‘Mahkeme kararı biran önce çıkmalıdır’

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatcı, Soma Faciasının üzerinden 3 yıl geçtiğini belirterek, mahkeme kararının bir an önce çıkartılması gerektiğini söyledi.

14 Mayıs 2017 Pazar 15:31
 ‘Mahkeme kararı biran önce çıkmalıdır’


Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatcı, Soma Faciasının üzerinden 3 yıl geçtiğini belirterek, mahkeme kararının bir an önce çıkartılması gerektiğini söyledi.


Saatcı, “Tüm milletimizi yasa boğan ve yüreklerimizi dağlayan, 301 canımızın hakka yürüdüğü Soma’da meydana gelen maden faciasının üzerinden tam üç yıl geçti.   Memur-Sen olarak başta Soma, Ermenek ve Siirt maden kazaları olmak üzere iş kazalarında hayatını kaybeden tüm emekçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz” dedi.


Aradan geçen zamanda elim kazayla ilgili ihmali bulunanlara yönelik bir Mahkeme kararın hala daha verilememiş olması, suçluların en ağır şekilde cezalandırılmamaları toplum vicdanını kanatmaya devam ettiğini belirten Saatcı, açıklamasında şunları ifade etti:


“Ülkemizde hemen hemen her gün meydana gelen ve her yıl binleri bulan insanımızın hayatına mal olan iş kazaları bize İş Sağlığı Güvenliği Kanunu’nun,  İş Sağlığı Güvenliği Kültürünün önemini bir kez daha göstermektedir. İş sağlığı ve güvenliğinin organizasyon alanı çalışan, çalışma ortamı, çalışma şartları ve insana saygıdır. Bu alandaki eksiklikler, ihmaller, ertelemeler, yeterli yapılmayan teftişler ve zamanında gerçekleşmeyen devlet denetimi büyük iş kazalarına, asla arzu edilmeyen işçilerimizin hayatlarının kaybına neden olmaktadır. Güvencesiz, sendikasız çalıştırma biçimlerinde ve alt işveren uygulamalarında son yıllarda yaşanan hızlı artış, taşeronlaşmanın yaygınlaşması iş kazalarının bir başka nedeni olarak da karşımıza çıkmaktadır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkarıldığı 2012 yılından itibaren 6 kere değişikliğe uğradı. Sosyal taraflarla tartışılarak, uzun süre müzakere edilerek çıkarılan Kanunun 5 yılda 6 kez değişikliğe uğramış olmasını doğru bulmuyoruz.

Maalesef yine kamuda İSG profesyonellerinin çalıştırılması bakımından bir erteleme söz konusu. Fakat bu erteleme dışındaki çalışanlara gerekli eğitimlerin verilmesi, İSG kurulların oluşturulması, risk analizlerinin yapılması, acil eylem planları hazırlanması ve işe girişlerde bir takım sağlık tetkiklerinin yapılması gibi konular da sanki ertelenmiş gibi davranılarak bugüne kadar uygulanmalarda oluşan sorunlar derhal ortadan kaldırılmalıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarının iş sağlığı ve güvenliği konusunda, kamu hizmeti görme nitelikleri ve özel sektöre örnek olmak gibi önemli bir misyonu bulunmasına karşın İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda kamu görevlileri ve kamu kurumlarına ilişkin ayrıntılı bir düzenlemenin olmayışı ve sürekli bir ertelemenin söz konusu olması iş sağlığı ve güvenliği odaklı maliyet oluşturma kaygısını ortaya koymaktadır. Oysa kamu görevlileri iş sağlığı ve güvenliği sisteminin işlemesindeki en önemli aktördür. Çalışanların istihdamı noktasında kamu işyerleri en yoğun kitleyi temsil etmekte, kamu hizmetinden yararlananlarla birlikte hizmeti sunanların risk grubunu birlikte oluşturması bu önemi artırmaktadır.


Memur-Sen olarak iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi amacıyla yeni bir iş sağlığı ve güvenliği kültürü oluşturulması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı başta olmak üzere tüm devlet kurumlarını, konunun uzmanlarını, akademisyenleri, sendika ve konfederasyonları iş sağlığı ve güvenliği eğitim de dahil teknolojik gelişmeler ışığında her türlü işlemi yapmak, önlemi almak, denetimleri etkin ve sıklıkla yerine getirmek, denetim sonucunda yapılan önerilerin uygulanmasını sağlamak, çalışanlarımızın güvenli çalışma ortamlarında, insan onuruna yaraşır saygın iş kavramına uygun işlerde çalışmalarını sağlamak üzere iş birliği çalışmalarını ve düzenlemelerini yapmaya davet ediyoruz. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işyerlerini etkin bir şekilde denetlenmesini, en caydırıcı ceza olan işin durdurulması veya işyerinin kapatılması yaptırımlarının uygulaması şartlarının genişletilerek başta maden ocakları olmak üzere çalışma ortamlarının azami hassasiyetle teftişini, iş sağlığı ve güvenliği alanında yaşanan ihlaller ile orantılı yaptırımların ivedilikle uygulanmasını istiyoruz. Bu çalışmaların ivedi olarak yapılmasını, aktif sorumluluk bilinciyle hareket eden, çözümün paydaşı bir konfederasyon olarak başka iş kazası faciaları başımıza gelmeden önce istiyoruz. Unutulmamalıdır ki iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alındığı takdirde iş kazası ve meslek hastalıkları önlenebilecektir.” 


Son Güncelleme: 14.05.2017 17:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.