Saka Kuşu operasyonu

Çorum Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda koruma altında bulunan ve...

08 Ocak 2014 Çarşamba 12:04
 Saka Kuşu operasyonu


Çorum Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda koruma altında bulunan ve avlanması yasak olan 65 adet saka kuşu ele geçirildi. 

Edinilen bilgilere göre, bir ihbarı değerlendiren Orman ve Su İşleri Müdürlüğü ekipleri, Gülabibey Mahallesi’nde bir evde yaban hayvanlarının kaçak saka kuşu avı yapıldığı bilgisine ulaştı. Bunun üzerine harekete geçen ormancılar bir operasyon düzenledi. Operasyonda 2 adet kafes içerisinde 65 adet saka kuşu ve bu kuşların yakalanmasında kullanılan ağ ele geçirildi. Kaçak saka kuşu avlayan grup ise olay yerinden kaçarak izlerini kaybettirdi. Koruma altına alınan 65 saka kuşu il müdürlüğüne getirildi. Burada işlemlerin tamamlanmasının ardından avlanması yasak olan kuşlar tekrar doğaya salındı.

Orman ve Su İşleri İl Müdürü Mahmut Temel, müdürlüğe gelen ihbar sonucunda bugün av koruma ekiplerinin denetime gittiğini belirterek, kaçak olarak tuzaklarla saka kuşu avlayan bir gruba operasyon yapıldığını söyledi.

Temel, operasyonda kaçak avlanma yapan grubun kaçarken, 65 adet saka kuşu, bunların yakalanmasında kullanılan tuzaklar ve kafesler ele geçirildiğini açıkladı.

Çorum’da daha önce de buna benzer olaylar yaşandığını dile getiren Temel, “Saka kuşları yakalanarak petshoplarda satışa sunuluyor. Bu nedenle halkımızdan ilgi ve duyarlılık bekliyoruz. Çevrenizde saka kuşu yakalayanlar, tuzak kuranlar varsa şube müdürlüğümüze bilgi verin biz ekiplerimizi göndererek el koyalım. Saka kuşu koruma altında olan bir kuş türü. Bir tanesinin tazminatı 400 TL’dir” dedi.

2013 yılında av koruma çalışmalarında toplam 92 adet kaçak avcı yakalandığını bildiren Temel, 3 adet ekibin sürekli olarak kaçak avcılıkla mücadele etmeye devam ettiğini belirtti. Kaçak avcı görüldüğünde kendilerine haber verilmesini isteyen Temel, bugüne kadar Çorum’da yakalanan kaçak avcı sayısının 519 olduğunu açıkladı.

Kaçak avla mücadelenin dışında doğaya yaban hayvanı bırakma çalışmalarının da devam ettiğini dile getiren Temel, 500 adet kınalı keklin doğaya bırakıldığını ayrıca 450 adet beç tavuğu getirilerek kene vakalarının yoğun olarak görüldüğü köylere dağıtıldığını söyledi.

Çorum’da avlak sayısının geçen yıl yapılan çalışmalarla birlikte 25’e yükseldiğini kaydeden Temel, ilinde yüzölçümünün yüzde 67’sinin avlak olarak tescilinin tamamlandığını dile getirdi. Avlak sayısı ve yüzölçümü olarak Çorum’un ülke genelinde ilk sırada yer aldığını anlatan Temel, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde ildeki avlak çalışmalarının tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Temel, ayrıca hava şartlarının soğuk olması nedeniyle doğaya yem bırakma çalışmalarının da devam ettiğini belirterek, “Havalar soğuduğunda özellikle yol kenarlarına, kar olmayan yerlere taneli yem dökmekteyiz. Ayrıca Pazar artıkları toplanarak onlarda uygun yere bırakılmaktadır. Bu konuda bize destek veren halkımızı da teşekkür ederiz” diye konuştu.







İHA

Son Güncelleme: 08.01.2014 12:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Adınız Soyadınız 2014-10-17 06:22:46

sevgili arkadaşlar sizbirakin satutanlari gidin onlari zehirleyenlere yalayin