Oruç tutmak babayiğitliktir

Emekli Kur'an Kursu hocası Huri Doğan, oruçla ilgili sorularımızı cevaplıyor

17 Mayıs 2018 Perşembe 00:10
Oruç tutmak babayiğitliktir

ORUCU DİĞER İBARETLERDEN AYIRAN ÖZELLİĞİ NEDİR?

Bütün ibadetler insanı kâmil bir insan yapabilmek emredilmiştir. Oruç, nefsi terbiye eden bir ibadettir. Diğer ibadetlerin de bu yönü elbette vardır. Fakat oruç dil ile fiili olarak görülebilen bir ibadet değildir. Namazı gösteriş için kılan, zekatı gösteriş için veren, Kur’an’ı gösteriş için okuyan insanlar kimsenin görmediği yerlerde bu ibadetleri yapmayabilirler. Oruçta ise gösteriş yoktur. Çünkü sizin oruçlu olduğunuzu ancak Allah ve siz bilirsiniz. Kimsenin olmadığı yerde bir lokma yeseniz, hatta parmağınızı yalasanız onu hemen çıkarır, ağızınızı çalkalar, ondan ağzınızda bir zerre kalmasın diye uğraşır diye durursunuz. Aman kimse yok, azıcık kaçtı, boş ver demezsiniz. Direkt lavaboya koşarsınız.

Rabbimiz de ‘oruç benim içindir, onun mükâfatı bana aittir’ buyuruyor. Cennetteki özel oruçların gireceği Reyyan kapısını tahsis ediyor. Elbette zor bir ibadet. Mükâfatının da o denli büyük olacağı çok açık.

Yazın sıcak ve uzun günlerinde oruç tutabilmek ancak samimi ve sağlıklı Müslümanların yapabileceği bir babayiğitliktir. Herkesin harcı değildir. Oruç tutan zorlanan gençler hadisi şerifte belirtildiği üzere, altının cüruflardan yüksek ısıda ayrılması gibi sıcak günlerde oruç tutanlar da altın misali cüruflardan ayrılırlar. Rabbim kolaylaştırsın inşallah.

Son Güncelleme: 30.07.2018 01:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.