Oğuzlar’da geleneksel köy oyunlar şenliği

Oğuzlar Ağaççamı Köyü'nde geleneksel köy oyunları şenliği düzenlendi.

28 Haziran 2015 Pazar 16:54
 Oğuzlar’da geleneksel köy oyunlar şenliği


Oğuzlar Ağaççamı Köyü'nde geleneksel köy oyunları şenliği düzenlendi.


Tornet yarışları, sinsin ve elekçi oyunu başta olmak üzere unutulmaya yüz tutmuş kültürel zenginliklerin yaşatıldığı  şenliğe, köyünden uzakta yaşayan gençler yoğun ilgi gösterdi.


Bu yıl ikincisi düzenlenen köy oyunları ve tornet yarışları geçmişten günümüze bir kültürün nasıl korunacağını tekrar gösterdi. Çalışma ve iş kaygısı nedeniyle köylerini terk eden ailelerin gençleri, bayramlarda bir araya geldiklerinde, özlemle andıkları çocukluk hatıralarını tekrar yaşatmaya karar verince, bu hayal dev bir şenliğin kapılarını açtı.


Özel hazırlanan tornetlerle büyüyen heyecan, coşkulu bir buluşmaya vesile oldu.


Şenlik Başkanı İlhami Karakaya,  2 bin 300 metrelik dünyanın en uzun tornet parkuruna sahip olan yarışlar hakkında şunları söyledi, "Böyle bir parkura sahip olmak bizim için büyük bir gurur kaynağıdır. Zorlu bir yarışı kazanmanın onuru hiçbir şeye değiştirilemez. Tornet takımı bir pilot ve birde yardımcı pilottan oluşuyor, yarış sırasında birinin aracını hız dengesini ayarlıyor diğerinin ise şoför olarak torneti kullanıyor ve yoruldukça pilotlar yer değiştiriyor. Tornet yarışlarının ardından çocuk oyunları başlıyor. Bu oyunlar bilgisayar zamanı çocuklarımıza yabancı ama bir o kadar da ilgi çekici geliyor. Çocuklar arasında da kıran kırana yarıştan sonra geleneksel yemeklerin tadına bakılıyor. Yıllardan sonra bu sayede bizde hoşaf suyunun tadını ne kadar özlediğimizin farkına vardık. Akşam saatlerinde devasa sinsin ateşi yakılıyor. Gece yiğitlerimizin karanlığa pençe atmasıyla inliyor. Gecenin beklide en beklenen oyunu Elekçioğlu oluyor. Kıl heybeli develeri, köpekleri ve tilkisiyle orta oyununun atası meydandakilere keyifli saatler yaşatıyor. Göçebe hayattan yerleşik hayata geçmeye çalışan, bir türlü evlendiremediği oğluna üzülen fakir bir babanın trajik komik hikayesiyle şenliğimiz son buluyor. Hiçbir kurumdan destek almadan yapılan bu kültür şenliğin yetkililerden tek bir istediği var. O da Yaşayan Kültür Mirası'na aday olarak girmek."  




Son Güncelleme: 28.06.2015 16:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165