Şehit ve gazilerimiz için neler yapıldı?

AK Parti Çorum Milletvekili TBMM İdare Amiri Salim Uslu, 19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, TBMM’de şehit yakınları ve gaziler için yapılan düzenlemeler hakkında detaylı bilgi verdi.

18 Eylül 2013 Çarşamba 13:54
Şehit ve gazilerimiz için neler yapıldı?


AK Parti Çorum Milletvekili TBMM İd
are Amiri Salim Uslu, 19 Eylül  Gaziler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, TBMM’de şehit yakınları ve gaziler için yapılan düzenlemeler hakkında detaylı bilgi verdi.

Şehitlik ve gaziliğin vatan sevgisini, milli ve manevi değerlerini her şeyden üstün tutan Türk milleti için ulaşılabilecek en yüce makam olduğunu belirten Uslu, gönderdiği mesajda, “Gazilerimiz, vatanın bölünmez bütünlüğü, milletimizin huzuru, güvenliği ve esenliği için canları pahasına görev yaparak, gazilik mertebesine ulaşmışlardır. Bugün şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakarlıkları sayesinde huzur içinde yaşıyor, geleceğe güvenle bakıyoruz. Ecdadımız gibi, vatanın bölünmez bütünlüğü, halkımızın huzuru, güvenliği ve esenliği için büyük bir onurla görev yaparak gazilik mertebesine ulaşan kahramanlarımız gurur kaynağımızdır.

Bu anlamlı günde, Atatürk ve silah arkadaşlarını, şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan gazilerimizi minnet ve rahmetle anıyor, tüm gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.” İfadelerine yer verdi.

Uslu, ayrıca şehit yakınları ve gazilere ilişkin TBMM’de yapılan düzenlemeler hakkında şu bilgileri verdi;

İstihdam Hakkı Kapsamının Genişletilmesi;

13.11.1995 tarihinde ilk olarak terörle mücadele kapsamında şehit yakını ve gazilerimize bir istihdam hakkı verilmiş olup 04.07.2012 tarihinde ise Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki şehit yakınlarına iki, terör eylemlerinin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinde etkin rolünden ötürü hayatını kaybettiği veya engelli hale geldiği belirlenen sivil vatandaşlarımıza ise bir istihdam hakkı verilerek kapsam genişletilmiştir.

TBMM’de  12/7/2013 tarihinde kabul edilen  kanun  ile;

Vazife ve harp malullüğü kapsamındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir istihdam hakkı sağlanmıştır.

Vazife malullüğü kapsamında bulunan diğer kamu görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve malul olanlara bir istihdam hakkı sağlanmıştır.

Terör mağduru sivil vatandaşlardan terör eylemleri nedeniyle hayatını kaybeden veya engelli hale gelenlere bir istihdam hakkı getirilmiştir.

Kanun ile 34.984 kişinin istihdam hakkından faydalanabileceği öngörülmektedir,

Terör Mağduru Sivil Vatandaşlara İstihdam Hakkı ve Şartsız Aylık Bağlanması;

17/7/2004 tarih ve 5233 sayılı Terör Ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun ile terörden mağdur olan sivil vatandaşlarımıza tazminat hakkı verilmiş Devletin koruyucu, kapsayıcı çatısı altında yer aldığının gösterilmesi amaçlanmıştır.

4/7/2012 tarihinde maaş hakkı getirilmiştir. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatı gereği Kurumdan herhangi bir maaş alanlar bu haktan yararlanamamaktaydılar.

TBMM de 12/7/2013 tarihinde kabul edilen Kanun  ile;

Terör mağduru sivil vatandaşlardan hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya engelli hale gelenlere Sosyal Güvenlik Kurumundan başka bir maaş alıp almadığına bakılmaksızın aylık bağlanabilme imkânı getirilmiştir.

Terör mağduru sivil vatandaşlardan terör eylemleri nedeni ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya engelli hale gelenlere kamuda bir istihdam hakkı sağlanmıştır.

Faizsiz Konut Kredisi Kapsamının Genişletilmesi;


10.05.1990 tarihinde şehit yakınları ve terörle mücadele kapsamında gazi olanlara faizsiz konut kredisinden yararlanma hakkı verilmiş olup TBMM de 12/7/2013 tarihinde kabul edilen Kanun  ile;

Vazife ve harp malulü kapsamında olup faizsiz konut kredisinden yararlanamayan şehit yakını ve gazilerimizin de bu haktan yararlandırılması sağlanmıştır. Bu çerçevede hak sahipleri 73.000 TL yirmi yıl vadeli faizsiz konut kredisi kullanabileceklerdir.

Vazife Malullerinde Derece Kademe İlerlemesi Yapılması;

2012 yılı öncesi er ve erbaş ile kamu görevlisi vazife malulleri hariç diğer şehit yakını ve gazilerimize uygulanan derece kademe ilerlemesi genişletilerek 2012 yılında er ve erbaşlar dâhil edilmiş olup TBMM de 12/7/2013 tarihinde kabul edilen Kanun  ile;

Vazife malulü kamu görevlilerine de derece kademe ilerlemesi yapılarak aylıklarında artış sağlanmış ve diğerleriyle arasındaki uygulama farklılıkları giderilmiştir.

Ek Ödeme ve Eğitim - Öğretim Yardımı Kapsamının Genişletilmesi;

TBMM de 12/7/2013 tarihinde kabul edilen Kanun  ile;

Vazife malullüğü kapsamında ek ödeme ile eğitim-öğretim yardımı alamayanların da bu imkândan faydalanması sağlanmıştır.

Özel eğitim okullarında okumak zorunluluğunda olan engelli çocuklarımızın da bu haktan yararlanması sağlanmıştır.

Ücretsiz Seyahat İle Su ve Elektrik Ücret İndirimi Kapsamının Genişletilmesi;

24.2.1968 tarihinde istiklal madalyası bulunan vatandaşlarımıza yönelik ücretsiz seyahat, 09.11.1995 tarihinde yönetmelikle elektrik indirimi, 06.03.2007 tarihinde ise su indirimi uygulaması başlatılmış olup TBMM de 12/7/2013 tarihinde kabul edilen Kanun  ile;

Vazife ve harp malullüğü kapsamında su ve elektrik ücretlerinde indirim imkânından yararlanamayanların tamamı bu haktan yararlanma imkânı getirilmiştir.. Ayrıca gazilerimizin ücretsiz seyahat hakkı bulunmayan 25 yaşından küçük çocukları ile anne ve babalarına da ücretsiz seyahat hakkı sağlanmıştır.

Anne ve Babaya Aylık Bağlamada Muhtaçlık Şartının Kaldırılması;

2012 yılında yapılan düzenleme ile şehit olan erbaş ve erlerin anne ve babalarında aranan malullük ve muhtaçlık şartı kaldırılarak ödenen maaşa asgari bir sınır  (asgari ücretin net tutarı kadar) getirilerek şehit erbaş ve erlerin anne ve babalarının maaşlarında artış sağlanmış olup TBMM de 12/7/2013 tarihinde kabul edilen Kanun  ile;

Görevin etkisi ve tesiriyle hayatını kaybeden kamu görevlilerinin anne ve babaları için de aylık bağlamada aranan muhtaçlık şartı kaldırılarak aylık alamayan anne ve babalara da aylık bağlanma imkânı sağlanmıştır.

Patlayıcı Maddeler ile ilgili Düzenleme;

Yapılan düzenleme öncesinde patlayıcı maddelerinin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi işlemleri sebebiyle hayatını kaybedenler veya malul olanlar 5510 sayılı Kanunun 47 nci maddesi uyarınca vazife malullüğü kapsamındaki haklardan yararlanmakta iken, TBMM de 12/7/2013 tarihinde kabul edilen Kanun  ile;

Patlayıcı maddelerinin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi işlemleri sebebiyle hayatını kaybedenler veya malul olanların, 2330 sayılı Kanun kapsamına alınarak hakları genişletilmiştir. (Aylıklarında artış, iki istihdam hakkı,  tazminat ) . (Afyon Patlaması)

Aylık Miktarının Artırılması ve Malullerin Çalışması Durumunda Maluliyet Aylığının Kesilmemesi;

TBMM de 12.7.2013 tarihinde kabul edilen Kanun ile 2330 sayılı Kanun, harp malulü kapsamındakiler ile tüm er ve erbaşların aylıklarında artış sağlanmıştır.

Çalışmaya devam eden malullerin maluliyet aylığı kesilmeyerek iki aylığı birden alma ve sonraki çalışmalarından dolayı emekli olabilme imkânı getirilmiştir.




Son Güncelleme: 18.09.2013 13:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.