Kur’an’dan hayata bakabilmek

Alaca Kur'an Gönüllüleri Tertip Komitesi tarafından organize edilen ‘Kur’an’dan Hayata’ konulu...

18 Kasım 2013 Pazartesi 11:10
 Kur’an’dan hayata bakabilmek


Alaca Kur'an Gönüllüleri Tertip Komitesi tarafından organize edilen ‘Kur’an’dan Hayata’ konulu konferans, önceki akşam Alaca Belediyesi Kültür Salonu’nda gerçekleşti.

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Mehmet Okuyan’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa, Alaca halkının yanı sıra Çorum ve çevre ilçelerden de katılım oldu.

Konferans, Alaca Eğitim Bir-Sen Başkanı Kadir Şimşek’in açış konuşmasıyla başladı. Kur'an’ın günlük hayatımızdaki yerine ve ona yüklediğimiz anlama değinen Şimşek, hayatımızı Kur'an’a göre dizayn etmemiz ve hayatımızdan Kur’an’a değil, Kur’an’dan hayatımıza bakmamız gerektiğini söyledi.

Çorum Yörükevler Camii Müezzini İdris Satılmış’ın Kur'an-ı Kerim tilaveti esnasında okunan ayetlerin mealinin sinevizyon şeklinde perdeye yansıtılması dinleyiciler tarafından oldukça beğenildi. Ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Mehmet Okuyan, Alaca’ya gelirken kaygılarının olduğunu, üç - dört bin nüfuslu bir ilçede elli-atmış kişilik bir kitleye hitap edeceğini düşündüğünü, ancak salondaki yoğun katılımı görünce bu ilgiden memnun olduğunu belirtti ve dinleyicilere hassasiyetlerinden dolayı teşekkür etti.

Kur'an’dan hayata bakabilmenin, Kur'an’ın hayatımıza müdahale edebilmesi için, onunla aramızdaki engellerin kaldırılmasıyla olacağını belirten Okuyan, açılışta okunan İnfitâr Suresi’ni baştan sona tekrar mealden okudu ve, “Kur'an anlaşılmayan bir kitap değil. Böyle bir iddiada bulunanlar yalan söyler. Kur'an ile aramıza engeller, setler koyan zihniyet aslında kendilerine muhtaç müslümanlar oluşturmak isteyenler. Abdest olmadan Kur'an’a dokunmamak, Kur'an’ı süslü kılıflar içerisinde yükseklere asmak gibi davranışlar Kur’an’dan uzak kalınmasına neden oldu. Bu mazeretlerin arkasına sığınmanın hiçbir haklı gerekçesi olamaz.” dedi.

Okuyan, insanların Kur’an’a dokuna dokuna yani onu okuyarak, anlayarak hayatlarına aktaracaklarını, ondan sonra abdestsiz dokunulmayacağını zaten kavrayacaklarını belirtti.

Kur’an’ın hayatımıza müdahale edememesinin, bizlerin Kur'an'a karşı gösterdiğimiz yanlış yaklaşımların sonucu olduğunu günlük hayattan aktardığı örnekler ve Karadeniz şivesi ile anlattığı fıkralar ile ortaya koyan Prof. Dr. Mehmet Okuyan, tertil üzere okumaya örneklik teşkil eden yaklaşık 1,5 saatlik konuşmasını Çorum'a yeniden gelmek isteği ile bitirdi.



Son Güncelleme: 18.11.2013 11:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165