Ramazan'a nasıl hazırlanmalıyız?

Mağfiret ve bereket ayı Ramazan ayı habercim19'la dolu dolu geçecek. habercim19 sordu, Huri Doğan hocamız cevaplandırdı...

13 Mayıs 2018 Pazar 23:50
Ramazan'a nasıl hazırlanmalıyız?

GÜLESİN AĞBAL DEMİRER

11 ayın sultanı Ramazan ayına sayılı saatler kaldı. 15 Mayıs Salı günü ilk teravihi kılıyoruz. Gece de sahura kalkıyoruz.

İnananlar için rahmet, mağfiret ayı olan Ramazan ayıyla ilgili sorularımızı Çorum İl Müftülügü’nde uzun yıllar bilgi ve tecrübesi ile hizmet veren emekli Kur’an Kursu Hocası ve Rehber Öğreticisi Huri Doğan Hocamız’a sorduk. Her gün bir soru ve cevabını yayımlayacağımız söyleşi için Huri  Doğan Hocamız’a teşekkür ederken, artık rahmetini iyice üzerimizde hissettiğimiz Ramazan ayının tüm hemşehrilerimiz, ülkemiz ve İslâm aleminde hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz. İşte Ramazan ayı sohbetinin ilk sorusu ve cevabı…

MÜSLÜMANLAR OLARAK RAMAZAN’A NASIL HAZIRLANALIM?

Peygamber Efendimiz, ‘Allah’ım Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır’ diye dua ederdi.

Recep ve Şaban’ı oruç, Kur’an, dua, tövbe gibi hasenatlarla bereketli geçirebilirsek Ramazan’a hazırlıklı girmiş oluruz.

Esasen Rabbimiz bizi üç ayların manevi ikliminde ruhen ve bedenen hazırlıyor Ramazan’a.

Kendimizi bu rahmet ikliminin manevi atmosferine bırakırsak manen ve bedenen hazır oluruz.

Peygamber Efendimiz Şaban ayında diğer aylara nispetle daha fazla oruç tutmuştur. Yani bedeni oruç tutmaya hazırlamıştır. Bizim yapmamız gereken de Nebevî hazırlığa iştiraktir.

Regaib’le iyiye, güzele yönelmeye rağbet, Miraç’la kullukta yücelik makamı, Beraat ederek Ramazan’a girebilmek için gayret Ramazan’a hazırlıktır.

Ramazan gelirken insanları tatlı bir telaş kaplar. Bu telaşın mutluluğu bambaşkadır. Temizlenen evler yalnız kalmamalı. Kalplerimiz de tövbe ile temizlenip niyetle oruca hazırlanmalı. Camilerin mahyaları gibi ışıl ışıl olmalı yüreklerimiz.

Beyin niyetle vücuda suyu, yiyeceği idareli kullanması gerektiğini, akşama kadar başka bir şeyin vücuda girmeyeceğini, bunlarla organları dengeli bir şekilde götürmesi gerektiğini emreder. Tabir caizse ‘ayağını yorganına göre uzat’ emrini verir. Bunu yaparken bütün bunların Allah’ın emri doğrultusunda yaptığının bilinci ile beyne bu sinyali verirse insan, beyin elbette Yaradanına âsi olmayacak ve itaat edecektir. Orucu açlıktan ayıran nokta bu kısımdır.

Tabi ki Ramazan davetleri için yapılan Çorum’umuzun mantı hazırlığı unutulmamalı. Lakin Ramazan’ın kendimiz için ziyafet ayı değil, olmayanın halinden anlama ayı olduğu unutulmamalı, karşılık beklenen davetler yerine sofralarımızı her zaman gün sofrasında birlikte olduğumuz insanların dışında yoksul, kimsesiz insanlarla paylaşalım.

Maalesef günümüzde insanlar, sofralarını internette paylaşıyorlar. Bu Ramazan’ın sloganı “sofranı, yiyeceğini internette değil, yoksullarla paylaş olsun” inşallah. İşverenler Ramazan’a ağır işler bırakmamalı, oruç tutan çalışanlara orucu kolaylaştıracak tedbirler almalıdırlar. Bu davranışlar Rabbimizi memnun edecektir. Allah kimseye borçlu kalmaz. Bir emek, gayret varsa karşılığı vardır muhakkak.

Büyük bir zattan nakledilen ‘Recep tohum ekme, Şaban sulama, Ramazan ise mahsulü hasat etme ayıdır’ Hâsılı kelâm; Rabbim bizleri başıboş bırakmıyor, üç ayların manevi iklimiyle Ramazan’a hazırlıyor, tabi ki itaat edenlere. Rabbim hayırlı bir Ramazan geçirebilmeyi, sağlıklı orucumuzu tutabilmeyi, zor durumda olan tüm İslam alemindeki kardeşlerimizin halini anlayabilmeyi nasip eylesin.

* Fotoğrafları için fotoğraf sanatçısı hemşehrimiz Abdullah Agâh Öncül'e teşekkür ederiz. 

Son Güncelleme: 13.05.2018 23:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ayşe erdemirci 2018-05-14 18:06:46

Amin.Cok güzel bir röportaj olmuş.Allah razı olsun.

banner165