Öğretmenler Günü kutlu olsun

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. DR. Reha Metin Alkan, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladı.

23 Kasım 2014 Pazar 14:13
Öğretmenler Günü kutlu olsun


Rektör Alkan kutladı

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. DR. Reha Metin Alkan, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladı.


İşte Rektör’ün mesajı; “Geleceğimizin güvencesi olan gençlerimizi yetiştirirken, diğer taraftan da toplumun daha güzel bir dünyada yaşaması için büyük fedakârlıklarla görevlerini yerine getiren tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlarım. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aramızdan ayrılan değerli öğretmenlerimizi de saygı ve rahmetle anarım.”


TSO’nun 24 Kasım mesajı


Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Erol Karadaş ile Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Mesajda, ülke geleceğinin teminatı olan gençlerin, öğretmenlerin hünerli ellerinde şekillendiği, dolayısıyla öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğu vurgulandı.


Karadaş ve Başaranhıncal şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizin kurucusu, Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk, öğretmenlik mesleğinin önemini ‘Dünyanın her tarafında öğretmenler insan topluluğunun en özverili ve saygıdeğer unsurlarıdır’ sözleri ile özetlemiştir.


Öğrencilerini kendi çocuklarından ayırmayan, köy-kent ayrımı yapmaksızın ülkemizin her noktasında fedakarca görev yapan öğretmenlerimiz, her türlü övgüyü hak etmektedir. Öğrencilerine yalnızca müfredatın emrettiği teorik bilgileri değil, dürüst, çalışkan, ülkesine faydalı bireyler olmalarını sağlayacak donanımlarla yetiştiren öğretmenlerimiz, bu anlamda stratejik bir görevi de yerine getirmektedirler.


Başta bizleri yetiştiren değerli öğretmenlerimiz olmak üzere, en kıymetli varlıklarımızı, çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutluyor, bu vesileyle sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.”


Uslu’nun 24 Kasım mesajı


AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu Öğretmenler Günü’nü kutladı.


Uslu, mesajında şöyle dedi;  " Öğretmenlerimiz; insanı en ideal şekilde eğitmek suretiyle, Yeni Türkiye’yi, dahası geleceğin dünyasını inşa etmek gibi son derece kutsal bir vazifeyi icra etmektedirler. Türkiye dünyanın bugün güçlü ve saygın devletlerinden biri haline gelmesindeki en önemli paylardan biri, hiç şüphesiz, fedakar, cefakar öğretmenlerimize aittir.


Öğretmenlerimiz, bir insanı yetiştirmenin mesleklerinin verdiği mutluluğu manevi karşılığı olarak değerlendirip, görevlerin en soylusunu icra ederler. Toplumun öğretmene gösterdiği itibar onların hayattaki onurları ve zenginlikleridir. Her öğretmen, çocuklarımız için, geleceğimiz için bir umut ışığıdır.


Bu vesile ile öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Türk eğitimine yıllarını vermiş emekli öğretmenlerimize de sağlık, huzur ve esenlikler temenni ediyor, hayatını kaybeden bütün eğitim camiası çalışanlarına ve öğretmenlerimize de Allah’tan rahmet diliyorum."


Bağcı’dan 24 Kasım mesajı


AK Parti Çorum Milletvekili Cahit Bağcı, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutladı.


Bağcı, gönderdiği mesajda şöyle dedi; “En zor şartlarda bile, ülkemizin her karış toprağında tüm fedakârlıklarıyla eğitmeyi ve öğretmeyi bir ideal olarak benimseyerek, Öğrencilerini yetiştirmek için şevkle, heyecanla çalışan, insanlık tarihinin en anlamlı ve ölümsüz mesleğini icra eden öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyorum.


Bizleri yetiştiren, ailemizden sonra eğitimimize ve öğretimimize büyük bir titizlikle çaba sarf eden öğretmenlerimize şükran borçluyuz. Öğretmenlerimiz, meslek sevgisi, öğrencilerinin gözlerinden aldıkları ışık ve onların dinamizmiyle, insandan başlayarak toplumu, hayatı ve dünyayı değiştirme gücü taşıyan bilge kişilerdir. Van’da olsun, Çorum’da olsun, Sinop’ta olsun Adana’da olsun hiç şüphem yok ki tüm öğretmenlerimiz bu görevi kusursuz bir biçimde yerine getirmek için ellerinden gelenin en iyisini yapma çabası içindedirler.


Bu güzel mesleği icra eden öğretmenlerimizin Öğretmenler Gününü en içten duygularımla tebrik ediyor,  tüm öğrencilerimiz adına ülkemizin her karışında görev yapan öğretmenlerimizin ellerinden öpüyor, başarılar ve mutluluklar diliyorum.”


‘Meslek onuru korunmalı’


Demokrat Eğitimciler Sendikası İl Başkanı Nihat Örs 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün kutlandığı her yıl öğretmenlerin yeni sorunlarla karşılaştığını belirterek,  ‘Öğretmenler Günü havaya balonların bırakıldığı günler olmamalı.’ dedi.


DES İl Başkanı Nihat Örs, öğretmenlerin bu özel gününde onları mutlu etmenin yolunun onlara güzel sözler söylemenin yanında onlara gerçek anlamda değerli olduklarını hissettirmekten geçtiğinin altını çizerek ‘ Eğer öğretmenlerimizin emeğine saygı duyuyorsak önce onların çalışma şartlarını iyileştirmek gerekir. Bir ülkenin geleceğini emanet ettiğiniz insanların maddi manevi sıkıntılar içinde olması, neredeyse kamuda en düşük ücret alan memurlar statüsünde bulunması, her yıl yerinin değişeceği endişesi ile çalışmak zorunda kalması nasıl izah edile bilinir? Öğretmenler ayrıcalık istemiyor. Ancak mesleğinin itibarının korunmasını istiyor. Bütün olumsuzluklara rağmen görevlerini en iyi şekilde yapmanın gayretinde olan öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz.’ dedi. Örs açıklamasında şu görüşlere yer verdi


SİSTEMİN YÜKÜNÜ ÖĞRETMENLER ÇEKİYOR


Her iktidara, bakana göre değişen eğitim sistemi, hem veli- öğrenci hem de öğretmen açısından çile yumağına dönüşüyor. 4+4+4 eğitim sisteminin getirdiği olumlu yanlar maalesef olumsuzluklarının çokluğu neticesinde gölgede kalmıştır. Artan ders yükü, öğretmenlerin yeni tayin oldukları okuldan sistem değişikliği neticesinde norm fazlasına düşmeleri, plansız atama takvimleri öğretmenin huzurunu kaçırmıştır. Anadolu lisesine çevrilen okullarda hâlâ yönetmelikte düzenleme yapılmaması kimin hangi kadroda olduğunun netleşmemesi öğretmeni göçmen kuşuna benzetmiştir. Öğretmenler mahkeme koridorlarından geri gelmez olmuşlardır.  Yeni sistem gereği okullarda açılan gece geç vakitlere kadar devam eden yetiştirme kurslarında verilen ücret çok yetersiz kalmaktadır.


NORM KADRO YÖNETMELİĞİ DEĞİŞMELİ


Adeta öğretmenlerin kâbusu haline gelen norm kadro uygulaması öğretmenlerin motivasyonuna  darbe vurmaktadır. Bir okuldan diğer bir okula tayin isteyen öğretmenlerimiz daha senesi dolmadan gittiği okulda norm fazlası konumuna düşmektedir. Öğretmen okuluna, çevreye alışamadan yer değiştirmek zorunda kalmaktadır. Aile hayatı, kurmaya çalıştığı düzen her yıl bozulmaktadır. Bu durum öğrenciler açısından da olumsuz bir tablo ortaya çıkarmaktadır. Norm kadronun yirmi bir saat üzerinden hesaplanması uygulaması yeniden düzenlenmelidir.


ÖĞRETMENE ROTASYON EĞİTİMİN HANGİ YARASINI SARACAK?


Aynı eğitim kurumunda uzun yıllar çalışan öğretmenlerin rotasyona tabi tutulması ile 125 binden fazla öğretmenin yer değiştirmesi eğitimde hangi kaliteyi arttıracaktır? Rotasyonun çıkış sebebi olarak gösterilen öğretmenin aynı okulda uzun süre çalışmasının monotonluk getireceği anlayışı gerçekçi değildir. Öğretmeni isteği dışında düzenini bozarak başka okula göndermek nasıl bir motivasyon sağlar? Aynı yerde görev yapan öğretmen okul aile ve çevre ile ilişkilerini geliştirdiğinde daha başarılı olacağı bir gerçektir. Zorunlu olarak gönderileceği yerde başarının artacağının nasıl bir izahı olabilir? Kaldı ki aynı yerde uzun yıllar görev yapan öğretmen sayısı yüzde onu bulmaz. Çünkü eş durumu, normal tayin, okul dönüşümleri,4+4+4 eğitim sistemine geçiş gibi faktörler neticesinde birçok öğretmen yer değiştirmektedir. Yine de rotasyon uygulanacaksa bu yönetmelik yayınlandığı tarihten itibaren 10 yılını doldurma şartı ile geçerli olmalıdır. Öğretmenler geleceklerini planlayarak mesleklerini yapmalıdır.  Eğitimin bunca öncelikli sıkıntısı önümüzde duruyorken, bir türlü dikiş tutturulamayan bir sistem varken eğitimin ana unsuru olan öğretmenin gereksiz yere yerinden edilmesi ne pedagojiye ne de eğitim planlamasına uymaktadır.


UZMAN ÖĞRETMENLİK ASKIDA KALDI


Eğitimde büyük reform adı ile başlatılan öğretmenlerin kariyer basamaklarına göre sınıflandırılması uzman ve başöğretmenlik unvanlarının verilmesi hiçbir işe yaramamış tam tersine öğretmenler arasında ayırıma sebep olmuştur. Öğretmenlik zaten uzmanlık mesleğidir. Bir kez sınav yapılarak öğretmenlere uzman sıfatı verilmiş aradan yıllar geçmesine rağmen bir daha sınav açılmamıştır. Yüzbinlerce öğretmen senelerdir hak kaybı ile görev yapmaktadır. Günü birlik politikalar, masa başında hazırlanan yönetmelikler eğitimi işin içinden çıkılmaz hale getirmiştir..


ATAMA BEKLEYEN ÖĞRETMENLERİN SESİNE KULAK VERİLMELİ


Her geçen yıl artan derslik ve öğrenci sayısı öğretmen ihtiyacını da beraberinde getirdiğinden atama bekleyen yaklaşık 300 bin öğretmenin beklentilerine son verilecek bir planlama yapılmalıdır. Okullarından öğretmen olmak hevesiyle mezun olan öğretmen adayları mesleklerini yapamamanın hüznünü yaşamaktadırlar. Yaklaşık olarak 130 bin civarında açık olduğu düşünüldüğünde okulların durumu da ortaya çıkmaktadır. Atama bekleyen öğretmenlerin daha çok sayıda görev almaları emekliliği gelmiş öğretmenlerin emekli maaşlarında aşırı düşüş olmasından dolayı emekli olmamalarıdır. 1500TL’ye yakın olan maaş düşüşü öğretmenlerde emeklilik döneminde ciddi sıkıntı yaratmaktadır. Ayrıca ücretli öğretmenler sorunu bir an önce çözülmeli özlük hakları ve kadroları verilmelidir.


ATAMA YÖNETMELİĞİNDEKİ HATALAR DÜZELTİLMELİ


Atama ve yer değiştirmelerde teşvik sistemi uygulanmalı aile bütünlüğü dikkate alınmalıdır. Eş durumu


tayinlerinde özel sektörde çalışanlar için 1 yıldan 3 yıla çıkacak olan sigortalılık durumu ailelerin uzun süre ayrı kalmasına sebep olacağından uygulanmamalıdır. Tayinlerde öğrenim özrü dikkate alınmalı, yüksek lisans yapan öğretmenler kolaylık sağlanmalıdır. Becayiş hakkı tanınmalıdır.


KAMUDA HUZURSUZLUK, GÜVENSİZLİK, İFTİRA ORTAMI YARATILMAMALI


Türkiye’nin geçtiği siyasi süreçten yararlanmak ve bulanık suda balık avlamak isteyenlere gün doğduğu şu günlerde üzülerek görüyoruz ki devletin kurumlarında adam kayırmalar, fişlemeler, ispiyonlamalar, ayak kaydırmalar, kumpas kurmalar, koltuk kapmak için kul hakkı yemeler alenen yapılmaktadır.  Kamudaki koltuğunu korumak adına omurgasız insanların attığı iftiraların, bitmek tükenmek bilmeyen hırsların var olduğu ve bu düşüncede olanların sayılarının arttığı kamu düzeni iflas etmeye mahkûmdur. Kurumlarda oluşacak huzur ve güven eksikliği geleceğe bırakacağımız en kötü mirastır.


ÖĞRETMENLER KAMUDA EN DÜŞÜK ÜCRET ALAN MEMURLAR ARASINDA


Yeni göreve başlayan bir öğretmenin maaşının yaklaşık 2130 TL civarında olduğu ve Türkiye’de açlık sınırının 1200 TL’ye, yoksulluk sınırının 3900 TL’ye dayandığı göz önünde bulundurulduğunda geleceğimizi emanet ettiğimiz, gücünün üzerinde fedakârlık yapmasını istenilen, özel günlerde sırtı sıvazlanan, bu günler geçtikten sonra hep az çalışmakla, kendisini geliştirmemekle,  tatilinin çok olması ile suçlanan öğretmenlerimizin açlık sınırına yakın maaşla geçinmek zorunda kalışı görmezlikten gelinmektedir. Halkın gözündeki itibarı düşürülmektedir. Bütün bunlara ek olarak üzülerek görüyoruz ki Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenin bu sorununa çözümü bankalarla öğretmenlere özel düşük faizli kredi anlaşması ile çözmek istemektedir. Zaten borç batağında yüzen öğretmeni bankada kredi kullanmaya teşvik etmek kelimenin tam anlamıyla öğretmeni yok saymaktır. Ülkenin siyasi süreci gereği başka meslek gruplarına verilecek olan 1155 TL zam, öğretmenlere ‘Sen de kredi kullan canım’ şeklinde yansıması üzüntü vericidir. Bu anlayış Milli Eğitime nasıl bakıldığının bir göstergesidir. Öğretmen maaşları öğretmenlik mesleğine yakışır bir seviyeye getirilmelidir. Ayrıca öğretmenlerin ek ders ücretleri (bir çok öğretmen alamamaktadır) saati yaklaşık 9.5 TL gibi komik bir rakam olmaktan kurtarılmalıdır. Öğretmenlere ödenen eğitim öğretime hazırlık ödeneği tüm eğitim çalışanlarına ödenmeli ve en az bir maaş tutarında olmalıdır. Öğretmenlerin sınav görev ücretleri en az iki katına çıkarılmalıdır. Hizmet bölgelerine göre maaş farkı olmalıdır. Nöbet ücreti verilmelidir. Ek gösterge 3600’e yükseltilmelidir.24 Kasım’da bir maaş ikramiye verilmelidir.  Eğitim kurumlarında yemek yemeyen eğitim çalışanlarına günlük 10 TL yemek yardımı yapılmalıdır. Servis hizmeti bulunmayan kurumlarda çalışan eğitimcilere günlük 10 TL ulaşım yardımı verilmelidir. Özellikle süreğen hastalığı ve rutin rahatsızlığı bulunan arkadaşlarımızın bütçesini zorlayan muayene katılım payı ve reçete bedeli katılım payı uygulamalarının da kaldırılmalıdır. Ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması ve vergi matrahlarının yükseltilmelidir. İLO standartlarında toplu sözleşme yasası yapılmalıdır.


ÖĞRETMENLİĞİN MESLEK ONURU KORUNMALI


Her meslekte olduğu gibi öğretmenlikte de meslek onuru, çalışma şartlarının düzgünlüğü, iş güvencesi gibi konular önemlidir. Öğretmenlik bütün mesleklerin motor gücü olduğuna göre mesleğin itibarı daha da önem kazanmaktadır. Ülkenin şartları da dikkate alınarak öğretmene sağlanacak imkânlar yine ülkemizin insanlarına, geleceğine yatırım olarak geri dönecektir.”



‘Öğretmenlerimiz baş tacı’

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Çorum Şube Başkanı Ahmet Saatcı, Öğretmenler Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, “Bugünlerin ve yarınların mimarlarının hak ettiği değer sözde kalmamalıdır.” dedi.

“Yarınlarımızın güvencesi çocuklarımızı yetiştirerek hayata hazırlayan öğretmenlerimiz, hepimizin baş tacıdır.” diyen Saatcı, mesajını şöyle sürdürdü; “En ulvi ve özverili mesleği yapan öğretmenlerimiz, sahip olduğumuz genç ve dinamik nüfusu işleyerek ülke hizmetine sunmaktadır. Bu bakımdan insanları eğiten, yoğuran, onlara istikamet veren öğretmenlerimiz, milletimizin aydınlık geleceği bakımından hayati bir görevi yerine getirmektedir. Bu mukaddes vazifeyi sürdüren bugünlerin ve yarınların mimarı öğretmenlere, büyük sorumluluklar düşmektedir. Eğitime yapılan her türlü yatırımın, aynı zamanda Türkiye’nin geleceğine yapıldığına olan inançla, Memur-Sen olarak bu konuda yaşanan kısır tartışmaları gereksiz buluyor, ülkemizin kalkınmasında ihtiyaç duyulan nitelikli insanları yetiştirecek öğretmenlerimizin sosyal ve ekonomik yaşam standartlarının iyileştirilmesi hususunda sendikal mücadelemizi dün olduğu gibi bugün ve yarında kararlılık içinde sürdürmeye devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle Memur-Sen olarak, tüm öğretmenlerimizin, ailelerinin, öğrencilerimizin ve bütün milletimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz.”


‘Öğretmenlik ulvi meslek’

AK Parti Çorum Milletvekili Murat Yıldırım, “Öğretmenlik gibi ulvi bir mesleğin mensubu olarak tüm öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü en içten duygularımla kutluyorum.” dedi.


Yıldırım, 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, “Dünyanın en değerli mesleğinin sahibi olan öğretmenlerimiz, dün ve bugün olduğu gibi, yarın da geleceğin mimarı olmaya devam edeceklerdir. Daha güçlü ve mutlu bir Türkiye'yi inşa edecek nesilleri yetiştirecek olan öğretmenlerimizdir. Yeni Türkiye'nin arzu ettiğimiz seviyelere ulaşabilmesinin en önemli temel taşı öğretmenlerimiz sayesinde yükselecek olan gençliğimizdir.


Çocuklarımızı ve gençlerimizi, çağımızın gereklerine ve ihtiyaçlarına cevap verebilen, milli ve manevi değerleri benimseyip özümsemiş, demokratik kültürü kavramış insanlar olarak yetiştirmek hepimiz için büyük bir sorumluluktur. Bununla birlikte, araştıran, düşünen, sorgulayan bir eğitim ortamına ulaşmamız da şarttır. Arzulanan ve makul olan, bu iki temel hedefe ulaşılmasında en büyük görev öğretmenlerimize düşmektedir.


Bilindiği gibi, eğitim sistemimizin temel unsuru öğretmendir. Geleceğimizin güvencesi çocuklarımızın ve gençlerimizin, 21. yüzyılın zorlu mücadele ortamına hazırlanmasında, öncelikli görev ve sorumluluk öğretmenlerimizindir. Teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, eğitim- öğretim programları ne kadar mükemmel geliştirilmiş olursa olsun, onu uygulayacak olanlar öğretmenlerdir. Öğretmenlerimizi sosyal ve ekonomik yönden güçlendirmeyi, onlara huzurlu ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamayı mutlaka yerine getirilmesi gerekli milli ve manevi bir görev, en büyük erdem sayıyoruz. Bu alanda attığımız adımlar da ortadadır. Son olarak özellikle üniversitelerimizde görev yapan hocalarımızın maaşlarını önemli oranda iyileştirdik. Son on yıl içerisinde 350 binden fazla öğretmen ataması ile eğitim ordumuz önemli derecede güçlendirilmiştir. AK Parti iktidarı ile bütçeden eğitime ayrılan pay silahlı kuvvetlere ayrılan payın önüne geçmiş, Bakanlıklar içerisinde birinci sırada yer almıştır. Bu hizmetleri yaparken tek bir düşüncemiz vardır; bir milletin kaderini belirleyen en önemli etken eğitimdir ve eğitimi oluşturan başta öğretmenlerimiz olmak üzere tüm neferler için ne yapılsa azdır.


Bu duygu ve düşüncelerle, değerli öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutlar, ebediyete intikal etmiş öğretmenlerimize Yüce Allah'tan rahmet diler, eğitim camiamızın her kademesinde görev alanlara başarılar temenni ederim.” şeklinde konuştu. 



Son Güncelleme: 24.11.2014 11:37
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.