Meclis’te gerginlik

İl Genel Meclisi'nin dün yapılan oturumunda gergin anlar yaşandı.

04 Ekim 2016 Salı 19:31
 Meclis’te gerginlik


İl Genel Meclisi'nin dün yapılan oturumunda gergin anlar yaşandı. Belediye ile İl Özel İdaresi arasında arazi takası ile ilgili gündem maddesinin görüşülmesi sırasında tansiyon yükseldi. İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya ve AK Partili Meclis Üyesi Nurettin Karaca arasında söz alma tartışması yaşandı.


Kunduzhan Mahallesi'nde İl Özel İdaresi'nin mülkiyetinde olan arazi ile belediyeye ait arazinin takasının istendiği gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı.


Arazi takası ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan raporun meclis toplantısına yetiştirilmemesi nedeniyle İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya yetkisini kullanarak gündem maddesini görüştürüp karar aldırdı. Halil İbrahim Kaya'nın bu tavrına ise Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Nurettin Karaca tepki gösterdi. Karaca'nın ısrarla gündem maddesi hakkında söz alarak 'gerçekleri açıklayacağım' demesi üzerine de Meclis Başkanı Kaya, Karaca'yı meclis toplantısında atacağını söyledi. MHP'li Meclis Üyesi Celal Güngör'de duruma tepki gösterdi.


YENİ BELEDİYE HİZMET BİNASI YANINA MECLİS


Takas edilmesi gündeme gelen araziye İl Genel Meclisi binası yapmayı planladıklarını dile getiren Halil İbrahim Kaya, "Biz bütün gayrımenkullerimizi birilerine vermek zorunda değiliz. Meclisimize uygun bir yer arıyoruz. Mevcut binamız yıkıldıktan sonra yanına bir köşeye 'yeni bir bina yapalım' dedik ama kabul edilmedi. Belediyenin yeni yapılacak olan hizmet binasının yanında ki arazimize hizmet binamızı inşa edeceğiz. Komisyon arazi takası ile ilgili raporunu tamamlayamadı. Bende yasadan kaynaklanan yetkimi kullanarak gündem maddesini meclise getirdim" dedi.


KOMİSYON RAPOR HAZIRLAMAMA GEREKÇESİNİ AÇIKLAMALI


Aynı zamanda Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi de olan Nurettin Karaca'nın gündem maddesi hakkında söylenenlerin gerçekleri yansıtmadığını dile getirerek ısrarla söz istemesi üzerine Meclis Başkanı Kaya, Karaca'yı toplantıdan atacağını dile getirdi.


MHP Meclis Üyesi Celal Güngör ise komisyon raporu olmadan gündem maddesinin görüşülemeyeceğini belirterek,  "Madde gelecek ayki toplantıda görüşülmeli. Komisyon çıkıp hangi gerekçeyle raporu hazırlamadığını açıklamalıdır" dedi.


Meclis Başkanı Kaya ise "Gerek yok. Ben istersem şimdi maddeyi gündeme alırım.   Celal bey size söz vermedim" ifadelerini kullanınca Celal Güngör de, "Demokrasiye inanıyorsak komisyon çıkıp size verdiği bilgiyi bize de vermelidir. Çekinmemelidir" şeklinde kaydetti.


Nurettin Karaca ise "Ben komisyon üyesiyim neden beni konuşturmuyorsunuz. Rapor istediğiniz gibi çıkmadığı için meclise getirmediniz" dedi.


Meclis Başkanı Kaya da partilerin grup başkanlarının gündem maddesi hakkından ki görüşlerini açıklamalarını istedi.


MHP Grup Başkanı Celal Güngör yaptığı açıklamada, "Komisyon raporu neden hazırlamadığını açıklamalıdır. Bilgiyi size veri biz ne olduğunu bilmiyoruz.  Komisyon üyeleri raporun altına imza attı mı yoksa imzadan imtina mı etti? Yoksa rapor hiçmi hazırlanmadı?" ifadelerini kullandı.


CHP Grup Başkanı Haydar Erdem ise, "Komisyon olarak arsayı yerinde inceledik. Şimdi daha önce de Özel İdare'nin arsaları belediye ile takas oldu. Ama bu arsa ileride çok değerlenecek. Meclis olarak o arsaya meclis binası yaptırmak durumundayız. Bana göre oraya meclis binası yakışacaktır. İleride daha da kıymetlenecek. Ama belediye tutuyor bizden hiçbir karşılıksız hibe arsa istiyor. Benim kendi görüşüm böyle" dedi.


Haydar Erdem'in yanlış bilgi verdiğini iddia eden Karaca'nın, "Komisyonda ittifak mı olmadı yoksa rapor kabul edilmedi mi?"  diye sorması üzerine Meclis Başkanı Kaya, "Son defa uyarıyorum bir daha müdahale ederseniz sizi dışarı alırım. Burada herkes keyfine göre konuşamaz. Bir daha ikaz etmem dışarı alırım" şeklinde kaydetti.


AK Parti Grup Başkanı Abdullah Meteoğlu da meclisin Çorum'un gelişmesine engel olmayacağını bundan önceki yaptığı işler ve aldığı kararlar ile açık şekilde ortaya koyduğunu dile getirerek, "Oturduğumuz bu meclis binasını kente meydan kazandırmak için ortak kararla bedelsiz olarak belediyeye devrettik. Bu meclis belediyenin her zaman önünü açmıştır ve açacaktır. Gündem maddesinde yer alan arsaya da kendi meclis binamızın yapılmasının uygun olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullandı.


Meclis Başkanı Kaya ise grup başkanlarının konuşmalarının ardından şu ifadeleri kullandı:


"Orası o kadar güzel olacak ki… Çorum Belediyesi binası ile İl Genel Meclisi binası iki tane yerel yönetim binası yan yana çok güzel hizmetler yapacaklar. Yoksa Özel İdarenin bahçesine yapacağız ve bize yakışmayacak. Bize yakışan bir meclis yapmak istiyoruz. Onun içinde sizlerin kararına saygı göstereceğiz. Meclis kendi hür iradesi ile karar veriyor. Biz meclis olarak Çorum'un lehine olacak her şeye imza atarız attıkta. Bu lafla değil yaptığımız icraatlarla da ortadadır."


Tartışmaların ardından yapılan oylamada arazi takası oy çokluğu ile kabul edildi.



Son Güncelleme: 04.10.2016 19:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ali 2016-10-04 19:51:00

Halil ibrahim bey nereden güç alarak faşist yaklaşımda bulunuyor. Komisyon imzasınolmadan üyesini konuşturmadan başkanlık yapılmaz. Belediye takas istemiş bağış değil bunu bile anlamıyor,

banner165