Ramazan’da neler olacak?

Ramazan yarın başlıyor. bu akşam ilk teravih namazı kılınacak, ilk sahur yapılacak. Müftülük Ramazan faaliyetlerini duyurdu.

15 Mayıs 2018 Salı 12:14
Ramazan’da neler olacak?

11 ayın sultanı Ramazan yarın başlıyor. Bu akşam ilk teravih ve gece ilk sahur yapılacak. Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl Ramazan ayının temasını "İsraf Olmasın" olarak belirledi

YEDİ CAMİDE HATİMLE TERAVİH

Çorum’da Bu yıl Ramazan Ayı’nda Hıdırlık Camii, Kubbeli Camii, Hicret Camii, Sancaktar Camii, Karakeçili Camii ve Güldane Hatun Camii ve Garantievler camileri olmak üzere 7 camide hatimle teravih namazı kılınacak.

İŞTE MÜFTÜLÜĞÜN RAMAZAN FAALİYETLERİ

Rahmet, bereket ve mağfiret iklimi olan Ramazan ayına erişmenin huzur ve mutluluğunu yaşamaktayız. 15 Mayıs Salı günü kılacağımız ilk teravih namazının ardından 16 Mayıs Çarşamba günü sahura kalkıp tutacağımız ilk oruç ile bu mübarek aya girmiş olacağız. İl Müftülüğü olarak yaklaşan Ramazan ayı öncesinde tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Rahmet, bereket, oruç ve Kurban ayı Ramazan’ın huzur içinde, manevi kazançla geçmesi için bir dizi program hazırladık. 

Diyanet İşleri Başkanlığımız her yıl Ramazan ayında bireysel ve toplumsal hayatımıza ışık tutan önemli bir konuyu kamuoyunun gündemine taşımaktadır. Belirlenen konu Ramazan ayı boyunca etraflı bir şekilde ele alınarak toplumumuzda bir duyarlılık ve farkındalık oluşması hedeflenmektedir. Bu bağlamda bu yılın Ramazan teması Tüketim Ahlâkı ve İsraf olarak belirlenmiştir.

İl ve ilçe Müftülükleri olarak “Ramazan Ayı’nda görev alanlarımızın başında mukaddes mekanlar olarak camiler geliyor. Ramazan’da cami denilince de akla teravih, vaaz ve mukabele gelmektedir. Mübarek Ramazan Ayı öncesinde camilerimizin eksiklikleri gözden geçirilip temizlikleri ve bakımı yapılarak din görevlilerimizle gerçekleştirdiğimiz toplantılarla da hazırlık çalışmalarını tamamladık.

HAZIRLIKLAR TAMAM

Ramazan ayı gelmeden önce bütün camilerimizde genel bir temizlik yapılarak Ramazan Ayı’na hazırlandı. Camilerimizdeki aydınlatma ve ses sistemleri ile klimalar gözden geçirilerek eksiklikler giderildi. Her sene olduğu gibi bu sene de Müftülüğümüz tarafından hazırlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı Çorum Şubesince bastırılan imsakiyeler görevlilerimiz vasıtasıyla halkımıza dağıtılmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığınca bastırılan israf konulu afişler camilerimiz ile Kur’an Kurslarında halkımızın görebileceği yerlere asılmıştır. Görevlisi olmayan ve tek görevlisi bulunan camilerimizde görevin aksamaması için geçici görevlendirmeler yapıldı. Bütün camilerimizde teravih namazı yatsı ezanı ile birlikte normal vaktinde kılınacak, ilave süre eklenmeyecektir.

Merkez camilerimizle minaresi bulunan bütün belde ve köy camilerimizin şerefelerindeki kandiller akşam ezanı ile sabah ezanı (imsak vakti) arasında yakılacak. Ayrıca Çimento Camii’ndeki mahyalar da belirtilen vakitler arası ışıklandırılacaktır.

CAMİLERDE VAAZ PROGRAMLARI

Ramazan ayı boyunca Ulu Cami'den merkezi sistemle öğle ve teravih namazı öncesinde, ayrıca merkezdeki muhtelif cemaat yoğunluğu bulunan uygun camilerimizde münavebeli olarak vaaz ve irşat programımız uygulanacak. Ramazan ayı boyunca belde ve köy camilerimizde de vaaz ve irşat programı uygulanacaktır.

Bayanlara yönelik olarak da bayan vaizlerimiz ve din hizmetleri uzmanımız tarafından haftanın;

Pazartesi günlerinde İlimiz; AbdibeyCamii, Dülgeroğlu İsmet Çenesiz Camii, Çorum Belediyesi Buhara Kültür Merkezi, İkbal Kültür Merkezi ve Türkiye Diyanet Vakfı Hizmet içi Eğitim Salonu,

Salı günlerinde; Fatih Sultan Mehmet Camii, Hz. İbrahim Camii,

Çarşamba günlerinde; Mevlana Camii, Zikrullah Camii, Kafkasevler Camii, Kevser Camii, Huzur Camii, Belediye Mimar Sinan Kültür Merkezi,Türkiye Diyanet Vakfı Hizmet içi Eğitim Salonu.

Perşembe günlerinde; Bedir Camii, Binevler Camii ve İlim Yayma Camii.

Cuma günlerinde; Valide Camii, Tevhit Camii ve Belediye Buhara Kültür Merkezi olmak üzere camiler ve Kültür Merkezlerinde ‘Ramazan Ayı Özel Vaaz ve İrşat Programı’ uygulanacaktır.

MUKABELE PROGRAMLARI

Ramazan ayı boyunca tüm camilerimizde sabah mukabelesi, öğle ve ikindi vakitlerinde de muhtelif camilerimizde mukabele programı cami görevlilerimizce, Hıdırlık Kur'an Kursumuzda eğitim gören hafızlarımız ile İmam-Hatip Lisesi'nde okuyan hafız öğrencilerimiz ve dışarıdan hafızlığını bitirmiş öğrencilerimiz tarafından uygulanacak. Ayrıca Bayan Kuran Kursu Öğreticileri tarafından Camilerde  bayanlara yönelik mukabele okunacaktır.

YEDİ CAMİDE HATİMLE TERAVİH

Bu yıl Ramazan Ayı’nda Hıdırlık Camii, Kubbeli Camii, Hicret Camii, Sancaktar Camii, Karakeçili Camii ve Güldane Hatun Camii ve Garantievler camileri olmak üzere 7 camimizde hatimle teravih namazı kılınacaktır.

YEREL TV’DE İFTAR PROGRAMLARI:

Ramazan ayı boyunca her gün iftar vaktinden önce TV19’da il ve ilçe müftülerimiz başta olmak üzere İl Müftü yardımcıları, vaizler ile emekli müftülerimizin katılımıyla dini konularda İftar programları yapılacaktır.

İTİKAFA GİRİLEBİLECEK CAMİLER

Merkez camilerinden Hıdırlık Camii, Abdibey Camii , ve Akşemsettin Camiilerinde Ramazan Ayının son 10 günü itikafa girilebilecektir

KADİR GECESİNDE AÇIK BULUNDURULACAK CAMİLER

Kadir gecesinde Ulu Camii, Abdibey Camii, Hıdırlık Camii, Akşemsettin Camii,  Buhara Camii, Fatih Sultan Mehmet Camii, Huzur Camii ve Veysel Karani Camileri sabaha kadar açık bulundurulacaktır.

KUR’AN ZİYAFETİ VE MEVLİT PROGRAMLARI

Vatandaşlarımızın Ramazan ayının feyiz ve bereketinden istifade etmelerinin sağlanması amacıyla 24 Mayıs 2018 Perşembe günü öğle namazından önce Akşemsettin Camiinde Mevlit programı, 29 Mayıs 2018 Salı günü Ulu Camiinde ikindi namazından önce Kur’an ziyafeti programı icra edilecektir.

OSMANLI GELENEĞİ ÇORUM'DA YAŞAMAYA DEVAM ERECEK

Çorum’da geçen yıllarda uygulanan ve büyük beğeni toplayan ‘Enderun Usulü Teravih’ ve ‘Cumhur Müezzinliği’ uygulaması bu yıl 4 Camii de gerçekleşecektir. Osmanlı Devleti zamanında uygulanan gelenek Çorum’da yaşatılacak. Ramazan heyecanı ve mutluluğunu zirveye taşımayı amaçlıyoruz.

22 Mayıs 2018 Salı akşamı Akşemsettin Camii’nde,

29 Mayıs 2018 Salı akşamı Ulu Camii’de,

05 Haziran 2018 Salı akşamı Hz. İbrahim Camii’nde,

12 Haziran 2018 Salı akşamı Kümeveler (Hz.Ebu Bekir) Camii’nde, olmak üzere 4 camide Enderun usulü Teravih namazı kılınacaktır.

TDV ÇORUM ŞUBESİ İFTAR YEMEĞİ BULUŞMASI

Bu yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2018 yılı Ramazan ayı için “Tüketim Ahlâkı ve İsraf”teması olarak belirlenen konu çerçevesinde Türkiye Diyanet Vakfı Çorum Şubesi de “İyilik Sofrası İftarı” verecek.

22 Mayıs 2018 tarihi Salı günü Merkez Akşemseddin Camii yanında “İyilik Sofrası İftarı” programı 1500 kişilik düzenlenecek ve iftar yemeği; mülteciler, kimsesizler, ihtiyaç sahipleri ve halka açık olarak verilecek.

KARDEŞ ŞEHİR PROGRAMI

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ülkemiz genelinde iller arasında gerçekleştirilecek Kardeş Şehir programı kapsamında Yozgat İli kardeş şehir olarak belirlenmiş olup, Ramazan ayı içerisinde vaaz ve irşat faaliyeti belirlenen bu kardeş şehir ile karşılıklı olarak yapılacaktır.

RAMAZAN AYINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK SOSYAL FAALİYETLER

1- Esnaf Ziyaretleri (16,23,30 Mayıs 2018, 06Haziran2018)

2- Huzurevi Ziyareti (21 Mayıs 2018)

3- Şehit aileleri ve Gazi ziyaretleri (22 Mayıs 2018)

4- Hastanelerde Hasta Ziyaretleri (24 Mayıs 2018)

5- Cezaevi Ziyareti (24 Mayıs 2018)

6- Yetiştirme Yurdu ve Sevgi Evleri Ziyaretleri ( 31 Mayıs 2018)

Bu vesile ile halkımızın Ramazan Ayı’nı tebrik ediyor, ilahi rahmet ve bereketin sağanak gibi yağdığı bu ayın milletimiz, İslam dünyası ile tüm İnsanlık ve Çorum halkına hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

                                                                                                

 

Son Güncelleme: 15.05.2018 19:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.