Külcü’nün açıklamalarına ÇESOB Başkanı ne dedi?

Ankara Yolu Ahlatcı Plaza yanında işaretlenen Ahi Evran Projesi’nin mimarı ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç, Çorum Belediyesi ile diyalog halinde ortaya çıkan problemi çözeceklerini söyledi.

04 Mayıs 2017 Perşembe 14:04
Külcü’nün açıklamalarına ÇESOB Başkanı ne dedi?

MUSTAFA DEMİRER

Ankara Yolu Ahlatcı Plaza yanında işaretlenen Ahi Evran Projesi’nin mimarı ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç, Çorum Belediyesi ile diyalog halinde ortaya çıkan problemi çözeceklerini söyledi.


Belediye Meclisi, dün yapılan Mayıs ayı toplantısında Ahi Evran'ın arsasının fiziki durumu nedeniyle yapılan itirazı kabul ederek iki ay önce Mecliste görüşülen karardan döndü.


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, meclis toplantısında yaptığı konuşmada, iki ay önce mecliste görüşülen Ahi Evran Projesi ile ilgili itiraz dilekçelerinin geldiğini ve bu nedenle de İmar İşleri Müdürlüğünün konuyla ilgili bir rapor hazırlaması talimatını verdiğini dile getirerek bu rapor doğrultusunda da konunun tekrar gündeme gelip gelmeyeceğine karar vereceklerini belirtti.


'UYGUN OLMAYAN TOPOGRAFYA SORUN OLUŞTURABİLİR'


www.corumhakimiyet.net’te
yer alan habere göre, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Ahi Evran Projesi ile ilgili yaptığı açıklamada Mart ayında meclis toplantısında karara bağladıkları gündem maddesi ile ilgili itirazların söz konusu olduğunu belirtti.

Projenin 1 milyon 400 bin metrekarelik bir alan üzerinde düşünüldüğünü ifade eden Başkan Külcü, "İtiraz dilekçelerinde eğimden kaynaklanan sorun özellikle dikkate getirilmiş. Bunun sonucu olarak da yüksek maliyetlerde gerçekleştirilmesi gereken bir hafriyat çalışması var.  Eğimden kaynaklanarak meydana gelecek çökmelerin, kaymaların önüne geçmek için yapılacak istinat duvarları var. Altyapı çalışmalarının düz bir yerde yapılması ile eğimli bir yerde yapılması birbirinden çok farklı. Buna benzer tecrübeyi biz daha önce de yaşadık. Hayvan Pazarı yapmayı planladığımız Karacaköy civarındaki alandan yaptığımız hesaplamalar sonucunda vazgeçmiştik. Bu konuyu da değişik vesilelerle meclis üyelerimizle ve hemşehrilerimizle paylaşmıştık.  Bir başka tecrübemiz ise şu anda yapımı tamamlanmak üzere olan 450 dükkânlık Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifinin işleridir. KSS'de bir mecburiyetimiz vardı. Aşağı Sanayi Bölgesi'nin taşınması, sanayi bölgelerinin birleştirilmesi ve yıllardır yılan hikâyesine dönen çevre yolundan kopuk sanayi sitesi olur mu? Sanayi sitesi çevre yolunu görmediği için çevre yolundan geçen araçlar sanayiye girmedi, iş olmadı, buradan bir kaybımız var diye anlatılıp durulurdu. Biz bunları gerçekleştirmek için kısmi maliyetleri de göğüsleyerek bir kısmını esnafımız, bir kısmını belediyemiz yüklenerek orayı o şekilde kabullendik" dedi.


30-40 MİLYON TL İLAVE MALİYET ÇIKABİLİR


Ahi Evran Projesi'nin yapılacağı yerin Küçük Sanayi'de inşa edilen 450 dükkanlık alanın 10 katı büyüklüğünde ve oradan 5 katı daha eğimli bir yer olduğunu iddia eden Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, "Dolayısıyla bunun ortaya çıkartacağı maliyetler çok çok daha yüksek olacak.  Söylenenlere göre 30-40 milyon gibi hafriyat, istinat ve alt yapı gideri çıkması söz konusu. Bunun karşılanması esnafımız tarafından, üyeler tarafından karşılanabilmesi mümkün değil. Bunun açık ifadesi şudur. Milli Emlak'tan Hazine arazisini çok düşük bedelle alabilmek için çok yüksek bedeller kooperatif üyelerinin üstüne kalacak.  5 liraya arsa alınmış ise 25 lira da hafriyat bedeli vb. maliyetler olacak ve arsa 30 TL'ye gelecek. Eskilerin tabiriyle semeriyle 80'e mal olan bir iş olacak" şeklinde kaydetti.


'ESNAFIMIZI KORUMAK ZORUNDAYIZ'


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, göreve geldikleri 2009 yılından beri yaptıkları tüm çalışmaları esnafla istişareli bir şekilde yürüttüklerini söyledi.


Ahi Evran projesinde de Çorum Belediyesi olarak korumak zorunda olduklarının altını çizen Başkan Külcü, "Bazı esnafımız buna katlanmak isteyebilir ama gelip üye olmak isteyen bir esnaf kardeşimizin bundan haberdar olması lazım. Her şeye rağmen önemli değil, ne kadar olursa olsun ben parayı öderim diyorsa elbette biz bunun hesabını yapmayız. Bitmek üzere olan 450 dükkanlık inşaatta yaşanılan sorunlar var. Meclisimize gelip karar aldık 3-4 ay önce. Altyapının tamamını Belediye olarak karşılamak zorunda kaldık. Öngörülen maliyetlerin bir miktar daha üstüne çıkınca 
% 95'in üzerine gelinmiş kooperatifin üyeleri bile biz bunu ödemek istemiyoruz dediler. Kaldı ki yapılan işler ortada. Ne yapmak lazımdı. O işi ortada bırakmamak lazımdı. Tuttuk bir noktaya getirdik. Ama her yeri Belediye yapsın gibi bir anlayışı da sahiplenmek mümkün değil.  Nihayetinde buradaki kaynaklar sınırlı sayıda insanların değil 260 bin kişilik tüm Çorum'un kaynağıdır. Bizim bu konularda da ölçülü olmamız lazım. Belediye olarak biz sadece imar yaptık geçtik, bundan sonrası bizi ilgilendirmez diyemeyiz. Biz tek başına düzenleyici bir kurum değiliz. Esnafımızı korumak, kollamak, menfaatlerini de göz önünde bulundurmak en öncelikli görevlerimizden birisidir diye inanıyoruz" diye belirtti.

'BELEDİYE OLARAK ÇALIŞMAYI BİZ YAPTIRACAĞIZ'


Ahi Evran Projesiyle ilgili detaylı bir rapor hazırlanması için İmar İşleri Müdürlüğü'ne talimat verdiğini söyleyen Başkan Külcü, hazırlanacak rapor doğrultusunda konunun tekrar gündeme gelebileceğini ifade etti.


Başkan Külcü sözlerini şu ifadelerle tamamladı:


"Madem böyle bir iddia var. Devasa altyapı maliyetleri ortaya çıkaracak, ilave maliyetler ortaya çıkaracak, biz bunun hesabını kitabını Belediye olarak yaptıralım. Bir miktar harcamayı biz Belediye olarak yapalım. Çorum esnafına böyle bir şey yapmak görevimiz. Bunları raporlaştıralım, elimize bir rapor gelsin. Bu raporda ne kadar hafriyat bedeli çıkıyor, ne kadar istinat duvarı maliyeti çıkıyor, ne kadar ilave alt yapı maliyeti çıkıyor bunların hepsini gördükten sonra diyelim ki biz Belediye olarak bu işin yapılmasına onay vermiyoruz. Ya da bu tür iddialar oldu ama gerçekler öyle değil şu kadar olduğunu gördük. Eğer buna katlanmak istiyorsanız buyurun gelin, oturup bir daha konuşalım diyelim. Öyle bir kanaate vardık.  Şimdi daha büyük bir maliyetin esnafımızın haberi olmadan sırtına yüklenmesine engel olmak için en azından Belediye Meclis Üyeleri olarak biz buna sebep olmayalım. Bunun önünü Belediye olarak biz açmış olmayalım diye itirazların kabul olması kanaatindeyiz."


Başkan Külcü'nün konuşmasının ardından bölgede imar düzenlenmesine yapılan itirazlar oy birliği ile kabul edildi.


ÇESOB BAŞKANI NE DEDİ?


Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’nün açıklamaları üzerine konuya ilişkin görüşlerini aldığımız ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç ise, Ahi Evran Sitesi’ni Çorum’a kazandırmak için çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini belirterek, belediye cephesinden ortaya çıkan problemi her zaman olduğu gibi diyalogla çözeceklerini söyledi.


1400 dükkan kapasiteli 900 üyesi bulunan Ahi Evran Projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan jeolojik raporlar dahil onay çıktığını, ardından askı süresinin tamamlandığını belirten Kılıç, ilgili kurumlara 1 milyon 300 bin lira para yatırıldığını ifade etti.


Ahi Evran Projesi’nin Organize Sanayi Bölgesi ile Küçük Sanayi Sitesi arası büyüklükte işyerlerinin yer alacağı örnek ve modern bir site olacağını belirten Kılıç, “Ahi Evran Sitesi için 5 yıldır bir çaba içindeyiz. Site arazisinin eğiminde ve zemininde herhangi bir sorun yok. Belediye Başkanımızla mevzuyu görüşüp sorunu çözeriz. Belediye’den bir kuruş istemeden Ankara’dan gerekli kaynak desteğini alarak sitenin bütün alt yapı ihtiyaçlarını karşılayacağız.” dedi.


Son Güncelleme: 04.05.2017 16:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
VATANDAŞ 2017-05-04 15:56:10

külcü ne güzel i̇ti̇raf etmi̇ş ya la aşaği sanayi̇ esnafini öptük di̇ye daha durun o 440 i̇ş yeri̇ni̇ olduğu yerde ne kazalar olacak ne canlar gi̇decek bunun vebali külcü ve koopareti̇f yöneti̇mi̇ni̇ndi̇r ranpanin üstünde fi̇renci̇ var orda test edecek vah vah vah

Avatar
çorumlu 2017-05-06 18:41:45

yeni yapılan sanayi dükkanları niye gidilip ranpanın oldugu yere yapıldı çok saçma orda sanayi dükkanları olmaz yüklü kamyonlar oralara nasıl çıkacak orda nasıl duracak çorumda o kadar düz yer varken sen git ranpaya sanayi dükkanı yap küçük sanayi sitesinin oldugu yerde çok saçma ulaşım çok zor