Manda yetiştiricileri Çorum’da toplandı

Anadolu Mandası Halk Elinde Islah projesi yürütme kurulu toplantısı Çorum’da yapıldı.

22 Ağustos 2014 Cuma 18:45
 Manda yetiştiricileri Çorum’da toplandı


Anadolu Mandası Halk Elinde Islah projesi yürütme kurulu toplantısı Çorum’da yapıldı. 

Toplantıya Vali Yardımcısı Hacı Osman Ebiloğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mustafa Onur, Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şaban Sarıca, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan ile Çorum, Amasya ve Tokat birlik başkanları ile yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Programda bir açılış konuşması yapan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Anadolu Mandası Halk Elinde Islah projesi genel koordinatörü Önder Sözen, son yıllarda manda sayısında hızlı bir düşüş yaşandığını söyledi.

Bunun üzerine TAGEM olarak manda sayısındaki azalışın önüne geçmek, manda verimliliğini artırmak ve yetiştiricilere destek olmak amacıyla bir proje hazırladıklarını dile getiren Sözen, “2011 yılında 8 ilde halk elindeki mandaların ıslahı için proje başlatıldı. proje başlatıldı. 2012 yılında bu sayı 14 ‘e yükselirken 2013 yılında 14 ilde 4 bin yetiştiricimizin elinde bulunan 24 bin manda ile bu projeyi yürütüyoruz. Proje üniversite, yetiştirici, yetiştirici birlikleri ve il müdürlüğü paydaşlığında yürütülüyor” dedi.

Vali Yardımcısı Hacı Osman Ebiloğlu, tarımın dünya genelinde desteklendiğini belirterek, dünyada tarıma destek vermeyen hiçbir ülkenin olmadığına dikkat eçkti.

1993 yılında Çorum’da 13 bin 600 manda varken 2014 yılında bu sayı 2 bin 200’e kadar düştüğünü açıklayan Ebiloğlu, adeta mandaların neslinin tükenecek noktaya geldiğine dikkat çekti.

Mandanın Türkiye ve çiftçiler için önemli büyükbaş hayvanlardan birisi olduğunun altını çizen Ebiloğlu, eti ve sütü ile toplumda ayrı bir yeri olan mandanın yetiştiriciliğinin desteklenerek hayatiyet kazandırılması gerektiğini ifade etti. Projeyi önemsediklerinin altını çizen Ebiloğlu, bu konuya Ziraat Odası’nın da duyarsız kalmaması gerektiğini dile getirdi.

Anadolu Mandası Halk Elinde Islah projesi Çorum koordinatörü Engin Unay ise, Çorum’da 150 işletmede projenin yürütüldüğünü belirtti. Malak doğum ağırlığı ortalamasının dişilerde 29.64 kilo, erkeklerde ise 30.05 olduğunu dile getiren Unay, sağım sürelerinin ise ortalama 302 gün olduğunu sözlerine ekledi.





İHA

Son Güncelleme: 22.08.2014 18:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.