Miniatürk’ü Çorumlu sanatçı hazırlıyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Osmanlı, Bizans ve Roma dönemine ait tarihi eserlerin sergileneceği...

18 Ocak 2015 Pazar 15:53
 Miniatürk’ü Çorumlu sanatçı hazırlıyor


Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) Osmanlı, Bizans ve Roma dönemine ait tarihi eserlerin sergileneceği mini bir açık hava müzesi kurulması çalışma başlatıldı. 

Gazimağusa Tatlısu Belediye Başkanı Ahmet Hayri Orçan tarafından hazırlanan ve ‘Miniakıbrıs’ adı verilen proje kapsamında Kıbrıs’ta çeşitli dönemlere ait 15 eserin sergilenecek.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir ilk olacak olan “Miniakıbrıs” beldede inanç turizmi kapsamında değerlendirilebilecek Bizans döneminde inşa edilen ve bin yıllık bir geçmişe sahip olan Panagia Kilisesi etrafına kurulacak.

Miniakıbrıs’ta sergilenecek eserler ise Çorum’da yaşayan heykeltıraş Uğur Özşengül ve eşi Necmiye Özşengül tarafından hazırlanıyor. Tatlısu Belediye Başkanı Ahmet Hayri Orçan’ın daveti üzerine Kıbrıs’a giden Özşengül, burada incelemelerde bulundu. Miniakıbrıs’ta sergilenecek eserleri yerinde inceleyen Özşengül, görücüye çıkacak olan eserlerin maketlerini hazırlamaya başladı. Önümüzdeki aylarda açılması planlanan Miniakıbrıs için atölyesinde hummalı bir çalışma yürüten Özşengül, bazı eserlerin ise maketlerini ise şimdiden tamamladı.

‘Miniakıbrıs’ projesi hakkında bilgi veren Heykeltıraş Uğur Özşengül, Kıbrıs’ta ilk olan projenin Tatlısu Belediye Başkanı Hayri Orçan’ın düşüncesi olduğunu söyledi.

Orçan’ın isteği üzerine Kıbrıs’a giderek yapılacak olan eserleri yerinde incelediklerini dile getiren Özşengül, “Bunların içerisinde Girne Kalesi var. Amfi Tiyatro var. Selimiye Cami var. Büyükhan var. Bunları görüntüledik, ölçümlerini aldık. Ve şuanda proje başladı. Atölyede çalışmalar devam ediyor. Mayıs’in ikinci haftasında eserler yerine konulacak ve açılışı yapılacak” dedi.

Eserlerin beldede bulunan Panagia Kilisesi’nin etrafında oluşturulan parka konulacağını dile getiren Özşengül, “Panagia kilisesi Bizans dönemine ait bin yıllık bir geçmişe sahip. Bu eserlerin konulmasıyla beraber kilise işlevinden başka birde doğa bilgi merkezine dönüştürülecek. Eserler detaylı bir mimariye sahip olduğu için titiz bir çalışma yapılıyor. Daha önce Miniatürk’e bir eser yapmıştık. Hitit Surları ve Yazılıkaya’dan örnekler var. Fakat bu Kıbrıs’ta oluşan Miniakıbrıs bir ilk. Daha önce böyle bir uygulama yapılmamış. Bunu yapmaktan dolayı gururluyuz”





İHA

Son Güncelleme: 18.01.2015 15:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165