Kronos evlatlarını yiyor...

Bazı insanlar cennet veya cehennemdirler. Benim tecrübeme göre cennetten çok cehennemdirler...

19 Eylül 2018 Çarşamba 20:57
Kronos evlatlarını yiyor...

ELVAN YILMAZ

yilmazelvan19@gmail.com

İspanyol ressam Goya’nın tablosu ‘Çocuklarını Yiyen Satürn’, güç histerisine kapılan mitolojik tanrı Kronos’un kendisini tahtından edeceklerini düşündüğü evlatlarını canlı canlı yemesini anlatır. Ama bu karanlık hikâyenin sonu Kronos’un arzu ettiği gibi bitmez…

Çorum bir süredir kaynağı, kanıtları ve tutarlılığı çok tartışmalı sıfatların, etiketlerin gelişigüzel kullanıldığı bir zeminde konuşuyor.

Gündelik dilin de ispat yükümlülüğü yürürlükten kalkmış gibi görünüyor. Herkes, suç atıp suçluluğun kanıtlanmasını bekliyor. Gıybet ediyor, suizanda bulunuyor, töhmet altında bırakıyorlar...

Bazı insanlar, cennet veya cehennem olabilirler ve benim tecrübeme göre cennetten çok cehennemdirler; insana mutluluktan çok, acı verirler.

Özellikle biraz ortalamanın üstündeyseniz, sıra dışıysanız, romantik, eksantrik veya otistik iseniz veya -başka bir şeye gerek yok- cahil ve aptallardan değilseniz.

Kıskanırlar, çelme atarlar, ikiyüzlülük yaparlar, pusu kurarlar, kuyunuzu kazarlar, yüze gülüp arkadan bıçaklarlar, hatta çıkarları söz konusuysa ve o çıkarlar büyükse canınıza bile kast edebilirler.

Çorum yükselmiş, kendi memleketine katkıda bulunan, bundan sonra da bulunabilecek öz evladını yerken açıkça mesajını veriyor: Güzel sıfatları üzerinde bulunduran insanların, bu topraklarda iyi olması kötülüğe bulaşmaması yedi günahın en kötüsüdür.

‘Harese’ nedir bilir misiniz?

Deve çölde dikeni yiyince, damağı kanar. Deve bu ılık kanın tadını çok sever, lezzeti kanından değil dikenden bilir. Böylece dikeni yemeye devam eder ve o sarkık dudağın sonu olur, kan kaybından ölür.  Devenin dikeni yemesine ‘harese’ denir. Yani ihtiras. İhtiras kendi kanında boğulmaktır.

Türk toplumunun, dolayısıyla Çorum’un en önemli sorunlarından biri sathi düşünme ve kültür sorunudur. Bana göre bu mesele, problemlerin anasıdır.

Bu nedenle düşüncede sathilik, genellikle şu iki duruma yol açar: Basitlik ve her türlü çağrının arkasından sürüklenmek.

Diğeri de ister iyi ister kötü olsun, her şeyden şüphe etmek. Bu iki özelliğin toplumun geniş kesimlerinin en göze çarpan özelliği olduğunu görürüz. Bununla eğitimsizliği ya da eğitim eksikliğini kastetmiyorum. -Bu söylediklerim, üniversite diploması sahipleri ve yüksek eğitimliler için de geçerlidir-.

Yedi Samuray, dünya sinemasının en ünlü Japon yönetmeni Akira Kurosava’nın dillere destan en eski filmidir.

Filmin öyküsü: Haydutlar çok yoksul bir köye her yıl düzenli saldırmakta ve ellerinden pirinci ve kadınlarını almakta. Yoksul köylüler köylerini haydutlara karşı korumaları için Samuray aramaya başlar. Ancak Samuraylar’a verilecek paraları yoktur. Yoksul köylüler Samuraylar’a sadece ellerindeki pirinçten yemek verebilirler.

Köylüler, çaresizlik içinde, paramız yoksa Samuray bulamayız, diye umutsuzluğa kapılırlar.

Ve köylüler köyün en yaşlı bilgesine akıl almak için giderler, yaşlı bilgeye, ‘paramız yok, Samuray bulmamız imkansız’ derler.

Yaşlı bilge: ‘Paranız yoksa, siz de bir yemeğe razı gelecek,  aç samurayları bulacaksınız.’

Filmin ilk yarısı, köylülerin bu aç ve erdemli samurayları bulmasını anlatır, ikinci yarısı, bu erdemli samurayların korkak köylülere cesaret verip eğitip haydutlara karşı savaşını anlatır.

Çorum, yedi aç samurayını bekliyor.

Yoksa yine birileri bize sahtekar iki yüzlü kripto yüzleri mi ‘samuray’ diye kakalayacak, Çorum merak içinde!

Kronos’a ne mi oldu? Üç kızı, iki oğlunu peş peşe yutmanın hırsıyla son oğlu Zeus’un yerine karısının verdiği kayayı bakmadan mideye indirdi. İşte o kaya,  Çorum’a, yuvarlana yuvarlana büyük bir gürültüyle geliyor…

Son Güncelleme: 19.09.2018 21:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cavit Bulut 2018-09-19 22:14:32

Bu yazıyı yazmak için çok üstün felsefe birikimi ve mitolojiyi çok iyi bilmek gerektirir. Kronos evlatlarını yiyor tam Çorum'a uygun örnekleme. Bir ara Çorum'a geldiğimde Elvan Yılmaz'la tanışmak isterim.

Avatar
Cavit Bulut 2018-09-19 23:57:50

Rektör Reha Alkan üzerine oyunlar oynanıyor ve herkes bunu farkında. Kİmlerin bu oyunu oynadığını da sizler biliyorsunuz. Kendi evladını yemek isteyen başka bir şehir var mıdır bilmiyorum. Elvan bir ara fitne diye bir yazı yazmıştı o da buna cuk oturur.

Avatar
Vatandaş 2018-09-20 08:01:18

Ahmet sami ceylan, hastaneden personelden artık elini çeksin. Başhekimi de değiştirecekmiş diyorlar. Artık bu seviyesiz siyasetçilikler midemi bulandırıyor.

Avatar
Çorum-ca 2018-09-20 09:11:27

1 - Elvan Beyin çok kıymetli yazılarını dikkatle ve zevkle takip etmeye çalışıyorum. Gerek konulara yaklaşımına, gerek konuları ele alış tarzına ve ele aldığı konuları ifade etme tarzına bakıldığında, dersine çalışmış olduğu, dersine çalışmışlığın yanında entelektüel bir birikime de sahip olduğunu anlamak zor olmasa gerek. Ele aldığı birçok konuda olduğu gibi, bu yazısında da, Çorumun 2019 yerel seçimlerine dair de yine yerinde isabetli ve felsefi bir yaklaşımını daha ortaya koymuş.
Çorumu kendi kıt akıllarına ve güdük siyasi tecrübelerine mahkum etmeye, kendi siyasi ikballeri uğruna Çorumun ve Çorumlunun hayallerine, geleceğine şerh düşmeye çalışan, ancak bunu yaparken de, doğrudan kendisi yapmak yerine, toplumun bir takım katmanlarında ve mekanlarında siyasi tetikçiler kullanan, kendilerine muhtemel rakip olduğunu düşündükleri insanlara, bu tetikçiler vasıtasıyla çamur atan, muhtemel rakip olarak gördükleri insanları tartışmaya açarak toplumun gözünde itibarsızlaştırmak ve

Avatar
Çorum-ca 2018-09-20 09:12:14

2 - yıpratmak için her türlü hıyaneti yapmaktan geri durmayacak kadar çapsızlaşan bir takım siyasi artık-ların, geçmiş dönemlerde yaptıkları gibi bu dönemde de, yaklaşan 2019 yerel seçimlerinde siyaseten kendilerine yer bulabilmek adına, toplumun gönlünde yer bulacağını düşündükleri ve siyaseten kendilerinin önüne geçmesinden endişe ettikleri, kendileri dışındaki muhtemel Belediye Başkanı adaylarının isimlerini daha şimdiden tartışmaya açarak yıpratma yoluna girdiklerini maalesef görüyoruz. Ve Çorum adına, sadece ve sadece Çorum adına üzülüyoruz. Yazık

Avatar
yakup cemil 2018-09-20 02:22:13

yav he he...
yazının başlığına bak
bu ajanda fetöden kalmış...
tabi canım fetö dedi hitit üniversitesi aile şirketi yap diye...
şimdi şak şak alkışladığınız hocanız rektör hocanız hitit'i fetö ile yönetti haberiniz olsun.pensilvanyayı ziyaret etti.
unutmadan siz fetö diye garibanların canının yanmasını alkışlamaya devam edin
herşey aslına çeker

Avatar
@he_zarfen 2018-09-19 21:54:45

Ülkeme/Şehrimize aslında geleceğimize yazık ediyoruz.Dolar çıkar/iner seçimler gelir/gider ama gerçekten gelecek kaygısı/ hırs /makam/mevki değil insanımıza yani geleceğimize hizmet aşkı ile çalışan insanlar olması gereken makamlara gelmedikce ülke/mde hiçbir şey değişmez

Avatar
Mertçe 2018-09-20 12:17:47

Elvan Bey, ve Mustafa Bey sizler doğru noktaya yaklaşıyor ancak tam temas etmiyorsunuz bunu bilerek veya bilmeyerek yapıyorsunuz. Hakkında bazı konular ortaya atılanlar zenginse kimse işine gelmediği için inanmıyor ancak ortaya atılanlar gariban biri ise direk suçlanıyor.

banner165