Okul bahçelerine asfalta tepki

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) İl Başkanı İbrahim Bıçak, okul bahçelerinin asfalt yapılmasına tepki gösterdi.

22 Ağustos 2015 Cumartesi 14:26
 Okul bahçelerine asfalta tepki


Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) İl Başkanı İbrahim Bıçak, okul bahçelerinin asfalt yapılmasına tepki gösterdi.


Çocukların ihtiyaç ve isteklerinin dikkate alınmadan okul bahçesi tasarımlarının gerçekleştirildiğini söyleyen Bıçak açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Teneffüs ve öğle arası süreleri dikkate alındığında öğrenciler okulda bulundukları tüm sürenin yaklaşık üçte birini ders dışı zaman olarak kullanmaktadırlar ve bu süreyi okul bahçesinde geçirmektedirler. Okul bahçeleri dinlenme, hareket, öğrenme ve yaşama mekanları olup çevreye duyarlı, aktif ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi için büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle okul bahçelerinin tasarımı ekolojik ve pedagojik bir yaklaşımla yapılarak öğrencilere hem öğrenme hem de yaşama mekanları sunulmalıdır.


Okulların çok büyük bir çoğunluğunun bahçesi öğrencilerin sevmeyecekleri niteliktedir. Kenarlarda birkaç tane ağaç ve kalan kısmının asfalt olduğu bir okul bahçesi öğrencinin hangi ihtiyacını karşılayabilir ki? Aynı zamanda asfalt, beton veya beton plak taş döşeme olan bahçe zeminleri çocukların ciddi boyutta yaralanmalarına sebep olabilmektedir. Zemin döşemesi olarak kauçuk, sıkıştırılmış ağaç kabuğu veya çim yüzeyler gibi yaralanmaları azaltacak nitelikte malzemeler kullanılmalıdır.


Okul bahçelerinin oyun, hareket, dinlenme ve açık hava derslik alanları olarak mekan dağılımlarının yapılması, öğrencilere çevre ve doğa bilinci kazandırmasına yönelik olmasına özen gösterilmelidir. Oyun alanlarında oyun bahçeleri, oyun aletleri, yere çizilebilen oyunlar, çim alanlar, dramatik oyun alanları, kum oyun alanları bulunmalıdır. Spor alanlarında basketbol, futbol, voleybol, masa tenisi ve diğer sporlara yönelik alanların ilaveten jimnastik aletleri bulunmalıdır. Öğrenciler ve öğretmenler için oturma ve dinlenme alanları, yeme, içme, uzanma için yeşil alanlar, tören alanları olmalıdır. Açık hava derslik alanlarına yönelik ise eğitim bahçeleri, trafik bahçesi, satranç alanı, sebze meyve bahçeleri, küçük amfi tiyatro, sergi alanı, çok amaçlı çim alanlar, kum, su toprak gibi gevşek malzemelerle yapma-yıkma imkanı sağlayan kum- su düzenekleri bulunabilir.


Yapılan araştırmalar bitkinin olduğu ve geniş çim yüzeye sahip alanlarda oyun oynamanın çocuklar üzerinde konsantrasyon, sosyal oyun ve  motor kabiliyetlerinin olumlu yönde geliştirici etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. 


Okul bahçeleri ekolojik ve pedagojik bir yaklaşımla tasarlanırsa öğrencilerin dersler sırasında oluşan zihinsel yorgunlukları giderilecek, sağlıklı gelişimleri desteklenecek, kendilerini rahat hissedecek ve etkinliklere aktif katılımları sağlanacaktır.


Okulların hayat olmayıp asfalt olduğunu üzülerek görmekteyiz. Milli Eğitim Bakanlığını okul bahçelerinin tasarımı konusunda acilen politika üretmeye ve asfalt okul bahçeleri için tedbir almaya davet ediyoruz."



Son Güncelleme: 22.08.2015 15:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
doğrucu 2015-08-22 22:19:01

doğruda okulların temizliği için eleman bulamıyoruz,bahcivan kadrosu olmadan hangi imkanla yapacaksın.konusmak kolay ben aksama kadar konusurum.çözüm insan gücüne ve paraya bakıyor belediye butun okullara yetişemiyor.bahceyı azalt,asvaltı çoğalt olay budur

Avatar
Sallabas 2015-08-22 16:50:07

Cok dogru tespitler ve uyarilar.

Avatar
yokheri 2015-08-27 16:18:48

ağzı olan konuşuyor arkadaş sen diğer illerde okul müdürleri belediyelerin kapılarında bahçelerini asfaltlamak için söz almaya çalışıyorlar sen orda kalkmış laf olsun diye eleştiriyosun gücün yetiyorsa buyur sen yapta millete örnek ol