MYK zorunlu belge alınacak meslekler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 40 farklı meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYB) zorunluluğu getirildi.

16 Şubat 2016 Salı 16:25
MYK zorunlu belge alınacak meslekler

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 40 farklı meslek dalında Mesleki Yeterlilik Belgesi (MYB) zorunluluğu getirildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan TSO, " 25 Mayıs 2015 tarihinde yayınlanan tebliğ uyarınca ilgili mesleklerde çalışan kişilere ve işletmelere belge tedarik edebilmeleri için 25 Mayıs 2016 tarihine kadar süre tanındı. Bu tarihten itibaren, söz konusu 40 mesleğe haiz olup Mesleki Yeterlilik Belgesi’ne sahip olmayan kişiler, işletmelerde istihdam edilemeyecek.

Üye işletmelerin çeşitli hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları için söz konusu belgelerin bir an evvel tedarik edilmesi gerekmektedir

MYB, AKREDİTE KURUMLARDAN ALINABİLECEK

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlar, bu belgeyi alabilmek için Merkezi Yeterlilik Kurumu tarafından ulusal yeterlilikte yetkilendirilen belgelendirme kuruluşlarından teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları durumunda belgeyi almaya hak kazanacaklar.

40 meslek dalı ile ilgili olarak da 42 farklı yetkilendirilmiş belgelendirme kurumu bulunmaktadır. Bir meslek dalı için birden fazla yetkilendirilmiş belgelendirme kurumuma başvurulabilir.

Bununla birlikte Mesleki Eğitim Kanununa göre; Ustalık Belgesi almış olanlar ile Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin mesleki ve teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarında çalışanlar için mesleki yeterlilik belgesi şartı bulunmamaktadır.

Öte yandan; üyelerin ilgili mesleki eğitimi ya da mesleki yeterlilik sertifikasını rahatlıkla almalarını sağlamak amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından MEYBEM A.Ş. kuruldu. TÜRKAK’tan; Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 3, Asansör Bakım ve Onarımcısı Seviye 4, Ahşap Kalıpçı Revizyon 02 Seviye 3, Betonarme Demircisi Revizyon 02 Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Duvarcı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Revizyon 01 Seviye 3, Sıvacı Revizyon 02 Seviye 3, CNR Programcısı Seviyye 4, CNR Programcısı Seviye 5, Metal Sac İşlemeci Seviye 3, Metal Sac İşlemeci Seviye 4 branşlarında akreditasyonunu aldı.

işletmeler; bu meslek gruplarında sadece sınava girecek MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almak isteyenlerin ya da önce ilgili meslek dalında eğitim alarak sonra sınava girme isteği taleplerini, 1 Mart 2016 tarihine kadar bağlı bulundukları Odalara iletmeleri gerekmektedir.  

ÜCRETLER, İŞSİZLİK FONUNDAN KARŞILANACAK

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, bakanlıkça belirtilen meslekler de yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kurumlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan kişilerin belge masrafı ve sınav ücretleri, 31 Aralık 2017 tarihine kadar İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak. 1 Ocak 2018 tarihinden 31 Aralık 2019 tarihine kadar ise belge masrafı ile sınav ücretinin yarısı yine fondan karşılanacak olup, her bir kişi bu destekten bir kez yararlanabilecek. Sınavda başarısız olan adayların sınav ve belgelendirme ücretleri fondan karşılanmayacak.

MYK BELGESİ ALMA ZORUNLULUĞU BULUNAN MESLEKLER

Belge alma zorunluluğu bulunan 40 meslek şu şekilde: Ahşap Kalıpçı Seviye 3, Alçı Levha Uygulayıcısı Seviye 3, Alçı Sıva Uygulayıcısı Seviye 3, Alüminyum Kaynakçısı Seviye 3, Bacacı Seviye 3, Bacacı Seviye 4, Betonarme Demircisi Seviye 3, Betoncu Seviye 3, Çelik Kaynakçısı Seviye 3, Direnç Kaynak Ayarcısı Seviye 4, Doğal Gaz Altyapı Yapım Kontrol Personeli Seviye 4, Doğal Gaz Çelik Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Isıtma Ve Gaz Yakıcı Cihaz Servis Personeli         Seviye 4, Doğal Gaz İşletme Bakım Operatörü Seviye 4, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 3, Doğal Gaz Polietilen Boru Kaynakçısı Seviye 4, Duvarcı Seviye 3, Endüstriyel Boru Montajcısı Seviye 3, Hidrolik – Pnömatikçi Seviye 4, Hidrolik – Pnömatikçi Seviye 5, Isı Yalıtımcısı Seviye 3, Isıtma Ve Doğal Gaz İç Tesisat Yapım Personeli Seviye 3, İnşaat Boyacısı Seviye 3, İskele Kurulum Elemanı Seviye 3, Kaynak Operatörü Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 3, Makine Bakımcı Seviye 4, Makine Bakımcı Seviye 5, Otomotiv Elektromekanikçisi Seviye 5, Otomotiv Mekanikçisi Seviye 4, Otomotiv Montajcısı Seviye 3, Otomotiv Sac Ve Gövde Kaynakçısı Seviye 3, Panel Kalıpçı Seviye 3, Plastik Kaynakçısı Seviye 3, Seramik Karo Kaplamacısı    Seviye 3, Ses Yalıtımcısı Seviye 3, Sıvacı Seviye 3, Su Yalıtımcısı Seviye 3, Tünel Kalıpçı Seviye 3, Yangın Yalıtımcısı Seviye 3." ifadeleri yer aldı 

Son Güncelleme: 16.02.2016 16:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165