‘Mesleki dayanışmayı artırmalıyız’

Çorum Baro Başkanı Avukat Altan Akpınar, mesleki anlamda umut verici gelişmelerden söz edemediklerini belirterek, hukuki ve mesleki sorunların çözümünde meslek ilkelerinden taviz vermeyen, toplumda saygınlığı kabul edilmiş, kimden gelirse gelsin haksızlık ve adaletsizlik karşısında susmayan bir meslek için; birlikte çalışmaya, mesleki dayanışmayı artırmaya daha da çok ihtiyaçlarının olduğu günlerden geçtiklerini ifade etti.

05 Nisan 2017 Çarşamba 20:33
 ‘Mesleki dayanışmayı artırmalıyız’


Çorum Baro Başkanı Avukat Altan Akpınar, mesleki anlamda umut verici gelişmelerden söz edemediklerini belirterek, hukuki ve mesleki sorunların çözümünde meslek ilkelerinden taviz vermeyen, toplumda saygınlığı kabul edilmiş, kimden gelirse gelsin haksızlık ve adaletsizlik karşısında susmayan bir meslek için; birlikte çalışmaya, mesleki dayanışmayı artırmaya daha da çok ihtiyaçlarının olduğu günlerden geçtiklerini ifade etti.


5 Nisan Avukatlar Günü nedeni ile açıklama yapan Akpınar, “Avukatlar Gününde; mesleki anlamda, hukuk alanında, sosyal ve toplumsal alanda ülkemizde meydana gelen olumlu gelişmeleri anlatmak, sizlerle bunları paylaşmak isterdim. Ancak geçen süre içerisinde mesleki olarak tek bir olumlu adımın atılmadığına, güzel vatanımızın kan ve gözyaşlarına boğulduğuna üzülerek tanıklık ettik ve etmeye devam ediyoruz” dedi. Akpınar, açıklamasında şunları vurguladı:


“Hakkında çeşitli nedenlerle soruşturma açılan, hala iddianame düzenlenmeyen, adli kontrol hükümleri uygulanma ihtimali varken özgürlüklerinden mahkum kalan meslektaşlarımız varken bir yandan da içimiz buruk… 
“Adalet yanıldığını anlayınca geri veremeyeceğini baştan almamalı…” “Suçluyu kazıyın altından insan çıkar…” Bu sözler TBB kurucu başkanı Av. Faruk Erem’ e ait. Ne kadar doğru sözler olduğunu bugün bir kez daha anlıyoruz.

İdam cezasına çarptırıldığı davada yaptığı savunmasıyla hukuk tarihine geçen ünlü düşünür Sokrates’ i yargılayan 501 yargıçtan hiçbirinin adını bilmiyoruz. Ama Sokrates 2398 yıldan beri unutulmuyor. 
Hep söylüyoruz… Hukuk bir gün herkese lazım olur… O gün geldiğinde bizler, hukukun evrensel ilkeleri, adil yargılanma, savunma dokunulmazlığı, masumiyet karinesi kavramlarının peşine düşüp hukuka muhtaç kalanları yine savunuruz.

Buradan 15 Temmuz gecesi, devlet içinde yuvalanan hain terör örgütü tarafından tertiplenen ve doğrudan doğruya Cumhuriyetimizi hedef alan darbe girişimini bir kez daha lanetliyorum. Bu hain darbe girişimi milletimizin bir bütün olarak, Cumhuriyete, Demokrasiye, Hukuk Devletine sahip çıkmasıyla ve direnmesiyle savuşturulmuştur. Hain darbe girişiminden sonra artık Fetö soruşturmalarında da yargılama aşamasına geçilmiş, davalar görülmeye başlanmıştır. İsteğimiz hak edenlerin en kısa sürede hak ettikleri cezalara çarptırılmalıdır. 


Avukatlar, halkın yargı erki içerisindeki temsilcileridir. Bu nedenle Baroların ve Avukatların görevi sadece mesleki kalkınma, onur ve vakarın korunması, çalışma disiplininin ve ahlakının takip edilmesi değildir. Bunların yanında temel hak ve özgürlüklerin korunması, kollanması ve geliştirilmesinde de baş aktör olmalıyız. Mesleki sorunları çözmek ve hukukun üstünlüğünü sağlamak Avukatlık Kanununun üzerimize yüklediği görevler ve sorumluluklardır. Bu iki görev bir anlamda ikiz kardeş gibidir. Özellikle demokrasi ve hukukun üstünlüğü mücadelesinde toplumun Barolardan büyük beklentileri vardır. Bu bilinçle hukuk devleti, demokrasi ve hukukun üstünlüğü mücadelemiz devam edecektir.


Biliyorsunuz şu anda ülkenin en önemli gündem maddesi 16 Nisan günü yapılacak olan Anayasa Değişikliği ne ilişkin referandum.  Hepimiz hukukçuyuz… OHAL koşullarında yapılacak Anayasa Değişikliğinin ve referandumun hukuk devleti ilkelerine ne kadar uygun düştüğünü sizlerin takdirine bırakıyorum.

Ancak üzülerek izliyorum ki, toplumda evetçiler ve hayırcılar şeklinde bir kutuplaşma, bir ayrıştırma yaratılmaya çalışılıyor. Bu durum son derece tehlikelidir ve istenmeyen olaylara neden olmaktadır. Buna engel olmak öncelikle siyasilerin görevidir. Bu konu da tüm siyasi partileri ve halkımızı sağduyulu davranmaya davet ediyorum.  Evet çıkarsa denize dökeriz diyen zihniyeti de, hayır diyenleri terörist ilan eden zihniyeti de kınıyorum. Unutmayın, sonuç ne çıkarsa çıksın 17 Nisan sabahı aynı Türkiye’ ye uyanacağız,  aynı topraklarda kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz. Ve unutmayın, insanlar fanidir ama Türkiye Cumhuriyeti Sonsuza Dek Yaşayacaktır… 

Son olarak diyorum ki; avukat savunmanın, savunma adaletin, adalet devletin temelidir. Bu vesileyle 5 Nisan Avukatlar Günümüzü kutluyor, üstünlerin hukukunun değil hukukun üstünlüğünün egemen olduğu, ülkemizin barış ve huzura kavuştuğu, yargıya olan güvenin tekrar sağlandığı günlere ulaşmamız umuduyla, tüm meslektaşlarıma çalışmalarında başarılar diliyorum.”


Son Güncelleme: 05.04.2017 22:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165