Kinoa bitkisi hasat zamanını bekliyor

Üyük Muhtarı Ali Yalvaç tarafından oluşturulan örnek Kinoa tarlası, tüm köylüler tarafından merakla takip ediliyor. Yetişme ve gelişim bakımından umut veren Kinoa bitkisinin hasat zamanı merakla bekleniyor.

15 Temmuz 2016 Cuma 09:41
Kinoa bitkisi hasat zamanını bekliyor

Üyük Muhtarı Ali Yalvaç tarafından oluşturulan örnek Kinoa tarlası, tüm köylüler tarafından merakla takip ediliyor. Yetişme ve gelişim bakımından umut veren Kinoa bitkisinin hasat zamanı merakla bekleniyor.

Köyünün alternatif ürün yetiştirmesi için danışman firmalarla irtibat kurarak, 10 dönümlük tarlasını örnek tarla olarak tahsis eden Muhtar Ali Yalvaç, "Nisan ayında yaptığımız ekimi, sürekli olarak yakından takip ederek, olumlu sonuçlar verdiğine şahit oluyoruz. Hasatla birlikte, bölgenin Kinoa bitkisine uyumu ve verim rekoltesi hakkında daha  net bilgi sahibi olacağız." dedi.

Çorum'da Kinoa bitkisinin ilk olarak Üyük'te ekildiğini paylaşan Yalvaç, ortaya çıkacak tecrübenin sadece Üyüklüler'le paylaşılmayıp, tüm Çorum çiftçilerle paylaşılması arzu ettiklerini kaydeden Yalvaç, ortaya çıkacak tecrübe ile birlikte, Çorum çiftçisinin yeni bir alternatif ürünle tanışmasına ve katma değer sağlamasına vesile olmaktan onur duyacaklarını belirtti.

Danışman firma temsilcileri ve Üyük Tarım Danışmanı Ziraat Mühendisi Murat Koca tarafından da teknik olarak takip edilen kinoa tarlası, canlı ve verimli görünümüyle bugünden tam not almaya başladı.

Türkiye'nin yeni yeni tanıdığı kinoa bitkisinin, dünyanın pek çok bölgesinde, önemli bir besin kaynağı olmasının yanısıra, çiftçiler açısından da katma değeri yüksek bir ürün olarak tercih ediliyor.

Danışman Firma Temsilcisi Ziraat Mühendisi Mehmet Buğra Hazinedaroğlu, firma olarak Türkiye'nin rekoltesini artırıp, katma değeri yüksek olan Kinoa ile birlikte, dünya pazar payında daha çok söz sahibi olmayı ve Türk çiftçisine kazandırmayı hedeflediklerini belirterek, Kinoa'nın dünya mutfağında çok özel ve değerli bir yere sahip olduğunu aktardı.

Tahıl ve benzeri ürünlerle kıyaslandığında % 100 karlılık oranı bulunan ürünün, işlenmemiş halinin taban fiyatının 5 TL olduğunu açıklayan Ziraat Mühendisi Hazinedaroğlu, dönüme ortalama 600 kilogram ürün alınabildiğini, Çorum'da yapılacak deneme ekimiyle birlikte, Çorum'a özgü rekoltenin ortaya çıkacağını ifade etti.

Son Güncelleme: 15.07.2016 09:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.