Müzeler bölgesi hayırlı olsun

Çorum Müzesi depolarında bekletilen 15 bin adet tarihi eser bina sorunu nedeniyle gün yüzüne çıkarılamıyor.

18 Haziran 2017 Pazar 22:10
 Müzeler bölgesi hayırlı olsun


MUSTAFA DEMİRER/HABER-YORUM


Çorum Müzesi depolarında bekletilen 15 bin adet tarihi eser bina sorunu nedeniyle gün yüzüne çıkarılamıyor.


Hatırlarsak, Kültür ve Turizm Bakanı Hüseyin Yayman’ın Çorum ziyaretinde kente yeni bir müze binası yapılması gündeme geldi. Yeni bina için mevcut müzenin genişleme alanı olan eski müze binası arsası uygun bulundu. Ancak eski müze binasının bulunduğu alanın tapu-kadastro hizmet binası işaretlendiği ve yatırım programına alındığı anlaşıldı.


Olup biten gelişmeleri ‘Anlık değil asırlık kararlar vermek’ başlığıyla aktarmıştık. Çorum’un istikbaline dair planlar yapılırken anlık değil, uzun vadeli hesaplar yapılması gerekiyor demiştik.


Şimdi taze bir bilgi vereyim; Çorum eski Valisi Ahmet Kara döneminde hazırlıklarına başlanan ve Vali Necmeddin Kılıç’la birlikte devam eden Çorum’un Turizm Master (gelişim) Planı’nda mevzu gündeme getirilmiş. Mevcut müzenin genişleme alanına giren sağ taraftaki Endüstri Meslek Lisesi, sol tarafta bulunan Ticaret Lisesi ile eski müze alanı master planın içinde müzeler bölgesi olarak ilan edilmiş. O süreçte eski müze binası alanı tapu kadastro binası işaretlenince muhataplarına itirazlar yapılmış. Lakin tapu kadastro hizmet binasının yatırım programına alındığı cevabı verilmiş. Bu kez ikinci bir hamle yapılarak tapu kadastro binasının müzeler bölgesinin tarihi formatına uygun bir proje olarak değiştirilmesi önerilmiş. Hatta örnek bir mimari proje gönderilmiş. Elbette değişen bir şey olmamış. Tapu kadastro hizmet binasının projesi günümüz mimarisine göre tasarlanmış.


Gelelim sadede…


Nacizane fikrim, hâlâ hatayı düzeltme şansımız var. Ancak yerelde siyaset kurumu konuya ilgi gösterir mi işte onu kestiremiyorum. 


En azından bundan sonrası için başta belediye olmak üzere kültür ve turizmin temsilcileri ile bilhassa şehrin hafızasına yerleşmesi yolunda önemli adımlara dikkat çekmemiz gerekiyor.


Sonuç itibariyle mevcut müze ve çevresi master planında müzeler bölgesi ilan edildi. Demek oluyor ki, Gaziantep’teki Bergama müzesi gibi geniş konseptli binalar yaygınlaşacak. En nihayetinde muhteşem bir yapıya sahip mevcut müze merkez alınarak çevresi Hititoloji Merkezi olacak.


Son Güncelleme: 20.06.2017 13:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ben Yaptım Oldu 2017-06-19 13:51:38

Yeni Hastaneyi yeni Stadyumun yanına yaparlar hastanede Cenaze ve hasta olacak yan tarafta millet ıslık çalacak Marş söyleyecek ne güzel Çorum a özel

Avatar
Kenan 2017-06-19 17:02:34

Mustafa bey Gaziantep örneğini verdiniz fotoğraf ve bilgilerinide haber olarak ayrıca yer verseniz ne de güzel olur

banner165