'Rabia' işaretinin anlamı ne?

Mursi taraftarları hem toplandıkları Rabiatül Adeviyye Meydanı'na hem de, Mursi'nin 4. Cumhurbaşkanı olmasına gönderme yaptıkları için bu işareti benimsedi.

19 Ağustos 2013 Pazartesi 11:36
 'Rabia' işaretinin anlamı ne?


Mısır’da darbe karşıtı gösterilerin yapıldığı Rabiatül Adeviyye Meydanı’ndan başlayan ve tüm dünyaya yayılan “Rabia işareti”nin Mısır’da “Darbeye Karşı Koalisyon” tarafından tüm gösterilerde öncelikli sembol olarak kullanılması istendi.

“Rabia işareti” Mısır dışındaki gösterilerde de yayıldı ve Türkiye’nin de gündemine oturdu.

İşaret, Twitter’da #R4BIA hashtag’iyle trend topic olurken, Başbakan Erdoğan’ın Cumartesi günkü Bursa mitinginde Rabia selamı vermesi Arap basınında da geniş yer buldu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da dün Muğla’da katıldığı temel atma töreninde aynı işareti yaptı.


Fenerbahçeli Emre Belözoğlu ile Çaykur Rizesporlu Sercan Kaya da Rabia işaretini yeşil sahalara taşıyan isimler oldu.



Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül de Cumartesi günü gerçekleştirilen Sünnet Şöleni'nde hatıra fotoğrafı çektirirken Rabia işareti yaptı. 




Anlamı ne?


Rabia, Arapça’da 4’üncü demek.

Mursi taraftarları hem toplandıkları Rabiatül Adeviyye Meydanı’na hem de Mursi’nin 4. Cumhurbaşkanı olmasına gönderme yaptıkları için bu işareti benimsedi.

Rabiatül Adeviyye Meydanı ise adını 8. yüzyılda yaşamış sufi bir kadın şairden alıyor. Rabia da ailesinin 4. çocuğu. Anne ve babasını kaybeden Rabia çocukluğunu köle olarak geçirir ve kaçma teşebbüslerinde sonra özgür kalır.

Bu yüzden Mısır’da özgürlüğün simgesi olur.



Son Güncelleme: 19.08.2013 12:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.