Ramazan’da tema gönül köprüsü

Mütftü Dr. Ahmet Akın, Ramazan ayı nedeniyle basın açıklaması yaptı.Ramazan ayının önemini değinen Akın, yapılacak programlar hakkında detaylı bilgiler verdi. Müftü Akın, bu yıl Ramazan ayının temasının gönül köprüleri kurmak olduğunu kaydetti.

03 Haziran 2016 Cuma 11:38
 Ramazan’da tema gönül köprüsü


Mütftü Dr. Ahmet Akın, Ramazan ayı nedeniyle basın açıklaması yaptı.

Ramazan ayının önemini değinen Akın, yapılacak programlar hakkında detaylı bilgiler verdi. Müftü Akın, bu yıl Ramazan ayının temasının gönül köprüleri kurmak olduğunu kaydetti.

İşte Müftü’nün açıklaması:

“Ramazan Ayı, 05 Haziran 2016 PazargününüPazartesi gününe bağlayan gece kılınacak ilk teravih namazı ve ilk sahurla başlayacak ve 05 Temmuz 2016Salı günü Ramazan bayramı idrak edilecek.

İl Müftülüğü olarak yaklaşan Ramazan Ayı öncesinde tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Rahmet, bereket, oruç ve Kur’an ayı Ramazan’ın dolu dolu geçmesi için bir dizi program hazırladık. Ramazan Ayı’nda görev alanlarımızın başında camiler geliyor. Ramazan’da cami denilince de akla vaaz vesohbetler.geliyor. Mübarek Ramazan Ayı öncesinde camilerimizin onarım ve temizliklerini tamamladık. Din görevlilerimizle gerçekleştirdiğimiz toplantılarla da hazırlık çalışmalarını tamamladık.

Bu yıl Ramazan ayında “Gelin Gönüller Yapalım Bu Ramazan ve Her Zaman”konusu merkeze alınacak,Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl Ramazan ayı geldiğinde Ramazanın manevi rahmet iklimini fırsat bilerek bir konuyu toplumumuzun gündemine taşımaya çalışıyor. Bizde Bu sene ‘Gelin Gönüller Yapalım Bu Ramazan ve Her Zaman’ başlığı altında bir toplumsal farkındalık oluşturmaya çalışacağız.

RAMAZAN AYI HAZIRLIKLARI TAMAM

Ramazan ayı gelmeden önce bütün camilerimizde genel bir temizlik yapılarak Ramazan Ayı’na hazırlandı. Camilerimizdeki aydınlatma ve ses sistemleri ile klimalar gözden geçirilerek eksiklikler giderildi

Her sene olduğu gibi bu sene de Müftülüğümüz tarafından hazırlanan ve Türkiye Diyanet Vakfı Çorum Şubesince halkımıza ve görevlilere dağıtılmak üzere imsakiye bastırılmıştır.Görevlisi olmayan ve tek görevlisi bulunan camilerimizde görevin aksamaması için geçici görevlendirmeler yapıldı. Bütün camilerimizde teravih namazı yatsı ezanı ile birlikte normal vaktinde kılınacak, ilave süre eklenmeyecektir.

Merkez camilerimizle minaresi bulunan bütün belde ve köy camilerimizin şerefelerindeki kandiller akşam ezanı ile imsak vaktinde okunacak sabah ezanı arasında yakılacak. Ayrıca Abdibey, Fatih Sultan Mehmet Camii, Çimento Camii, Küçük Sanayi Sitesi Camii, Çatalhavuz, Özrahman Camii, Düvenci Beldesi ve Akşemsettin Camii ve Düvenci Beldesi Camiindeki mahyalar da belirtilen vakitler arası ışıklandırılacak.

CAMİLERDE VAAZ PROGRAMLARI

Merkez Ulu Camide Öğle ve yatsı namazlarından önce vaaz ve irşat hizmeti sunulacaktır. Ayrıca muhtelif camilerde İl vaaz ve irşat kurulu üyeleri tarafından, diğer camilerde ise Başkanlığımız ve Müftülüğümüzce düzenlenen hizmetiçi eğitim kurslarına katılan ve bu kurslarda başarılı olan cami görevlileri tarafından kendi camilerinde vaazlar verilecektir.

MUKABELE PROGRAMLARI:

Ramazan ayı boyunca bütün camilerimizde sabah mukabelesi, öğle ve ikindi vakitlerinde de muhtelif camilerimizde mukabele programı cami görevlilerimizce, Hıdırlık Kur'an Kursumuzda eğitim gören erkek hafızlarımız ile İmam-Hatip Lisesi'nde okuyan hafız öğrencilerimiz ve dışarıdan hafızlığını bitirmiş öğrencilerimiz tarafından uygulanacak.

CAMİDE HATİMLE TERAVİH

Bu yıl Ramazan Ayı’nda Kubbeli,Hıdırlık,İsahalife,Azapahmet,Garantievler ve Köroğlu camileri olmak üzere 6 camimizde hatimle teravih namazı kılınacaktır.

İTİKÂF

Merkez ve köy camilerimizde vatandaşlarımızın müracaatları durumunda Mülki Amirin onayıyla Ramazan Ayının son 10 günü itikâfa girilebilecektir.

SAKAL-I ŞERİF ZİYARETİ YAPILACAK CAMİLER

Murad-Rabi Ulu Camii, Baltalı, Hamit ve Kubbeli Camilerinde Kadir Gecesinde, Abdibey ve Hıdırlık Camiinde ise Arefe günü sakalı şerif ziyareti yapılacaktır.

KADİR GECESİNDE AÇIK BULUNDURULACAK CAMİLER

Kadir gecesinde Ulu Camii, Akşemsettin,Kerebigazi, Huzur, Hz. Ali, İlim Yayma Cemiyeti, Fatih Sultan Mehmet, Binevler, Ceritoğlu, Dumlupınar, Bedir, Hıdırlık, Selimiye, Veysel Karani, Buhara, Emre, Huzurevi, Devlet Hastanesi, Köy Hizmetleri, Esnafevleri, Pelit,Tevhit, M. Sinan, Velipaşa ve Yörükevler camileri kadir gecesinde sabaha kadar açık bulundurulacaktır.

Belde ve köylerimizde ise ihtiyaç halinde camiler sabaha kadar açık bulundurulacaktır.

OSMANLI GELENİĞİ ÇORUM’DA YAŞAMAYA DEVAM EDECEK

(Enderun Usulü Teravihve Cumhur Müezzinliği) Çorum’da geçen dörtyıldanberi uygulanan ve büyük beğeni toplayan ‘Enderun Usulü Teravih’ ve ‘Cumhur Müezzinliği’ uygulaması bu yıl da gerçekleşecektir. Osmanlı Devleti zamanında uygulanan geleneği Çorum’da yaşatma konusunda kararlıyız ve “Ramazan heyecanı ve mutluluğunu zirveye taşımayı amaçlıyoruz” Anadolu’da geçen yıl yapılan uygulamanın bu yılda Ramazan Ayı boyunca sürecek ve Çorum’da sırasıyla;

Fatih Sultan Mehmet Camii : 08 Haziran 2016 Çarşamba

Murad-ı Rabi Ulu Camii : 15 Haziran2016Çarşamba

Akşemsettin Camii : 22 Haziran 2016 Çarşamba

Tevhit Camii : 29 Haziran 2016 Çarşamba

Olmak üzere 4 camimizde Enderun Teravih Namazı ile Cumhur Müezzinliği uygulaması yapılacaktır.

ORUÇLULARA SAYGI GÖSTERELİM

Ramazan Ayı’nda yapılan ibadetlerin faziletine tüm halkımızın dikkatini çekiyor ve tüm Çorum halkına seslenerek bu ayın oruçlu geçirilmesini tavsiye ediyorum.

“Günler uzun, ben oruç tutamam” düşüncesine kapılanlarada Allah’ın oruç tutanlara sabır vereceğini ifadeediyorum.

Oruç tutanlara saygı gösterilmesi gerektiğinin tekrar altını çiziyor ve “Oruç tutmayanlar, oruçluların önünde açıktan yiyip içmemeli. Kimsenin sokakta yiyip içmesine karışamayız ama Müslüman bir ülkede oruç tutanlara karşı saygı göstermek de bir erdem ve nezaket gereğidir.”

“İYİLİK SOFRASI” ADI ALTINDA İFTAR PROĞRAMI DÜZENLENECEK

Müftülüğümüz ve Türkiye Diyanet Vakfı Çorum Şubesi tarafından16 Haziran 2016 Perşembe günüAkşemseddin Camii bahçesinde halkın katılımıyla “İyilik Sofrası” adı altında bin kişilik iftar programı düzenlenecek.

Hasan Çakmak yönetimindeki Türk Tasavvuf Musikisi konseri ve Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayacak programda Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet GÖRMEZ’in Ramazan Ayı mesajı ve Türkiye Diyanet Vakfı tanıtım filmi gösteriminin yer alacak ve geleneksel hale gelen iftar daveti verilecektir.

NAMAZGÂHTA YATSI VE TERAVİH NAMAZLARI KILINMAYA DEVAM EDİLECEK

İlimiz merkez Ulukavak Mahallesi Akpınar Caddesi üzerinde bulunan namazgâh, Belediyemiz tarafından bakım onarımdan geçirilerek namaz kılınacak hale getirildiğinden İl Müftülüğü olarak Çorum’un eski geleneği olan namazgâhta namaz kılma geleneği bu Ramazanda yatsı ve teravih namazları kılınacaktır.

CAMİ VE KUR’AN KURSU BAHÇELERİNDE İFTAR PROGRAMLARI .

İlimizde bulunan ve müştemilatı müsait olan cami ve Kur’an kurslarının bahçelerinde İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım ve Kur’an Kursu öğreticilerimiz tarafından öğrencilerin, zengin fakir vatandaşların katılımlarıyla iftar programları düzenlenecek olup, Ramazanda “Gelin Gönüller Yapalım Bu Ramazan ve Her Zaman” sloganı yerini bulacaktır.

RAMAZAN BAYRAMINDA BAYANLARIN NAMAZ KILABİLECEĞİ CAMİLER

İlimiz merkezindeAbdibey,Akşemsettin, Köy hizmetleri,Kubbeli,Velipaşa, Sancaktar,Azapahmet, Beytepe, Kerebigazi veZikrullah Camilerinde bayanların namaz kılmaları için mekânlarhazırlanmıştır.

FİTRE VE ZEKAT

2016 yılı fitre miktarı asgari 15.00 (ONBEŞ)TL dir.

Belirtilen sadaka-i Fıtır da verilecek meblağ konusunda bir üst sınırın olmadığı, ideal olanın, herkesin hayat standartlarına göre asgari günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağın verilmesi, söz konusu meblağın, gıda gibi ayni olarak veya para şeklinde nakdi olarak ödenebilir.

Ayrıca; 5601 SMS ile vatandaşlarımıza fitre hizmeti sunulacaktır. Her SMS bir fitre miktarıdır.

Zekat için nisap miktarı; 80.18 gr. Altın veya 561.2 gr gümüş.

YAZ KURAN KURSLARI

2016 yılı Yaz Kur’an Kursları 20 Haziran Pazartesi günü Allah’ın izni ile eğitime başlayacaktır. Bütün öğrencilerimizin bu kurslara katılmasını temenni ediyorum. Yaz Kur’an Kursları İlimiz Merkez ve köylerindeki tüm cami ve Kur’an kurslarımızda büyük bir heyecanla hizmete açılacaktır. Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde İmam Hatip ortaokulları ve İmam Hatip Liselerinde Yaz Kur’an kursları sınıfları oluşturulacaktır. Sevgi, Buharaevler, Ulukavak, Toki Nasrettin Hoca, Mimar Sinan, İkbalkent Anaokulları ile Mimar Sinan Camii Kız Kuran Kursu ve Buharaevler Mesleki ve Teknik Anodolu Lisesinin bir sınıfında Toplam 17 sınıfta 17 öğretici ile 04-06 yaş grubu çocuklara yönelik kurslar açılmıştır. Bu kurslarda 392 öğrenciye hizmet verilmiş olup; ihtiyaç olması halinde yaz döneminde de bu mekanlarda 04-06 yaş grubu çocuklarımıza yönelik Yaz Kuran kursu açılabilecektir. Çorum Belediyesine ait İkbal, Akkent, Bahçelievler ve Mimar Sinan Gençlik merkezlerinde de yaz kuran kursu hizmeti verilecektir. Bütün vatandaşlarımızı 13 haziranda kayıtları başlayacak olan Yaz kuran kurslarına çocuklarını kayıt yaptırmaya ve 20 Haziran Pazartesi gününden itibaren de kursların başlayacağı camilerimiz ve diğer mekanlara öğrencilerimizi velileri ile birlikte açılış programlarına bekliyoruz.

Bu vesileyle; Çorum halkının Ramazan Ayı’nı tebrik ediyor, ilahi rahmet ve bereketin sağanak sağanak yağdığı bu ayın milletimiz, İslam dünyası ve tüm İnsanlık için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.”

Son Güncelleme: 03.06.2016 14:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.