Mevlâna diyarına yolculuk

Çorum Gazeteciler Cemiyeti üyeleri ve aileleri, Mevlâna diyarı Konya’yı gezdi.

21 Ağustos 2017 Pazartesi 23:29
 Mevlâna diyarına yolculuk


Çorum Belediyesi ‘Kültür Gezileri’ programı kapsamında düzenlenen etkinlik geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleşti.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen ve Başkan Yardımcısı Bülent Özkaleli tarafından Konya’ya uğurlanan kafilede Cemiyet Yönetim Kurulu Üyeleri Mustafa Külcü ve Recep Mebet ile basın mensupları ve ailelerinden oluşan 44 kişi yer aldı.



Profesyonel Turist Rehberi Erdoğan Acar’ın kılavuzluğunda gerçekleşen gezide, Belediye Temsilcisi Mesut Yıldız’ın yanı sıra Metro Turizm Ulaştırma Sorumluları Özcan Bayav, Demircan Özsaray ve Mustafa Benzer de görev aldı.


Şehir merkezindeki ziyaretlerine Şems-i Tebrizi Türbesi ve Camii’nden başlayan kafile, sırasıyla Konya Şehitlik Müzesi, Mevlâna CelâleddinRûmi Türbesi ve Müzesi, Ateşbâz-ı Velî Türbesi, 80 Binde Devr-i Âlem Parkı, Akyokuş Seyir Terası, Kelebekler Vadisi ve Sille Köyü’nü gezdi.


Alaaddin Tepesi, Gökdelenler, Meram Bağları ve Takkeli Dağ gibi yerlerin de tanıtıldığı geziye katılanlar, Selçuklu Devleti’ne başkentlik eden tarihi şehri yakından tanıma fırsatı buldular.


Konya’nın merkez ilçeleri olan Karatay, Selçuklu ve Meram’daki tarihi ve turistik mekanları içine alan gezi, katılımcıların beğenisini kazandı.



İLK DURAK ‘TÜRK YILDIZLARI PARKI’


Çorum’dan yola çıkan kafilenin Konya’daki ilk durağı ‘Türk Yıldızları Parkı’ oldu. 
Türkiye'nin havacılık temalı en büyük parkını gezen katılımcılar, Kafem adlı uçak restoran önünde bol bol fotoğraf çekindiler.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nce hizmete sunulan parkta yer alan model uçakları yakından inceleyen gazeteciler ve aileleri, 321 bin metrekarelik alanıyla şehrin en büyük parkları arasında gösterilen alanı gezmekle bitiremedi.



ŞEMS-İ TEBRİZİ TÜRBESİ’NDE DUA


Gazeteciler Cemiyeti üyeleri ve aileleri, Konya’nın en gözde uğrak noktaları arasında yer alan Şems-i Tebrizi Türbesi ve Camii’ni ziyaret ettiler.


Türk-İslâm Medeniyeti değerlerinin inşaa edildiği şehirlerden Konya’yı yakından tanıyan katılımcılar, Hz. Mevlâna’nın düşünce hayatında çok önemli bir yere sahip olan Şems-i Tebrizi’nin türbesinde dua ettiler.



ŞEHİTLER UNUTULMADI

Konya Şehitlik Müzesi’ni gezen kafile, Çanakkale’den İstiklâl Harbi’ne kadar 5 bin 400 Konyalı şehidin künyelerinin yer aldığı abideyi ziyaret etti.


Konya Büyükşehir Belediyesi’nce yaptırılan şehitliğin girişinde ‘Selsebil’ adlı çeşmeyi tanıyan kafile üyeleri, şehitlerin isimlerinin ölümsüzleştirildiği bölümlerin yanı sıra Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları sırasında Konya’daki köy hayatının yansıtıldığı minyatür ve maket sergisini de gezdiler.



KONYA’NIN KALBİ: MEVLÂNA DERGÂHI


Çorum Gazeteciler Cemiyeti üyeleri ve aileleri, Konya’nın kalbi olarak nitelendirilen Mevlâna Dergahı’nı da ziyaret ettiler.


Günümüzde müzeye dönüştürülen Dergâhın Gül Bahçesi, Pir Kapısı, Tilavet Odası, Kıbâbü’l-Aktâb, Huzur-ı Pir, Niyaz Penceresi, Yeşil Kubbe altındaki Hz. Mevlâna Türbesi ve sandukalar, Post Kubbesi, Semâhâne ve Mecscid gibi bölümleri ziyaret eden kafile, ‘Matbah-ı Şerif’ adlı dergâh mutfağının yanı sıra Meydan-ı Şerif Odası, Dedegan (Derviş) Hücreleri, Şeb-i Arûs Havuzu, Selsebil, Fatma Hatun Türbesi, Sinan Paşa Türbesi, Hasan Paşa Türbesi, Hürrem Paşa Türbesi, Mehmed Bey Türbesi, Eflâki Dede Türbesi, Çelebi Konağı, İhtisas Kütüphanesi, Hadikatü’lErvâh (Ruhlar Bahçesi), Neyzenler, Türbedarlar ve Sertarikler Mezarlığı, Vâlideler Mezarlığı gibi yerleri de yakından görme ve ziyaret etme imkanı buldular.


ATEŞBAZ-I VELÎ TÜRBESİ’NDE TUZ İKRAMI


‘Ateşbâz-ı Velî Türbesi’ni ziyaret eden kafile, Mevlâna’nın aşçıbaşısı olan Yusuf bin İzzeddin’le ilgili menkîbeleri dinlediler. 
Meram ilçesindeki klasik Selçuklu kümbetinde dua eden katılımcılar, türbedar ailenin ikram ettiği tuzdan aldılar.



80 BİNDE DEVR-İ ÂLEM

Konya gezisinin en renkli duraklarından birisi, Meram Belediyesi tarafından yaptırılan ‘80 Binde Devr-i Âlem Parkı’ oldu.


Yaklaşık 80 bin metrekare üzerine kurulu ve üç bölümden oluşan parkı gezen kafile üyeleri, ‘Cihan-ı Türk’ adlı bölümde tarihi Türk abidelerinin minyatürlerini, ‘T-Rex’ bölümünde dinozor maketlerini, ‘Pamuk Şekeri’ bölümünde ise masal kahramanları ve çizgifilm karakterlerinin maketlerini görme imkanı bularak bol bol fotoğraf çekindiler.


AKYOKUŞ’TAN KONYA’YI SEYRETTİLER


Konya’nın Çamlıca Tepesi olarak nitelendirilen Akyokuş Seyir Terası’na çıkan kafile, şehir manzarasını izleyip fotoğraf çekinerek yaşadıkları anı ölümsüzleştirdiler.
Şehrin tarihi ve kültürel mekanlarının yanı sıra doğal güzelliklerini bir arada görme imkanı sunan Akyokuş Tepesi’nde kısa bir mola veren kafile, geziye kaldığı yerden devam ettiler.

YÖRESEL LEZZETLER BEĞENİLDİ


Sabah kahvaltısı ve öğle yemeği için Yasin Altan’ın sahibi olduğu ‘Meram Etli Ekmek 2’ adlı restorana konuk olan Çorum kafilesi, akşam yemeğini ise Kula ilçesi sınırlarındaki Baran Dinlenme Tesisleri’nde yedi. 
‘Etli Ekmek’ başta olmak üzere Konya’nın yöresel lezzetlerinin tadına varan kafile, Mevlâna Türbesi civarındaki ‘İzzet-i İkram’ adlı Hediyelik Pazarı’ndan alışveriş yaptılar.

KELEBEKLER VADİSİ’NE YOLCULUK


Avrupa’nın en büyük tropikal kelebek bahçesi ve böcek müzesi olan ‘Kelebekler Vadisi’ Konya’nın gözde mekânları arasında yerini aldı. 
Selçuklu Belediyesi tarafından açılışı yapılan ‘Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’, Çorum Gazeteciler Cemiyeti üyeleri ve ailelerini ağırladı.

385 bin metrekarelik alanıyla Konya’nın en büyük parkı olarak nitelendirilen mekânı ziyaret eden kafile, bir tırtılın kelebek olma hikâyesine şahitlik etti.


15 farklı kelebek türü ve 20 bin adet bitki çeşidini ziyaretçilerinin beğenisine sunan Kelebekler Vadisi’nde yeraltı canlıları tüneli, sürüngenler vitrini, kelebek ve böcek müzesi, suni kızak pisti ve aktivite alanlarını gezen kafile, keyif ve adrenalin dolu anlar yaşadı.


KÜLTÜRLERİN BULUŞTUĞU YER: SİLLE


Konya gezisinin son durağı olan Sille Köyü, tarihi dokusuyla kültürlerin buluşma mekânı olduğunu gözler önüne serdi.


Anadolu uygarlıkları açısından önemli bir yere sahip olduğu belirtilen Sille’yi gezen Çorumlu gazeteciler ve ailelerinden oluşan kafile, doğal silüeti ve geçmişle bütünleşen sivil mimari ve yerleşim dokusuyla, örf, adet ve gelenekleriyle farklı yaşam tarzlarını buluşturan köyde adeta tarihte bir yolculuğa çıktı.


Bizans İmparatoru Constantin’in annesi Helena’nın Hristiyanlar için yaptırdığı Aya-Elena Kilisesi, Osmanlı dönemine ait Taş Camii, Hacı Ağa Hamamı, Subaşı Hamamı ile çeşme ve köprüler gibi Türk-İslâm eserlerini görme imkanı bulan kafile, büyük beğeni toplayan gezi programının ardından Çorum’a döndü.


TEBRİK ve TEŞEKKÜR


Gezi programı sonunda kafile adına bir konuşma yapan Çorum Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Recep Mebet, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.


Katılımcıların takdirini kazanan etkinliğin hafızalardan silinmeyecek bir anıya dönüştüğünü anlatan Recep Mebet, “Konya’nın tarihi ve kültürel zenginliklerini yakından tanıma fırsatı sunan gezi programının mimarı Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü başta olmak üzere, Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mustafa Ercan’a teşekkür ediyoruz” dedi.


Gezi koordinatörü Mustafa Külcü’nün yanı sıra Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen ve Başkan Yardımcısı Bülent Özkaleli’yi de unutmayan Mebet, “Konya gezisinde kafilemize kılavuzluk eden, başarılı sunum ve yönlendirmeleriyle mesleğinin hakkını veren Profesyonel Turist Rehberi Erdoğan Acar’a, Belediye Temsilcisi Mesut Yıldız’ın yanı sıra Ulaştırma Sorumluları Özcan Bayav, Demircan Özsaray ve Mustafa Benzer ile organizasyonda görev alan ve emeği geçen herkese şükranlarımızı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.




Son Güncelleme: 21.08.2017 23:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165