‘Kumarın Milli’si olmaz'

Diyanet Sen Çorum Şubesi Aralık Ayı İl Divan Toplantısı’nı gerçekleştirdi.

19 Aralık 2015 Cumartesi 16:33
 ‘Kumarın Milli’si olmaz'

Diyanet Sen Çorum Şubesi Aralık Ayı İl Divan Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Toplantının açılış konuşmasında, yılbaşının hristiyan adeti olduğunun altını çizen Şube Başkanı Ali Yıldız, Milli Piyango önünde yazan Milli kelimesinin kaldırılarak, devletin kumarbazlığa alet edilmesinin önüne geçilmesi gerektiğini bildirdi.

Şehitler için okunan aşrı şerifle başlayan toplantıda, Alaca Ulu Camii İmam Hatibi Turan Sezer, Kur’an-ı Kerim okudu. Yapılan duanın ardından toplantıyı başlatan Diyanet Sen Çorum Şube Başkanı Ali Yıldız, yılbaşı kutlamaları, Milli Piyango, din görevlilerin sorunları ve çözüm yolları başlıklarında yaptığı konuşmasında, Rusya-Türkiye krizinde Türkiye’nin hamlelerinin desteklediklerini, terörle mücadelede Hükümet’in yanında yer aldıklarını ve yeni Anayasa çalışmasını beklediklerini kaydetti.

Diyanet Sen Çorum Şube Başkanı Ali Yıldız, açıklamasına şöyle devam etti,

YILBAŞI HRİSTİYAN ADETİ

Yılbaşı hazırlıklarının ve kutlamalarının gün geçtikçe hızlandığı ve topluma reklamlarla, görsel şölenlerle adeta bu Hristiyan adeti dayatılmaktadır. Yılbaşı yada noel olarak ifade edilen günün İslam kültüründe hiçbir yeri yoktur. Bir Hristiyan adeti olarak yılın başı yalanıyla halkımızın gündemine sokulan ve bu gece münasebetiyle Rabbimizin haram kıldığı içki, kumar, zina ve İslam dışı eğlencelerin halkımıza empoze edildiği bu geceyi kutlamayın. Peygamber Efendimiz (S.A.V) bir hadisi şeriflerinde "Kim bir kavme benzemeye çalışırsa o onlardandır' buyurmuştur. Bugün toplumu kendi kültüründen uzaklaştıran, türlü etkileşimlerle toplumumuzun bir ihtiyacıymış gibi gösterilen noel bizden olmayan ahlaki yapının süslenerek toplumumuza sunulması ve kendi kültürümüzün bu yolla dejenere edilmesidir.

Ağaçların sökülmesini bahane ederek Milli İradeye suikast düzenleyen Gezi zekalıların ağaç hassasiyetlerini yılbaşında milyonlarca çam ağacı devrilirken göreceğiz.

(MİLLİ) PİYANGO

Devleti kumarbazlıktan kurtarmamız lazım. Kumarın başındaki "Milli" kelimesinin derhal kaldırılması gerekir. Milli demek, bir milletin ortak paydası demektir. %99'u Müslüman olan bir ülkenin nasıl ortak paydası olur kumar. Bu durum, bu milletin tarihine, kültürüne, inançlarına vs. hakarettir.

Piyango biletlerini sanki maharetmiş gibi, PTT gişelerine kadar, alakası olmayan insanların gözlerine sokarcasına satışa sunulmasını ve vesile olanları kınıyoruz.

Diyanet-Sen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı Sonuç Bildirgesi

Ülke genelinde Diyanet ve Vakıf çalışanlarının yetkili sendikası olan Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası, 1-2 Aralık tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilen Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı sonrası alınan kararlar ve kendi çözüm önerilerimiz, Ankara'da gerçekleştirilen ve şube başkanları, yönetimleri ile il temsilcileri ve yönetimlerinin katıldığı 700 kişiden fazla bir katılımın sağlandığı toplantı sonrası alınan kararlarla ülke ve dünya meselelerinin yanı sıra çalışma hayatı, kamu sendikacılığı, diyanet ve vakıf çalışanlarının yaşadığı problemlere çözüm önerileri sunuldu:

İlitam'a Sınavsız Geçiş Hakkı İlahiyat ön lisans programını bitiren Diyanet İşleri Başkanlığı çalışanlarına sınavsız lisans tamamlama hakkı tanınması ve İLİTAM program kontenjanlarının tüm talepleri karşılayacak ölçüde arttırılması din görevlilerinin eğitim seviyesinin yükseltilmesi, özlük hakları ve Diyanet İşleri Başkanlığı görevlileri yeterlikleri açısından bu personelin İlahiyat Lisans tamamlamalarına acil ihtiyaç bulunmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı ve YÖK işbirliği ile geliştirilecek bir Diyanet İLİTAM programı, kontenjan sorununu aşmada yardımcı olacağı gibi, muhtevasıyla da Diyanet çalışanlarına yeterlilik kazandıracaktır.

Bu program, örgün ilahiyat lisans eğitimi karşısında sürekli eleştirilen, ancak DİB personeline tahsis edilemeyen mevcut İLİTAM programının azaltılarak sonlandırılması için de bir vesile olacaktır. Daha donanımlı din görevlisi isteniyorsa İLİTAM olmazsa olmazdır.

Rotasyon Uygulaması Tamamen Kaldırılmalıdır

2014 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı Atama ve Yer Değiştirme yönetmeliğinde yapılan değişiklikle yürürlüğe giren ve 2015 yılı itibariyle dondurulan  rotasyonun, tamamen yönetmelikten kaldırılmasını, kurum çalışanlarının yeni bir düzenleme ile bu mağduriyetlerinin giderilerek rahatlatılması beklenmektedir.

Diyanet Akademisi

Diyanet Akademisi, zamanın gereklerine göre donanımlı, nitelikli ve model din görevlisi ihtiyacını karşılamak için gerekli görünmektedir. Diyanet Akademisi, çağın getirdiği yeni problemlere dinin doğru cevabını ortaya koyacak cesaret ve donanımda din görevlisinin yetiştirileceği bir eğitim-öğretim kuruluşu olarak düşünülmelidir. Bu şekilde düşünüldüğünde, Akademi'nin ivedilikle kurulmasının ve İmam-Hatip Liseleri, İlahiyat Fakülteleri, İslami İlimler Fakülteleri ve muadilleri ile işbirliği içinde çalışarak, nitelikli ve donanımlı din görevlisi yetiştirmeye başlamasının elzem olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.

Kadınlar Sendikal Örgütlenmede Daha Aktif Rol Almalı

Diyanet İşleri Başkanlığı en köklü kurumlarımızdan birisi ve sendikalaşma oranı en yüksek kamu kesimi olmasına rağmen kurumumuzda da kadın çalışan oranı maalesef düşüktür. Mayıs 2015 kamu sendikaları üye sayılarına göre kurumumuzda 117 Bin 649 personel çalışmaktadır ve Bayan personel sayısı 17 bin 875'tir ve bunların 11 bin 25'i bizim üyemizdir.

Genel Merkezden başlattığımız kadınlar komisyonlarının şube ve il yönetimlerinde de bir an önce kurulması daha önce kurulanların da daha aktif hale getirilmesi elzemdir. Kadın üyelerimizin sorunlarının daha iyi ifade edilmesi ve çözümü noktasında böyle bir uygulama mutlaka gerekmektedir.

Boş Kadrolar Doldurulmalı

Diyanet İşleri Başkanlığı'nda şu anda 11 bin 875 boş kadro bulunmaktadır. Din hizmeti doğası gereği boşluk kabul etmeyen bir alandır. Bu nedenle en kısa sürede kurumumuzdaki bu boş kadroların doldurulması din hizmetinin daha sağlıklı yürütülmesi açısından elzemdir.

Halkımızın ihtiyaç duyduğu ve inşa ettiği camiyi din görevlisiz bırakmak doğru değildir. Kadroların boş olmasının getirdiği sorunlar halkımız ve devletimiz için sıkıntı doğurmaktadır. Bu tür sıkıntıların yaşanmaması için boş kadrolar doldurulmalıdır.

Vekil ve Fahri Çalışanlar Kadroya Alınmalıdır

Yıllardır Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde fahri ve vekil olarak görev yapan bütün yeterliliklere haiz çalışanların son kez kadroya alınması gerekir. Kadrolu meslektaşları ile yıllardır aynı işi yapmalarına rağmen çok cüzi miktarda ücret alan ve bütün haklardan yoksun bırakılan Fahri ve Vekil çalışanlara son kez kadro verilmesi mağduriyetlerinin giderilmesi açısından önemlidir.

Yeni Anayasa, Din ve Vicdan Hürriyeti

Yeni Anayasa için 12 Eylül 2010'da yapılan referandumda evet diyen bu millet, seçimler öncesi yeni anayasa sözü veren siyasilerimizden de biran önce bu sözlerini yerine getirmelerini beklemekte ve talep etmektedir. Milletten aldığı yetkiyle meclisimiz ülkemizde yegâne güçtür ve öyle olmaya da devam edecektir.

Anayasa sürecini tartışırken elbette ki din ve vicdan özgürlüğünü düzenleyen 24. maddeyi, bunu tamamlayan 136. maddeyi ve başkaca maddeleri bir bütün halinde değerlendirmek ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve uluslararası insan haklarına ilişkin sözleşmeler dâhil oralarda din ve vicdan hürriyeti nasıl teminat altına alınıyorsa, uluslararası standartlara uygun bir biçimde Türkiye'mize bunu yansıtmanın da çok önemli olduğuna inanıyoruz.

Milletimizin talep ve beklentileri doğrultusunda egemenliğin gerçekten millete ait olduğu unutulmamalıdır. Türkiye bugünlere ayak bağlarıyla geldi. Artık bunlardan kurtulmanın zamanı gelmiştir. Bugün yapmamız gereken, zamanın ruhuna uygun bir anayasadır. Ve toplumsal uzlaşı sağlamanın yegane yolu, değişeceğine baştan ikna olduğumuz ilkeler üzerine uzlaşılan, içeriğini yaşayanların belirlediği bir anayasa olmalıdır.

Anayasanın her türlü yönlendirmelerden uzak biçimde milletin kendi eseri olması temin edilmelidir. Anayasalarda farklılıkların korunması, insan haklarına saygılı, sosyal adaletin herkese eşit biçimde dağıtılması, vatandaşın refahı maddi ve manevi mutluluğunun sağlanması, devletin ebedi varlığının kabul edilmesi ve ülkemizdeki birlik-beraberliğin teminatı olan bütünleştirici ve birleştirici ortak noktaların ön planda olması gerekir. Devletin varlığını devam ettirebilmek ve demokrasi dışı müdahalelerden korunmak adına bireysel hürriyetin ortadan kaldırılmaması gerektiğine inanıyoruz.

Türkiye'de daha fazla sosyal adaletin teminini ve demokrasinin güçlendirilmesi için çalışanların hakları güçlendirilmelidir. Adil olmayan gelir dağılımının demokrasi için önemli bir tehdit olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır.

Müslüman Coğrafya'sında Akan Kanın Durdurulmasını İstiyoruz

Bugün Filistin, Suriye, Arakan başta olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde akan Müslüman kanı karşısında uluslararası hukukun tanınmaması, uluslararası kuruluşların harekete geçmemesi kabul edilemez. Müslüman coğrafyada dökülen kanın ve oluşan mağduriyetlerin karşısındayız.

Sınır İhlali Kabul Edilemez

Rusya'nın sınır ihlallerini ve Türkiye'ye takındığı tavrı kınıyoruz. Türkiye'nin halihazırda takındığı tavrı destekliyoruz.

Birlik ve Kardeşlik Projesini Destekliyoruz

Teröre hayır, kardeşliğe evet diyoruz. Terörün her türlüsüne kimden ve nerden gelirse gelsin karşıyız. Yüzyıllar boyunca birlik ve beraberlik içinde yaşamış bu milleti ırk, mezhep siyasi görüş gibi ayrıştırmalarla kutuplaştırmaya çalışanlara izin verilmeden milli birlik ve kardeşlik projesi sonuna kadar yürütülmelidir. Kardeşlik çimentomuz olan güzel dinimiz ve din görevlileri olarak bu projenin en büyük destekçileriyiz.

Bu manada özellikle Doğu’da görev yapan din görevlilerinizin can güvenliğinin sağlanması, cami ve Kur'an Kursları'nı hedef alan saldırıların önlenmesi gerekmektedir. Din görevlilerine yapılan baskılar kabul edilemez.

 

Son Güncelleme: 19.12.2015 16:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.