‘Makul bir yönetmelik bekliyoruz’

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Sungurlu İlçe Başkanı İbrahim Bıçak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın...

21 Ekim 2014 Salı 17:00
 ‘Makul bir yönetmelik bekliyoruz’


Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Sungurlu İlçe Başkanı İbrahim Bıçak, Milli Eğitim Bakanlığı'nın paydaşların görüş ve önerilerine açtığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Taslağı ile ilgili açıklama yaptı.


Taslakta sevindirici bazı hususların bulunmasına rağmen geneli itibariyle öğretmenlerin aleyhine olduğunu belirten DES Sungurlu İlçe Başkanı İbrahim Bıçak, “Bakanlık öğretmen aleyhine bir yönetmelik daha çıkarmaya hazırlanıyor, umarım uyarılarımız dikkate alınır ve mağduriyetleri ortadan kaldıracak bir yönetmelik yayımlanır." dedi.


Yönetmeliklerin tasarı aşamasında paydaşların görüşlerine açılmasından dolayı memnun olduklarını ancak bunun göstermelik olmayıp yapıcı eleştirilerimizin dikkate alınarak makul bir yönetmelik çıkarılmasını beklediklerini belirten Bıçak, açıklamasını şöyle sürdürdü:


‘Öğretmenler cezalandırılmak isteniyor’


“Eşlerin ikisinin de öğretmen olması durumunda daha fazla hizmet ihtiyacı duyulan yere tayinlerin yapılacak olması tam bir karışıklığa, mesleki tükenmişliğe yol açar. Öğretmenlerin hangi şehirde yaşayacaklarına karar verme hakkı bakanlığın elinde olamaz. Bu maddeyi çıkarma amaçlarının doğuda öğretmen açığını kapatmak olduğunu biliyoruz ancak yara bandı çözümlerle iş yapmaktan vazgeçilmeli, makul ve kalıcı çözümler üretilmelidir. Öğretmenleri zorunlu bir şekilde istemedikleri şehirde mutsuz çalıştırmak yerine teşvik sistemi getirilerek öğretmenler istekli hale getirilmelidir. Öğretmenleri mutsuz olan bir Türkiye aydınlığa çıkamaz, karanlıkta kalır.


Kamu personeli olmayan eşin üç yıl sigortalı olması şartı çok ağırdır. Aile bütünlüğüne, temel insan hak ve özgürlüklerine aykırı bir maddedir. Kamu personeli dışında bir eşle hayatlarını birleştiren öğretmenler adeta cezalandırılmak istenmektedir.


İller arası zorunlu rotasyonun sürgün anlamına geldiğini defalarca belirtmiştik. Tasarıya göre bakanlık isabetli bir karar alarak iller arası rotasyondan vazgeçmiştir. Aynı kurumda en fazla 8 yıl çalışılabilecek ve il içinde uygulanacak olan rotasyon, çalışanların aile düzenini bozmayacak şekilde uygulanmalıdır. Yine sınıf öğretmenleri için süre hesaplanırken ara sınıftakilerin öğretmenlerinin değiştirilmemesine, öğrencilerinin ilkokul 4'ü tamamlamasına dikkat edilmelidir.


Doktora eğitimlerini tamamlayanlara 90, tezli yüksek lisans mezunlarına 44, tezsiz yüksek lisansa 36 ek hizmet puanı verilmesi yerinde bir karardır. Bu madde ile lisansüstü eğitime önem verdiğini göstermek isteyen bakanlığın tayinlerde öğrenim özrü ve iznine yer vermemesi ne büyük bir çelişkidir. Her fırsatta öğretmenin kendini geliştirmediğinden şikayet etmeyi alışkanlık haline getiren yetkililer iş kolaylık sağlama konusuna geldiğinde sus pus olmaktadırlar. Lisansüstü eğitim için haftanın iki-üç günü şehir dışına gidip gelmekte olan öğretmenlerimizin olduğu biliyor ve bu mağduriyetlerinin acilen çözülmesini bekliyoruz. Ayrıca bulunduğu şehirde lisansüstü eğitim imkanı olmayan öğretmenlerimiz kendilerini geliştirmek adına ikinci bir üniversite eğitimini tamamlama yoluna gitmişlerdir. Bu durumda olan öğretmenlerimize de ek hizmet puanı verilmesini talep ediyoruz.


Kontenjanların ülke genelinde dengeli dağılımı sağlayacak şekilde, hizmet bölgeleri ve illerin doluluk oranları dikkate alınarak belirlenir ifadesi öğretmenlerin doğuda çakılı kalmasına neden olur. Hizmet bölgelerine göre farklı oranlarda kontenjan açılmalıdır.


Merkezi sınavla çocuğu ortaöğretim sınavını kazanan öğretmenlerin tayin haklarına tasarıda yer verilmemiştir. Öğretmenlerimizin kendi çocuklarıyla birlikte yaşayabilmeleri, onların ihtiyaç ve istekleriyle yakından ilgilenmeleri kaçınılmaz bir haktır.


Tayinlerin sıkıntılı olmasının önemli nedenlerinden birisi de becayiş hakkının olmamasıdır. Sistem üzerinden gayet kolay bir şekilde uygulanabilecek olan becayişin bakanlık tarafından ısrarla neden kabul edilmediğini anlamış değiliz. Öğretmenler 657 sayılı devlet memurları kanununun 73. Maddesi hükümlerinden kaynaklanan haklarını kullanabilmelidir.


‘40 yaş sınırı kaldırılmalı’


İlk defa öğretmenliğe atanacaklar için uygulanmaya devam edecek olan 40 yaş sınırı kaldırılmalıdır.


Eğitim Personeli Planlama ve Değerlendirme Kurulunda sadece yetkili sendikanın değil diğer sendikaların temsilcileri de bulunmalıdır. 


Fen Lisesi ve Sosyal Bilimler Lisesi, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Anadolu Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesine dönüşen okullarda görev yapan öğretmenlerin hakları korunmalı, bu okullara atanmış sayılmalıdırlar.


Sendika, siyasi ilişkiler gibi kısacası torpil ekseninde yapılan görevlendirmeler objektif kriterlere bağlanmalı ve atama komisyonunca karar verilmelidir.


Yeni açılan eğitim kurumlarına norm fazlası öğretmenlerin başvuru yapabilmesi, engellilerin yer değişikliğine yer verilmesi, can güvenliği mazeretine bağlı yer değiştirmelere imkân tanınması, engelli yakını olanların da yer değişikliği imkanından yararlanabilecek olması ise sevindirici hususlardır.”



Son Güncelleme: 21.10.2014 17:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.