Muhtar ‘olmaz’ denileni başardı

Üyük Köyü Muhtarı Ali Yalvaç, düğünlerde silah atılmaması ile ilgili verdiği çabada başarıya ulaştı.

14 Ekim 2016 Cuma 10:59
Muhtar ‘olmaz’ denileni başardı


Üyük Köyü Muhtarı Ali Yalvaç, düğünlerde silah atılmaması ile ilgili verdiği çabada başarıya ulaştı. Köy sakinlerinin de verdiği destekle, düğünlerinde silah atılmayan köy olarak, önemli bir örnekliğe imza atan köy, "Olmaz denileni başaran köy" olarak konuşuluyor.


Hazırlattığı afişleri köy girişlerine, köy meydanına ve düğün evine asan Muhtar Ali Yalvaç, bu başarıda en büyük payın düğün sahipleri ve köylüleri olduğuna işaret ederek, "Aldığımız kararı uygulama konusunda destek veren herkese gönülden teşekkür ediyorum. Bu başarı tüm köylümüzün el birliği ile inşa ettiği bir başarıdır." dedi.


Düğünlerin dört gün sürdüğünü anlatan Muhtar, bu süre içerisinde köyün adeta savaş alanına döndüğünü, her an geri dönülmez kazaların yaşanma riskiyle insanların en mutlu gününü, büyük bir korku içinde geçirdiğini anlattı.


Özellikle gençlere örnek olmak e ömür boyu üzüntü kaynağı olacak kötü olayların önüne geçmek için alınan karar, Üyük Köyü'nde memnuniyetle karşılanırken, en büyük destek de köy sakinlerinden geldi.


Düğünlerin şeklinin ve anlamının değiştiğini anlatan Muhtar Ali Yalvaç, herkesin memnun olduğunu ve bu konuda Üyük Köyü'nün örnek gösterilir olmasından da büyük bir gurur duyduğunu dile getirdi.


Kararın alındığı ilk düğünde, köy sakinlerinin genelde karara uyduğunu, dışardan gelen misafirlerin karardan haberdar olmamasından kaynaklanan problemlerin yaşandığını hatırlatan Ali Yalvaç, "Biz el birliği ettik, düğünlerimiz, düğün tadında olsun istedik ve bunu da başardık çok şükür. Son düğünlerimiz, gerçekten büyük bir şenlik ve eğlence tadında geçiyor. Düğünlerimiz sevinip kucaklaştığımız, evlatlarımızın mürüvvetini gördüğümüz günlerdir. Bu günlerde korku yaşamaya ne gerek var. Ayrıca düğünlerimize davetli olarak katılan tüm misafirler, düğün süresince birbirleriyle hasret giderip, gönül rahatlığı ile düğün eğlencelerine iştirak ediyor." diye konuştu.


‘Düğünleri en korkulu gün olmaktan çıkardık’


Üyük Köyü Muhtarı Ali Yalvaç, herkesin gönlünde olan ancak başarılması da bir o kadar zor olan, düğünlerde silah atmama kararındaki en büyük başarının köy sakinlerine ait olduğunu söyledi.


"Düğünlerimiz en korkulu günlerimiz olmaktan çıktı." diyen Muhtar Yalvaç, bu saatten itibaren alınan kararın uygulanmaya devam edeceğini, insan hayatına verilen kıymet ve değerin ifade olarak, gelinen noktadan geri adım atılmayacağını kaydetti.



BU TABU YIKILMALI

Düğünlerde yaşanan ölümlü ve yaralamalı olayların, pek çok ailenin ocağını söndürdüğünü ve en mutlu günlerini karanlıklara boğduğunu söyleyen Üyük Köyü Muhtarı Ali Yalvaç, "En anlaşılmayan konu, herkes bu işten büyük bir endişe duyup, kaygı taşıdığı halde, köylerimizde silah atma alışkanlığından bir türlü vazgeçilmiyor. Bu karar sadece düğün sahibinin alıp uygulayabileceği bir karar olmaktan çıkmış durumda. Top yekün mücadele ve kararlılık gerekir. Bu tabu yıkılmalı. Düğünlerde silah atmanın ne düğün sahibine, ne de gelen davetlilere hiç bir katkısı yok. Gelen de korku içinde, düğün sahibi de korku içinde. Biz Üyük Köyü olarak el birliği ile bu anlamsızlığın önüne geçtik. Darısı tüm köylerimize." dedi.


HERKES TAKDİR EDİYOR


Üyük Köyü'nde alınan bu karar ve uygulamadan dolayı, pek çok takdir ve teşekkür ifadeleri ile karşılaştıklarını söyleyen Muhtar, örnek gösteriliyor olmanın gururunu yaşadıklarını bildirdi. 

GENÇLERİMİZ ANLAYIŞLI

Millet olarak silaha meraklı olduklarını ve insanların gönlünde silahın ayrı bir değeri olduğunu anlatan Ali Yalvaç, "Bu sözlerini insanları silaha özendirmek için söylemiyorum ama ortada da böyle bir gerçeklik var. Özellikle, her konuda gurur duyduğumum gençlerimiz, bu kararımızın hayata geçmesinde büyük katkı sağladı. Tüm silah meraklarına ve isteklerine rağmen, verdikleri sözü tuttular." dedi.


HUZURLU DÜĞÜN ARAYAN
KÖYÜMÜZE BUYURSUN

Ali Yalvaç, düğünlerin önemine vurgu yaptığı sözlerinde, düğünlerin en mutlu gün olmanın yanısıra, dayanışmanın, buluşmanın, geleneklerini gelecek kuşaklara taşımanın en önemli argümanlarından olduğunu anlatarak, "Köy düğünü görmek, huzurlu bir düğüne misafir olup geleneksel kutlamalarımıza ve adetlerimize şahitlik etmek isteyen, buyursun köyümüze gelsin." sözleriyle, köy düğünlerinin eski güzelliğine kavuştuğunu söyledi.


ATIŞ YARIŞMALARI
DÜZENLEYECEĞİZ

Gençlerin silah tutkusu ve atış meraklarını tamamen görmezden gelmeyip, köyde silah atış yarışmaları düzenlemeyi planladıklarını aktaran Yalvaç, profesyonel gözetmenler eşliğinde, tüm güvenlik önlemlerinin alındığı organizasyonlar yapacaklarını, düğünlerde silah atmaktan vazgeçen gençler için, atıcılığı sportif olarak özendireceklerini anlattı. Muhtar, Jandarma ve Emniyet birimlerinin de bu konuda katkı verdiklerini belirterek, teşekkür etti.


Düğünlere huzur geldi


Silah yasağı ile birlikte, Üyük Köyü’nde yapılan düğünlere huzur geldi. Genci, yaşlısı halay halkalarına el verip, düğün sahibinin mutluluğuna ortak olurken, köy sakinleri ağız tadıyla düğün yapmanın, endişe ve kaygı taşımaksızın çocukların eğlencelere iştirak etmesinin kendilerini çok mutlu ettiğini belirtiyor.


Gece gündüz çekilen halaylar, oynanan köy oyunları, tüm köylüler için unutulmaz anlara sahne olurken, herhangi bir kaygı taşımaksızın düğünde yer almanın hazzı yaşanıyor.



Son Güncelleme: 14.10.2016 11:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165