Külcü’nün önünde tarihi bir fırsat var

Son günlerde Çorum kamuoyu Çorum Belediyesi’nin stadyum ve müştemilatının konut ve ticaret merkezine açılması konusunu tartışıyor.

20 Ocak 2016 Çarşamba 15:29
 Külcü’nün önünde tarihi bir fırsat var


Son günlerde Çorum kamuoyu Çorum Belediyesi’nin stadyum ve müştemilatının konut ve ticaret merkezine açılması konusunu tartışıyor. Tartışmanın fitilini ateşleyen isim ise Çorum Hakimiyet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Demirer oldu. Konuya ilişkin yazdığı haber yorumlarla Çorum Belediyesi’nin gerçekleştirmek istediği projenin detaylarını, çekincelerini, muhtemel sonuçlarını ortaya koyan tecrübeli gazeteci Demirer, sözkonusu projeyi bir de habercim19’a değerlendirdi. İşte Demirer’in habercim19’a yaptığı değerlendirme:


MUSTAFA DEMİRER


Çorum'un geleceğini yakından ilgilendiren Dr. Turhan Kılıçcıoğlu Stadyumu ve müştemilatının imara açılma ihalesinde yaşanan gelişmeleri, ortaya çıkan soru işaretlerini ve beklentileri dile getirdik, ardından Belediye Başkanı Muzaffer Külcü'ye bir dizi soru yönelttik.


Geçtiğimiz hafta Hakimiyet'in manşetinden duyurduğumuz 'Stat meselesinde soru işaretleri' başlıklı haber yorumun yansımalarından çok çarpıcı sonuçlar çıktı.


Anlaşılan o ki; toplumun çeşitli kesimleri, belediyenin bazı yöneticileri, teknik adamlar, sokaktaki vatandaş ve dahi Çorumlu'nun ekseriyeti mevcut stadyum ve müştemilatının yerine 25-30 katlı konutlar ve iş merkezleri yapılmasına karşı bir tavır sergiliyor.


Öyleyse stad projesinin hayata geçirilmesini ısrarla isteyen tek ve en önemli aktörün Belediye Başkanı Muzaffer Külcü olduğu ortada.


Şimdi mevcut stad alanına ticaret-konut yapılması projesini teknik adamların penceresinden yasa ve yönetmelikler, ulaşım-otopark, sosyal donatı-alt yapı, çevre ve yeni ve eski kent merkezi imarı açısından yeniden irdeleyelim;


Şehir stadı ve spor komplekslerinin bulunduğu, mülkiyeti belediyeye ait 56 dönümlük alanda 2012 yılında [emsal: 3.50, h(yükseklik): serbest] yapılaşma koşullarında ticaret-konut alanı olarak imar planı değişikliği yapıldığı, bölgeye konut inşa edilmesinin planlandığı biliniyor.

*‘Stadyum ve müştemilatının konut ve ticaret merkezine açılmasına dair çekinceler devam ederken, Çorumlu’nun ekseriyetinin projeye karşı tavır sergilediği, stad projesinin hayata geçirilmesini ısrarla isteyen tek ve en önemli aktörün Belediye Başkanı Muzaffer Külcü olduğu anlaşıldı. Mevzuyu teknik adamların penceresinden yasa ve yönetmelikler, ulaşım-otoparak, sosyal donatı-alt yapı, çevre ve yeni ve eski kent merkezi imarı açısından yeniden irdeledik. Bu arada göreve geldikten sonra çok önemli projelere imza atan Sayın Külcü’nün, memleketin belki de gelecek yüzyılını etkileyecek tasarruf konusunda önünde tarihi bir fırsat duruyor. Külcü vereceği nihai kararla adını unutulmayacak başkanlar arasına yazdırabilir.’

YASA VE YÖNETMELİKLER  NE DİYOR?

Yasa ve yönetmelikler açısından bakarsak; imar planı değişiklikleri;  plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, sosyal ve teknik altyapı dengesini bozmayacak nitelikte, kamu yararı amaçlı, teknik ve nesnel gerekçelere dayanılarak yapılır. İmar planlarında sosyal ve teknik alt yapı hizmetlerinin iyileştirilmesi esastır. Yürürlükteki imar planlarına göre, sosyal ve teknik alt yapı standartlarını düşüren plan değişikliği yapılamaz. İmar planlarında bulunan sosyal ve teknik alt yapı alanlarının kaldırılması, küçültülmesi veya yerinin değiştirilmesine dair plan değişiklikleri zorunluluk olmadıkça hayata geçirilmez. Yoğunluk artıran veya kentsel ulaşım sistemini etkileyen imar plan değişikliklerinde, kentsel teknik alt yapıya yönelik etkilerin belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması zorunluluğu var. Zorunlu hallerde böyle bir değişiklik yapılabilmesi için; imar planında yer alan yol hariç sosyal ve teknik alt yapı alanlarının ve kamuya ait sosyal ve kültürel tesis alanlarının kaldırılabilmesi veya küçültülmesi ancak bu tesislerin hitap ettiği 'hizmet etki alanı' içinde eşdeğer yeni bir alanın ayrılması suretiyle yapılabilir. Eşdeğer alanın ayrılmasında yüzölçümü ve konum özellikleri korunur. Bu alanların yerinin değiştirilmesinde, mevcut plandaki 'hizmet etki alanına göre aynı uygulama etabı veya bölge içinde kalması', yaya erişim mesafelerinin dikkate alınması ve yeni tespit edilen alanın tesisin yapılmasına müsait olması zorunluluğu bulunuyor.


Bu kıstaslara göre, stad projesi imar planı değişikliğinin mevcut yasa ve yönetmeliklere aykırı olduğu anlaşılıyor.


ULAŞIM-OTOPARK


İmar planlarında yoğunluğu artıracak işlemlerde, büyük ölçekli alt yapının, otoparkların ve ulaşım noktalarının iyi hesap edilmesi, olumsuz çevresel etkileri azaltıcı şekilde planlaması ve uygulanmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Kentlerin alansal olarak kontrolsüz ve ihtiyaç dışında gelişmesi sonucunda oluşan sıkıntıları bugün fazlasıyla yaşıyoruz. Bunun en somut örneği, alternatifi bir türlü oluşturulamayan gerek trafik, gerek yaya, gerekse  ticaret ve rant olarak sıkışıp kaldığımız en yoğun arter olan Gazi Caddesi.


Gazi Caddesi bugün itibari ile bırakın araç ile yol almayı kaldırımda yaya yoğunluğundan yürünemez hale geldi. Bu yoğunluk ve otopark sıkıntısı zirve yapmışken, şehrin en yoğun bölgelerinden biri olan stadyumun bulunduğu alanda 1.500 konut ve ticaret merkezinden oluşan (yaklaşık 6000 nüfus) içeren bir kompleks yapılması  zaten mevcutta yaşanan trafik ve otopark problemini kat kat artıracak. Bölge gelecek zamanda Albayrak, Ilıca Caddesi örneğinde olduğu gibi yaşanamaz hale gelecek.


SOSYAL DONATI VE ALT YAPI


Stat ve müştemilatının konuta açılması ile  çevresinde oluşacak 6.000 nüfus ayrıca bölgede okul, yeşil alan, dini ve kültürel tesisler vb. ihtiyaçları artıracağı gibi, altyapı (su- kanalizasyon vb.. ) maliyetlerini de yükseltecek.


ÇEVRESEL ETKİLERİ


Stat çevresi konum itibari ile konut yoğunluğu bulunan Bahçelievler ve Karakeçili Mahallesi ile Tavukluk Mevkii ve Gazi Caddesi'nin birleşim noktasında. Bu dört  ana yerleşim ve ulaşım alanlarının bir nevi nefes aldığı açık bir alan. Bölgeyi beton yığını haline dönüştürmek şehrin ciğerlerini tıkamak anlamı taşıyor. Buraya daha fazla ağaç dikmek, yeşillendirmek ve şehrin ortasında nefes alacak devasa bir yeşil alan meydana getirmek daha önemli.


YENİ KENT MERKEZİ


Yakın geçmişte İskilip Yolu çevresi, Fen Lisesi ve Devane bölgesinde yeni kent merkezinin planlanmasını hedefleyen bir imar çalışması yapıldı. Planlamanın amacı yeni kent merkezi yapılarak Gazi ve Bahabey Caddesi'nde var olan yükün  yeni planlanan bölgeye aktarılarak,  mevcut eski merkezde yoğunluğun azaltılmasıydı.


Yeni kent merkezinde mevcut kent merkezindeki ticari büroları  taşıyabilecek yeterlilikte ticari alanlar, iş merkezleri, meydanlarla birleşen ve içerisinde çarşı vb. ticari aktivitelerin yer aldığı geniş yaya yolları, otopark sorunu olmayan konut alanları, sağlık, eğitim, dini ve kültürel alanlar ile Kentpark da  dahil olmak üzere büyük yeşil alanların planlandığı görüldü.


Ayrıca yeni kent merkezinin bulunduğu bölgede inşaat halinde olan yeni terminal, yeni belediye hizmet binası, hastane, yeni stadyum , TOKİ vb. kent merkezine çekim gücü oluşturacak planlamalar yer alıyor.


Çorum kent nüfusunun son yıllarda yüksek oranda artmadığı göz önüne alındığında  mevcut merkezde bağ alanlarının, yeşil alanların, sosyal donatı alanlarının imara açılarak konut alanı olarak planlanması mevcut kent merkezinde kalma talebinin artmasına neden olacak, bu durumda yeni merkezin gelişmesinin çok uzun sürelere yayılması açısından negatif  bir etki yaratacak. Oysa, alışveriş merkezi, rezidans gibi büyük ölçekli projelerin yeni kent merkezinde planlanması gelişme açısından çok daha büyük bir ivme kazandıracak.   


EKONOMİK RANT


Stad ve müştemilatının bulunduğu alan, kentin en değerli yeri niteliğinde ve zaten çevresi ile birlikte yüksek bir maddi değere sahip. Buraya eklenecek değer artırıcı unsurlar çevresi ile beraber aşırı fiyatlanmaya yol açacak. Gazi Caddesi'nde oluşan yüksek rantı şehrin diğer taraflarına kaydırmak gibi bir seçenek dururken hâlâ rantını artırmak esnafın kirasına ve tüketici fiyatlarına olumsuz etki yapacak.


Ekonomik olarak kısa vadede burada yapılacak konut-ticaret alanları satışından belirli bir miktar paranın belediye kasasına girecek olmasına karşın, aynı bölgede yapılacak büyük bir rekreasyon alanı içerisinde kongre, tiyatro salonları kafe, spor ve dinlenme alanları, küçük alışveriş birimleri vb.. yapılarak kira yöntemiyle uzun vadede alandan elde edilecek gelir bölgenin potansiyeli de düşünüldüğünde çok daha fazla olacak.


Stadyum ve çevresinde konut yapılması ile belediyenin yaklaşık 50-60 milyon lira gelir elde edecek olması ve belirli bir süre oradan konut alacak binlerce kişinin elde edeceği statü, rant, olumlu bir hava yaratsa da, uzun vadede bölgede yaşanacak nüfus yoğunluğu, trafik ve otopark yetersizliği, hava kirliliği, sosyal alan yetersizliği vb. sorunlR Çorum da yaşayan yüz binlerce kişiyi, hatta orada oturan, yaşayan kişileri de olumsuz yönde etkileyecektir.


ÇORUMLU'YA RAĞMEN!


AK Parti'nin tüm üst düzey yöneticilerinin 13 yıldır vesayete ve statükoya karşı vurguladıkları 'millete rağmen' sözü,  Çorum'da yaşananlara tıpa tıp uyuyor sanki. Bir şehirde yaşayanların ezici çoğunluğunun istemediği, taraf olduğu bir proje, gücü elinde bulunduran belediye başkanı tarafından 'hemşehrilerine rağmen' uygulanmak isteniyor.  Ne diyelim, ya  Çorumlu bu işi bilmiyor, ya da Sayın Külcü  herkesten çok daha iyi biliyor. Üzerinde çok düşünülmesi gereken bir mevzu...


GELELİM SADEDE...


'Yiğidi öldür hakkını yeme' demiş atalarımız. Sayın Külcü yönetimindeki Çorum Belediyesi, geçtiğimiz 5 yılda memlekette güzel işler yaptı. Bazı dönemlerde Külcü'nün şahsına dair tartışılan meseleler olsa da, vizyonu, ufku ve misyonu olan bir başkana sahibiz. İnisiyatif ve risk alabilen, kararlı ve cesur adımlar atan başkan, yaptığı hizmetlerle de adından söz ettirmeyi başardı.


BELEDİYE ÖNEMLİ PROJELERE İMZA ATTI


Çorum Belediye Başkanlığı kaynaklarıyla; İskilip Yolu çevresi, Devane,  Fen Lisesi bölgelerinde yeni kent merkezi ve meydanları, İmam Hatip Lisesi Kampüsü, genç, engelli ve kadınlara yönelik kültür merkezleri, yeni terminal, hastane, kamyon garajı, sebze hali, Kentpark, Çorum Park, Yunus Emre, Bosna, Atıf  Hoca, Rüstem Eren vb.  büyük park alanları, Akşemsettin Camii, bulvar yollar, devam eden irili ufaklı yatırımlar vb. büyük projelere imza atıldı.

Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, altına imzasını attığı büyük projelerle tarihe geçmesi muhtemel en önemli başkanlar arasında yıllar boyu anılacak.

KÜLCÜ YAKIŞANI YAPMALI


Bununla birlikte, mevcut stadyum ve çevresine büyük bir rekreasyon alanı yapılması, (içerisinde kongre merkezleri, tiyatro salonları, dini ve kültürel merkezler, küçük alışveriş birimleri, spor salonu ve oyun alanları, eğlence ve dinlenmeye yönelik kafe, lokanta vb. birimler) daha önceki bu büyük projelerle adından söz ettiren Külcü'ye daha çok yakışacak.


Belediye başkanları, genellikle yaptıkları büyük hizmetlerle anılır ve yaşarlar. Ancak büyük bir yanlış diğer o büyük  hizmetleri unutturacaktır. Örneğin Bahabey Caddesi'nin açılması eski bir belediye başkanının ismiyle özdeşleşti. Ancak büyük bir yanlış, bir çok doğruyu silebilir.


Şehrin ufkunu açacak önemli projelere kaynak bularak yapımına emek veren Külcü'nün, spor tesisleri yapımına da ayıracak kaynağı olduğuna inanıyoruz. Kaldı ki, halihazırda belediyeye ait eski terminal alanının bulunduğu bölge, Samsun yolu üzerindeki ticari arsalar ve benzinlik vb.. satılabilecek  bir çok mülkün yer aldığı malum.


TARİHİ FIRSAT


Dolayısıyla Belediye Başkanı'nın önünde tarihi bir fırsat var.  Ya ömür boyu yaptığı güzel projelere bir yenisini ekleyerek stadyum alanını kentliye hizmet edecek büyük bir rekreasyon alanına imza atmak, ya da kentliyi dışlayarak belirli bir kitleye geçici lüks rezidans alanı sağlayarak -kentlinin geleceğini yok ederek- ömür boyu bu eserle anılmak.


Külcü'nün şahit olduğumuz cesaretiyle birinci yolu tercih edeceğine, adını unutulmayacak başkanlar arasına yazdıracağına inanmak istiyoruz...





Son Güncelleme: 21.01.2016 18:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
HERŞEY ÇORUM İÇİN 2016-01-21 00:09:19

Başkan külcü çoruma çok çok hizmet yaptı fakat stadyumun yerine kesinlikle konut yapılmamalı zaten çorum merkez yaşanılmaz birhal aldı fenlisesi yeni hastane aşşagı sanayi konut için daha mantıklı çorumun artık dışarıya dogru gelişmesi gerekli ÇORUM HAKİMİYET gazetesinede çorum için yapmış oldugu güzel haberlerden dolayı teşekkürler.

Avatar
KENAN 2016-01-21 13:33:43

mustafa bey'i tebrik ediyorum.. bu alan kesinlikle sosyal alan olarak, yeşil alan olarak değerlendirilmeli bu anlamda kamuoyu oluşturulmali.. aslinda belediye bu konu ile ilgili kamuoyu anketi yapmali

Avatar
hakan ölmez 2016-01-21 23:24:22

Kesinlik isabetli bir yorum sonuna kadar katiliyorum ve orasinin yeşil alan olmasını istiyorum, oraya konut yapmak, başkanın şimdiye kadar yaptığı hizmetlere de tezat oluşturur. (Tekel binasinin ve adliye binasinin yıkılması, bir çok park bahçe calismalari) bir şey daha belediye hizmet binasida hayvan pazarinin oldugu bölgeye yapilmali meydan camii karşısı 5 yıllık bir plan 10 yıllar sonrasina yatırım yapilmali.

banner165