıl terörist ler yıllarda kamuda barınıyordu hala da barınıyor bir dur diyen . Zülme karşı susulmaz. Bir hadisle bitiricem "Bir kötülük gördüğünüz zaman elinizle düzeltiniz, ona gücünüz yetmiyorsa, dilinizle düzeltiniz, ona da gücünüz yetmiyorsa kalbinizle buğz ediniz ! , ki bu imanın en zayıf noktasıdır." Zülüm den büyük kötülük ne ola ki ???

Avatar
Selahattin Eşgin 2016-11-26 00:09:08

Suçluluğu kanıtlanmadan insanların meslekten men edilmesi canlı canlı idam edilmekten başka bir şey değildir. Suçlular da en ağır cezayı almalıdır. Suçluyla suçsuzu mutlaka doğru tesbit ermek gerekir. Aksi durumda vebal altında kalınmış olunur diye düşünüyorum.

Avatar
Halil Küçük 2016-11-27 19:38:42

Haksızlık, adaletsizlikler göze batmaktadir. Bazıları yoktan sebeplerle ihraç ediliyor, aynı sebeplerden bazı şehirlerde hiç bir şey olmuyor. Buda çifte standart kayirmami şüphelerini ortaya çıkarıyor. Oysaki eşit adalet eşit haklar olmali. Adam kayırma ve kollamalar olmamalı.