'Öğretmenler sorunu kalıcı olarak çözülmelidir'

Eğitim Sen yürütme kurulu, öğretmen açıklarının kapatılması ve ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunlarının çözümlenmesi için konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

10 Şubat 2016 Çarşamba 15:08
'Öğretmenler sorunu kalıcı olarak  çözülmelidir'

Eğitim Sen yürütme kurulu, öğretmen açıklarının kapatılması ve ataması yapılmayan öğretmenlerin
  sorunlarının çözümlenmesi için konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yapılan açıklamada şunlara yer verildi; “Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı eğitim kurumlarına 30 bin öğretmen ataması için ilk başvurular 2-8 Şubat tarihleri arasında yapıldı. MEB’e bağlı eğitim kurumlarına ilk kez ataması yapılacak öğretmenler, Türkçe, ilköğretim matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, fen bilimleri/fen ve teknoloji, sosyal bilgiler, Türk dili ve edebiyatı, tarih, coğrafya, matematik (lise), fizik, kimya, biyoloji, yabancı dil (İngilizce ve Almanca), rehberlik ve sınıf öğretmenliği için KPSSP121, diğer alanlar için ise KPSSP10 puan türündeki taban puan dikkate alınarak atanmıştır.

Türkiye’de eğitim sistemi her geçen gün artan sorunlar ve derinleşen çelişkiler ile tam bir çürüme içinde bulunurken, AKP iktidarı döneminde ortaya çıkan ataması yapılmayan öğretmenler sorunu eğitimin öncelikli ve acil çözüm beklenen sorunlarından birisi haline gelmiştir.


Hükümetin bugüne kadar eğitim sisteminin ihtiyacı kadar öğretmen atamaması, Türkiye’nin kısa süre içinde “işsiz öğretmenler” sorunu ile karşı karşıya kalmasına neden olmuştur. Bu durum atama bekleyen işsiz öğretmen sayısını her geçen yıl arttırarak, işsiz öğretmenleri büyük bir strese sokmakta, intiharlara kadar varan olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Bugüne kadar ataması yapılmadığı için 42 işsiz öğretmen intihar etmiştir.


AKP hükümetleri döneminde MEB tarafından yapılan öğretmen atamaları, ihtiyacın ve beklenen rakamların çok altında kalmış, işsiz öğretmenler sürekli bir beklenti içerisine sürüklenerek sorunun büyümesine resmen göz yumulmuştur. 2003-2015 yılları arasında Kamu Personel Seçme Sınavı’na (KPSS) giren öğretmenlerin sayısındaki artışa bakıldığında bu durum daha net bir şekilde görülebilmektedir.


AKP’nin iktidara geldiği Kasım 2002’den sonra yapılan ilk KPSS sınavına giren işsiz öğretmen sayısı 127 bin 973 olmuştur. Aradan geçen sürede, öğretmen açıklarını kalıcı olarak kapatmak için somut adımlar atılmamış, bunun sonucunda işsiz öğretmen sayısı katlanarak artmaya başlamıştır. Aynı süre zarfında sözleşmeli öğretmen, ücretli öğretmen gibi güvencesiz istihdam uygulamaları hayata geçirilmiş, ataması yapılmayan öğretmenler kendi meslekleri dışındaki işleri yapmaya zorlanmıştır. Geçtiğimiz 13 yıl içinde yapılan öğretmen atamaları sayısal olarak artmış gibi görünse de öğrenci sayısındaki artışa göre yetersiz kalmıştır. Aynı dönemde yaşam koşullarının zorlaşması ve öğretmenlerin satın alma gücünün belirgin bir şekilde düşmesi nedeniyle emekli olma oranları belirgin bir şekilde azalmıştır. 2003 yılında 24.190 öğretmen emekli olurken, yıllar içinde bu sayı keskin bir şekilde azalmaya başlamıştır. 2015 yılı itibariyle emekli olması beklenen öğretmen sayısının 7 bin 500’e kadar gerilemesi beklenmektedir.

2003-2015 yılları arasında KPSS’ye giren her yüz öğretmenden ortalama 16’sının ataması yapılmış, geriye kalan 84 öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka bir alanda çalışmak zorunda bırakılmıştır.

Yıllardır öğretmen açıklarının kalıcı olarak kapatılmaması nedeniyle, okullarda güvencesiz istihdam uygulamaları hayata geçirilmiştir. Okullarda sayıları dönem dönem 100 bini bulan ve güvencesiz istihdam edilen ‘ücretli öğretmenlik’ uygulaması hayata geçirilerek ya da mevcut öğretmenler kendi alanları olmayan derslerde görevlendirilerek sorunun resmen üzerinden atlanmaktadır.

Nitelikli bir eğitimin gerçekleştirilebilmesi için öğretmenlerin yetiştirilme ve atanmaları süreci planlı bir şekilde işletilmeli, ataması yapılmayan öğretmenler sorunu kalıcı olarak çözülmelidir.”

Son Güncelleme: 10.02.2016 15:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.