“Sadece Kırım’ın değil, Türk edebiyatının kalemiydi’

Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından HİTÜ MYO Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda “Kırım’ın Hüzünlü Kalemi: Cengiz Dağcı” başlıklı konferans düzenlendi.

14 Mart 2017 Salı 11:23
“Sadece Kırım’ın değil, Türk edebiyatının kalemiydi’

Hitit Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından HİTÜ MYO Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda “Kırım’ın Hüzünlü Kalemi: Cengiz Dağcı” başlıklı konferans düzenlendi.


Konferansta, Romancı Cengiz Dağcı üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Öğretim Görevlisi İsa Kocakaplan konuşmacı olarak yer aldı.



Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından konferansın açılış konuşmasında Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Doç. Dr. Meral Demiryürek, Cengiz Dağcı etkinliğinin kendileri için önemli ve özel olduğunun altını çizerek Ahmet Haşim'in “Melali anlamayan nesle aşina değiliz” mısrasını hatırlattı. “Hayatının belli dönemlerinde melali, yani hüznü yaşamamış insan yoktur” diye sözlerine devam eden Doç. Dr. Demiryürek, Cengiz Dağcı'nın ise vatanına, milletine, ailesine hasret yaşayarak hayatının tamamında melali yaşadığını ve bütün hissettiklerini eserlerine aktardığını belirtti.



Açılış konuşmasının ardından sözlerine başlayan Öğr. Gör. İsa Kocakaplan, Cengiz Dağcı'nın esasında sadece Kırım’ın değil, bütün Türk edebiyatının bir kalemi olduğunu ifade ederek Dağcı'nın hayat hikâyesinin pek bilinmeyen detaylarını katılımcılara aktardı. Roman yazarı olarak bilinmesine rağmen Dağcı'nın kırk yedi kadar tespit edilmiş şiirinin bulunduğunu, bunlarda öne çıkan konunun ise hüzünlü tabiat olduğunu ifade eden Öğr. Gör. Kocakaplan, insanın kendi yurdunda yaşamasından daha güzel bir şeyin olmadığını da vurgulayarak Dağcı'nın şiirlerinde ve yazdığı diğer eserlerde vatan hasretinin ne kadar önemli bir yer tuttuğunu belirtti.



Konuşmasının devamında Dağcı'nın meşakkat içerisinde geçen hayatından önemli kesitler sunan Öğr. Gör. Kocakaplan, eserlerinden, şiirlerinden ve önemli sözlerinden örnekler verdi ve ekledi: “Cengiz Dağcı olmasaydı, İkinci Dünya Savaşında çekilen sıkıntılardan, eziyetlerden, hatta vahşetten haberdar olamayacaktık.” Dağcı'nın ne zorluklar içerisinde yaşamını sürdürmeye çalıştığını fotoğraflar eşliğinde dinleyicilere sunan Öğr. Gör. Kocakaplan, O’nu anlamak için öncelikle, onun içerisinde bulunduğu dönemin şartlarını anlamak gerektiğini vurguladı.

 

Son Güncelleme: 14.03.2017 11:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.