Sağlığa daha fazla bütçe istediler

SES Çorum Şubesi yöneticileri sağlığa daha fazla bütçe ayrılması için eylem yaptı.

19 Kasım 2014 Çarşamba 19:01
 Sağlığa daha fazla bütçe istediler


SES Çorum Şubesi yöneticileri sağlığa daha fazla bütçe ayrılması için eylem yaptı.


Sağlık Bakanlığı Hitit Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde bugün düzenlenen eyleme sendika üyeleri katıldı.


SES Çorum Şubesi Başkanı Merter Kocatüfek, AKP’nin zengine han hamam, yoksula din iman diyerek hazırladığını iddia ettiği 2015 yılı bütçe tasarısının TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandığını hatırlatarak, şöyle dedi;


“Emekçilerin taleplerine yer verilmeyen 2015 yılı bütçe tasarısında yoksulluk, güvencesizlik, iş kazaları ve savaş var…


2015 yılı bütçe tasarısı başta sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olmak üzere kamu emekçilerinin sorunlarını çözmek bir yana çalışma koşullarının daha da ağırlaştırılacağını göstermektedir. Üstelik başta sağlık ve eğitim hakkı olmak üzere kamusal hakların daha çok piyasaya açılması anlamına gelen bu bütçe tasarısı var olan durumumuzu daha da geriye götürecektir.


Bütçe gelirinin en önemli ve en büyük payını oluşturanın halktan toplanan vergiler olduğunu düşündüğümüzde bu vergilerin geriye dönüşümü emekçilere “yol -su -elektrik” olarak değil, daha zor yaşam koşulları, daha çok işçi cinayetleri, eğitime ve sağlığa daha çok cepten harcama ve demokratik hakkımızı kullandığımızda da gaz, tazyikli su ve polis jopu olarak dönecektir.


Diyanet İşleri Başkanlığı 5 milyar 743 milyon TL’lik bütçesiyle her yıl olduğu gibi bu yıl da çok sayıda bakanlığı geride bırakırken, Çalışma Bakanlığı bütçesi 32,7 milyar TL’den 30,6 milyar TL’ye düşürülerek iş cinayetlerinin ve sendikal hak ihlallerinin devam edeceğine dair 2015 yılı bütçe tasarısında ifade biçimidir.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçesi de 6 Kasım'da Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmüştür. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının bütçesi bir önceki döneme göre yüzde 19 artırılmıştır. Ancak, bu artış ne bu alanda çalışan emekçilerin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, ne de sosyal hizmet sunumunun niteliğinin iyileştirilmesi için ayrılmıştır. Bakanlık bütçesinin yüzde 87'si kişilere dağıtılan aylık engelli, çocuk ve yaşlı bakım hizmeti ücretlerine ayrılmaktadır. AKP'nin sosyal hizmetleri sosyal yardımlar alanına daraltma ve yoksulları bağımlılaştırma politikasının artarak devam edeceği görülmektedir. En önemli görevlerinden biri kadının eşitlik sorununu gündem etmek ve eşitliği sağlayıcı politikalar geliştirmek olan Bakanlığın Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü bütçesi ise 1,5 milyon azaltılmıştır. Görünen odur ki AKP, kadınların tepkileri nedeniyle kapatamadığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünü bütçesiz bırakarak işlevsizleştirmek istemektedir.


Sağlık Bakanlığı bütçesi ise 2013 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu olmak üzere üç parça halinde yapılıyor. 2014 yılında toplamda 18 milyar 422 milyon TL olan sağlık bütçesi, 2015’te 20 milyar 214 milyon TL’ye çıkarılması öngörülmüştür.  Toplam sağlık bütçesi 20 milyar TL’nin merkezi bütçeye oranı %4.2’dir.


Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine ayrılan pay ise daha çok mesai, daha çok performans ve daha az ücret...


Sağlık bütçesinin yarısı ise özel hastaneler ve ilaç tekellerinden “mal ve hizmet alımı” için ayrılmaktadır.


Kamu personel harcamaları da 12 yıldır istikrarlı şekilde azalırken, 2015 yılı bütçe tasarısında da, toplam kamu personel harcamaları bütçenin yüzde 29’una denk gelmektedir. 12 yıl önce ortalama yüzde 38 civarında olan kamu personel harcamaları yüzde 30’un altına düşürülmüştür. Bu durum göstermektedir ki emekçiler daha ağır koşullarda, daha düşük ücretlerle kuralsız, esnek, uzun zamana yayılmış kölelik koşullarında çalıştırılacaktır.


Ekim ayı içerisinde yıllık enflasyonu 9,7 çıkaran TÜİK bu raporun rakamların mürekkebi kurumadan 8,96’ya düşürdü. Belli ki yıl sonu enflasyonu %7’nin altına çekilmeye çalışılarak AKP hükümetinin Memur Sen’le yaptığı satış sözleşmesinde ön gördüğü rakamı tutturmuş olacak ve enflasyon farkı üzerinden yapılan tartışmanın önüne de geçilmiş olunacak. Ama halkın enflasyon oranı çoktandır iki haneli rakamlarda…


Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri olarak 15 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında işyerlerimizde topladığımız imzaları Başbakanlığa göndererek 2015 yılı bütçesinde yer almasını istedik.  Ne yazık ki TBMM Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmekte olan 2015 yılı bütçe tasarısında taleplerimizin yer almaması üzerine bugün taleplerimizi ifade eden mektuplarımızı komisyon üyelerine göndereceğiz.  Yarında Sağlık Bakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu bütçeleri görüşülürken TBMM önünde olacağız.


Ve taleplerimizi yineleyeceğiz.


2014 enflasyon farkı “ek zam” olarak 2015 bütçesi içinde yer almalıdır.


Ek ödeme/döner sermaye ödentileri emekliliğe yansıtılmalıdır.


2015 bütçesi sermayenin, yerli ve yabancı tekellerin ve savaş lobisinin çıkarları doğrultusunda değil, bütçenin asıl kaynağı olan işçi ve emekçilerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçları gözetilecek şekilde hazırlanmalıdır.


Güvenceli istihdamın korunması ve geliştirilmesi temel yaklaşım olmalı, bunun için öncelikle kamu harcamaları ve kamu istihdamı arttırılmalıdır…


Yılın ikinci yarısında ücretleri eriten “artan oranlı vergi dilimi” uygulamasına son verilmelidir


Emekçilerin yoksulluğunu arttıran dolaylı vergiler azaltılmalı, kazanca göre vergilendirme esas olmalı, yüksek gelirlilerden belli bir oranda “servet vergisi” alınmalıdır…


Kıdem tazminatının fiilen kaldırılması, taşeron çalışmanın artması, bölgesel asgari ücret ve kiralık işçilik gibi yasal düzenlemeler derhal geri çekilmelidir…


Elektrik ve doğalgaz zamları geri alınmalı, 2015’te temel tüketim mallarına herhangi bir zam yapılmamalıdır…


Ağır borç yükü altındaki ücretli emekçilerin borç faizleri silinmeli, yasal borç takipleri durdurulmalı, ücretlilere borçlarını ödeme kolaylığı getirilmelidir…


TBMM Plan Bütçe Komisyonu üyelerini sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin sesine kulak vermeye çağırıyoruz.


Aksi takdirde haklarımızı elde edinceye kadar fiili, meşru ve militan mücadeleyi yükselteceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz.”



Son Güncelleme: 19.11.2014 19:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
öğretmen 2014-11-19 20:45:51

aranızdaki sağlıkcı olmayanları çıkarsak kaç kşisiniz,emekli kadrolu eylemci öğretmenlere saygılar