Müfredat, Değerlerimizle Barışık Olmalıdır

Eğitim Bir Sen Çorum 1 Nolu Şube Başkan Yardımcısı Tekin Çınar, “Bir ülkenin eğitim programları ya da müfredatı, o ülkenin sadece eğitime bakışını değil, aynı zamanda zihniyetini, nasıl bir birey ve toplum istediğinin yol haritasını da ortaya koyar.

04 Ocak 2016 Pazartesi 12:39
Müfredat, Değerlerimizle Barışık Olmalıdır

Eğitim Bir Sen Çorum 1 Nolu Şube Başkan Yardımcısı Tekin Çınar, “Bir ülkenin eğitim programları ya da müfredatı, o ülkenin sadece eğitime bakışını değil, aynı zamanda zihniyetini, nasıl bir birey ve toplum istediğinin yol haritasını da ortaya koyar. Onun için değerlerimizle çatışmayan bir müfredata ihtiyaç vardır” diyerek bir konu ile ilgili bir açıklamada bulundu.

Çınar, yaptığı açıklamada; ”Eğitim programları, birey ve toplum için öncelikler ve değerler sistemi teklif eder, bu teklifin hayat bulması için en etkili araçları ve yöntemleri belirler; gelecekte ülkenin yönetiminin devredileceği yeni nesillerin, okul ortamında ve öğretmen rehberliğinde sağlam, özgün kimlik ve kişilik inşa etmeleri için en uygun iklimin oluşumunu da içerir. Sonuçta varılacak yer, bireyin kendini gerçekleştirdiği, toplumun refah, huzur ve mutluluk içinde hayatını sürdürebildiği bir refah toplumunun oluşturulmasıdır.

Toplumun kültürüne ve taleplerine rağmen, demokratik olmayan yollarla eğitim sistemine içeriden ya da dışarıdan demokratik ve pedagojik olmayan müdahaleler yapılmış, vesayetçi anlayışın doğmasına ve varlığını sürdürmesine neden olmuştur. Bu yüzdendir ki, Türkiye’de değişimler ilk önce siyasetten, sonra eğitimden başlar. Siyaset ve eğitim her zaman iç içe olmuştur. Çünkü bu iki tercih, ideolojik devlete ve topluma ulaşmada hem kalıcı hem de en kestirme araçlar olarak görülmüştür. Biz buna toplum mühendisliği diyoruz. Günümüz Türkiyesi’ndeki eğitim sistemi ve politikasına baktığımızda, toplum mühendisliğinin etkilerinin halen devam ettiğini görüyoruz. Toplum mühendisliği, özellikle müfredat ve ders kitaplarıyla yapılmaktadır. Son on yılda eğitimde önemli reformlar olsa da, halen değiştirilemeyen ve yılların birikmiş sorunlarını taşıyan unsurların ve yapıların olduğunu görmekteyiz. Birçok değişikliğe imza atılsa da, temel sıkıntılarımız devam etmektedir. En önemlisi, Milli Eğitim müfredatında ve ders kitaplarında demokratik olmayan, totaliter dönemleri çağrıştıran, öğrencileri dünyaya ve dünyadaki değişimlere değil, ideolojiye göre yetiştiren yönlendirmelerin olmasıdır. Eğitim sistemimizin bunlardan kurtarılması gerekmektedir.

Sendika olarak bunun için çalışıyor, çaba harcıyoruz. Biz yeni bir bakış açısını ortaya koyabilmek için ülkemizde sendikal faaliyete başlamış, çalışma ve insan hayatında bir şeyleri değiştirebilmenin mücadelesine girmiş bir grup gönüldaşın yolunu ve çizgisini devam ettiren bir hareketiz. Onun için insanlığa yeni bir soluk gelecekse, bir şeyler değişecekse, bu bizlerin mücadelesi sayesinde olacaktır. İnsanlığın potansiyeli burada, Eğitim Bir Sen teşkilatında mevcuttur” dedi. 


Son Güncelleme: 04.01.2016 12:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.