‘Markalaşmadan pazarlama olmaz’

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile ortaklaşa organize...

27 Mart 2015 Cuma 18:53
 ‘Markalaşmadan pazarlama olmaz’


Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile ortaklaşa organize ettiği Coğrafi İşaretleme ve Markalaşma Paneli, SMMMO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Ürün tescili ve markalaşmanın ele alındığı panelin en özet bilgisi, "Marka olmadan pazarlama olmaz." tarifiyle Vali Ahmet Kara'dan geldi.


Çorum'da yetişen ürünlerin coğrafi ürün olarak işaretlenmesi ve pazar payının artırılarak, bölge insanına daha yüksek katma değerler kazandırması için anlamına geleceği bildirilen panelin oturum başkanlığını Mustafa Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar yaparken, Alankuş Danışmanlık Genel Müdürü Evren Alankuş, Kafkas Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mitat Şahin ve Metro Dergisi Genel Yayın Koordinatörü Nilhan Aras da panelist olarak görev aldı.


Coğrafi ürün olarak öne çıkan ürünlerin de görücüye çıktığı küçük bir sergiyle süslenen panelin açılış konuşmasını Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş yaptı.


Vali Ahmet Kara, Defterdar Ali Sormaz, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, Borsa Başkanı Ali Bektaş, ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç, SMMMO Başkanı Muzaffer Yıldırım, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Kargı Belediye Başkanı Enver Şen, İl Genel Sekreteri Ömer Arslan ve çok sayıda davetlinin yer aldığı açılış konuşmalarında, panel hakkında bilgi veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çorum'da coğrafi ürün olarak işaretli ürünlerin Çorum Leblebisi, İskilip Dolması ve İskilip Turşusu olduğunu belirterek, bunlara Kargı Tulum Peyniri, On dilim kavunu, Sungurlu beyazı, kirli tava, Kargı Kebabı ve Höke üzümü gibi ürünlerin de eklenmesini arzu ettiklerini ifade etti.


Çorum'un tanıtımının yer aldığı sinevizyon gösteriminin de izlendiği panelde konuşan Vali Ahmet Kara, Çorum'un içinde yer aldığı bölgenin, dünyanın ilk ticaret yapılan bölgesi olduğunu, Çorum'un da dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapan bir il olarak ticaretini sürekli geliştirdiğini vurguladı.


"Marka olmadan, ticaret olmaz." diyen Vali Kara, zaman zaman Türkiye'nin ticarette geri kaldığını, ancak son yıllarda hızlı bir ivme ile dünya ticaretinin içerisinde yer alır hale geldiğini de ifade ettiği konuşmasında, ilk patent kanunun Sultan Abdulhamit Han tarafından 1879'da çıkarıldığını hatırlattı.


Açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen panelistler, coğrafi işaretlene ve markalaşma çalışmalarının önemine vurgu yaparak, yaşanmış hikayelerle örneklendirdikleri konunun, ticarette başarıya ulaşmanın önemli bir argümanı olduğunun altını çizdi.



Son Güncelleme: 27.03.2015 18:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.