Sadece kadınlara değil herkese özgürlük

Üniversitelerde, kamuda ve en son TBMM'de başörtüsüne özgürlük getiren AK Parti hükümetini adil ve eşit davranmamakla...

08 Kasım 2013 Cuma 00:33
 Sadece kadınlara değil herkese özgürlük

Üniversitelerde, kamuda ve en son TBMM'de başörtüsüne özgürlük getiren AK Parti hükümetini adil ve eşit davranmamakla suçlayan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) İl Sekreteri Eyüp Biçer, “28 Şubat döneminde başörtüsü nedeniyle işten atılan memurlara haklarını iade eden hükümet istifa etmek zorunda kalan binlerce başörtüsü mağduru memur ve öğretmenlerin görevlerine geri dönmelerini sağlayacak adımı halen atmamıştır. Oysaki aynı dönemlerde uğradığı baskı ve sürgünler nedeniyle istifa etmek zorunda kalanlar, işten atılanlardan kat kat fazladır” dedi.

DES İl Sekreteri Eyüp Biçer,  yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi;


‘YALNIZCA KADIN MEMURLARA DEĞİL HERKESE ÖZGÜRLÜK’

12 Eylül darbesinin miraslarından olan 'Kamuda Kılık Kıyafet Yönetmeliği' atılan onca demokratik ve özgürlükçü adımlara rağmen halen yasakçı normlarını korumaktadır. Kadın memurlara ve başörtüsüne özgürlük getiren hükümet erkek memurlara ve kılık kıyafetinden dolayı baskı görüp istifa etmek zorunda kalan kamu görevlilerine hiçbir hak tanımamıştır.


‘ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMENLERE TAM ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ’

Öğrencileri yüzde 51 baskısıyla önlük ve okul formasına, öğretmenleri de takım elbise, kravat ve gömleğe mecbur bırakan Ak Parti hükümetinin başta eğitim kurumları olmak üzere kamu kuruluşlarındaki kadın - erkek bütün memurlara kıyafet özgürlüğü getirmesini istiyoruz.


‘KIRAVATSIZLIK EYLEMİ VE SERBEST KIYAFET HAREKETİ BAŞLATIYORUZ’

Memurlara kravat, ceket, gömlek ve önlük gibi giysileri zorla dayatmak, saç, sakal ve bıyıklarını ölçmek demokrasiyle ve özgürlüklerle bağdaştırılamaz. Öğretmenleri ve öğrencileri tek tip kıyafet giymeye zorlayan, kıyafet kuralına uymayanları bu gün bile cezalandırmaya devam eden bu anlayış değişmelidir. Özgür okul istiyoruz. Demokratik bir eğitim sistemi istiyoruz. Sendikamız mensuplarını serbest kıyafet giymeye davet ediyoruz. Cinsiyetçi ve ayrımcı özgürlüklük değil herkese özgürlük ve demokrasi istiyoruz. Hakların iadesinde eşitlik ve adalet istiyoruz.


‘AK PARTİ, KIYAFET ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KAMU GÜVENLİĞİ MESELESİ OLARAK GÖRÜYOR’

Kamudaki kıyafet, saç, sakal ve bıyık yasakları sadece devletin ve hükümetin değil, aynı zamanda toplumun insan, kadın ve vatandaşlık haklarına bakışını da ele vermektedir. Ana muhalefet partisini, başörtüsüne din ve inanç özgürlüğü meselesi olarak değil, laiklik ve rejim güvenliği meselesi olarak bakmakla eleştiren Ak Parti hükümeti, memurlara dönük kılık kıyafet özgürlüğünü kamu güvenliği meselesi olarak görmektedir ki bu durum tabii eşitlik hakkı ile temel vatandaşlık haklarının ihlali anlamına gelmektedir.


‘BAŞÖRTÜSÜ DAHİL KILIK KIYAFETİNDEN DOLAYI ATILANLAR DA UNUTULMAMALI’

Türkiye'nin demokratikleşmesi önündeki başlıca engellerden biri olan başörtüsü yasağını kaldıran Ak Parti hükümetini tebrik etmekle birlikte çeşitli ayrımcılık ve hak ihlallerine uğrayan ve başörtüsü dışında bir durumla kılık kıyafetinden ötürü işten atılan, istifa etmek zorunda kalan memurlarında haklarını iade etmesini bekliyorum.


‘BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI ÖZEL SEKTÖRDE KESKİNLEŞEREK DEVAM EDİYOR’

Yıllardır süren kamudaki başörtüsü yasağı zamanla özel sektöre de sirayet etmiş ve bugün varlığını daha da keskinleştirerek devam ettirmektedir. Ak Parti hükümetini başörtülü kadınlar lehine ayrımcılık yapmakla eleştiren kesimlerde bu durum bilhassa artmaktadır. Özel sektörde ve sosyal yaşamda artarak devam eden bu durumun normalleşmesi için Ak Parti hükümetinin herkese eşit ve herkes için adil demokratik adımlar atması gerekir ki kamuda herkese kıyafet özgürlüğü bunun en önemli göstergesi olacaktır.”






Son Güncelleme: 08.11.2013 00:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165