‘Şehir içindeki askeri araziler eğitim kampüslerine dönüştürülmelidir’

Eğitim Bir Sen Çorum 1 Nolu Şube Başkanı Tahir Eşkil, şehir merkezlerindeki kışla ve askeri birliklerin şehir dışına taşınması kararı ile ilgili açıklama yaptı.

04 Kasım 2016 Cuma 11:52
 ‘Şehir içindeki askeri araziler eğitim kampüslerine dönüştürülmelidir’


Eğitim Bir Sen Çorum 1 Nolu Şube Başkanı Tahir Eşkil, şehir merkezlerindeki kışla ve askeri birliklerin şehir dışına taşınması kararı ile ilgili açıklama yaptı.


Eğitim-Bir-Sen olarak, askeri birliklerin şehir dışına taşınması neticesinde boşalacak arazilerin eğitim kampüslerine dönüştürülmesi çağrısında bulunan Eşkil, açıklamasında şu ifadelere yer verdi;


“15 Temmuz darbe girişimi sonrası alınan önlemler çerçevesinde şehir merkezlerindeki kışla ve askeri birliklerin şehir dışına taşınması kararı alınmıştır. Askeri birliklerin yerleşim düzenleri ve lojistik imkân ve kapasiteleri itibarıyla ülke coğrafyasında ve özellikle şehir merkezlerindeki dağılımı, olağanüstü dönemlerde siyasi iktidarları ve kritik merkezleri kolaylıkla kontrol altına alabilecekleri, adeta darbeye davetiye çıkaracak şekilde düzenlenmiş olmasının tehlikesi ağır bir şekilde tecrübe edilmiştir. Bu itibarla kışla ve askeri birliklerin şehir merkezlerinin dışına, gayrimeskûn mahallere taşınması kararı yerinde bir uygulama olacaktır.


Şehir dışına çıkarılmasına karar verilen kışla ve askeri birliklerin boşalttığı arazilerin nasıl değerlendirileceği konusunda ise henüz bir karar verilmemiştir ve konu hakkında çeşitli spekülasyonlar yapılmaktadır. Özellikle bu arazilerin şehrin merkezindeki konumları sebebiyle ekonomik değerlerinin yüksek olmasından kaynaklı rant girişimlerine müsaade edilmemeli, bahse konu araziler kamu yararına kullanılmalıdır. Hükümete çağrımız, mezkûr arazilerin eğitim kampüslerine dönüştürülmesidir.


Başbakan Sayın Binali Yıldırım tarafından açıklanan Orta Vadeli Programda “2019’a kadar ikili öğretime son verilip tekli öğretime geçilmesi” hedef olarak konulmuştur.


Eğitim-Bir-Sen olarak, hazırladığımız “Eğitime Bakış 2016: İzleme ve Değerlendirme Raporu’nda, ilköğretimde ikili eğitim uygulamasına son verebilmek için en az 60 bin derslik ihtiyacı olduğu, bunun da 24 derslikli 2 bin 500 yeni okula tekabül ettiği; 2015 yılında ikili eğitim kapsamında eğitim gören öğrenci oranı (yüzde 45,6) üzerinden Türkiye’de derslik başına düşen ortalama öğrenci sayısı da dikkate alındığında, hesaplanan derslik ihtiyacının ise 86 bin olduğu bulgularına yer verilerek, ikili öğretimden tekli öğretime geçilmesi halinde gereken derslik ve okul sayısı ortaya konulmuştur.


Tekli öğretime geçilmesi hedefine ulaşılması için gerekli derslik ihtiyacının en çok İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde ortaya çıktığı dikkate alındığında, kışla ve askeri birliklerden boşalan arazilerin -yeşil alan, yemekhane, yüzme havuzu, konferans-çok amaçlı salon, kütüphane, yurt, laboratuvar gibi- tekli öğretime uygun donanımlı eğitim kampüslerinin inşası için kullanılması en uygun değerlendirme olacaktır. Zira tekli öğretime geçilmesi için gerekli derslik ve okul sayısı göz önünde bulundurulduğunda, şehir merkezlerinde bu ihtiyacı karşılayacak büyüklükte ve uygun maliyette arazi kalmadığı bilinen bir gerçektir. Öte yandan, okulların şehir dışına yapılması halinde öğrencilerin yaşadıkları şehirden ve sosyal çevreden uzak, izole bir eğitim görecekleri açıktır.


Bu nedenle, Eğitim-Bir-Sen olarak, askeri birliklerin şehir dışına taşınması neticesinde boşalacak arazilerin eğitim kampüslerine dönüştürülmesi kararı alınması, kampus inşaat ve donanımlarının hızla tamamlanması çağrısında bulunuyoruz.”

 

Son Güncelleme: 04.11.2016 11:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165