Selim Özkabakçı’nın Bosna Notları

Çorum İHH Başkanı Selim Özkabakçı Bosna Hersek’te İHH Kurban çalışmalarına katıldı

26 Eylül 2016 Pazartesi 12:25
 Selim Özkabakçı’nın Bosna Notları

Çorum İHH Başkanı Selim Özkabakçı Bosna Hersek’te İHH Kurban çalışmalarına katıldı. Özkabakçı vekâlet yoluyla bağışlanan kurbanların Bosna Hersek’te kesiminden dağıtımına kadar organizasyona refakat etti.

Çorum İHH Başkanı Selim Özkabakçı’nın Özet Bosna Notları:

Bosna 3.5 milyon insanın yaşadığı, bir kısmı Sırplardan, bir kısmı Hırvatlardan oluşan bir ülke. Bosna’yı, savaş esnasında Avrupa’nın ortasında, dünyanın gözleri önünde yapılan soykırım ve katliamlardan tanıyoruz. Bosna’nın karmaşık bir yönetim şekli var, birçok bakanlar kurulu olduğunu öğrendik.

Beş kişilik bir ekiple gittiğimiz Bosna’da Hava alanından partner kuruluşumuz olan EKM ‘nin (İstanbul Eğitim Kültür Merkezi) görevlendirdiği Hasan kardeşimiz bizi karşıladı ve birlikte Bosna’yı gezme fırsatımız oldu.

Önce Bilge Kral Ailya İzzet Begoviç’in kabrini ziyaret ettik. Mütevazı bir mezarlıkta kabri var. Vasiyeti öldükten sonra mezar taşına Abdullah yazılsın, sıradan mezarların içinde olsun imiş ancak kabrine mütevazı küçük bir kubbe yapmışlar. Bilge Kral’a selam verip Bosna direnişinin sembolü olan Mostar Köprüsüne doğru yolumuza devam ettik.

Mostar yolunda Sultan 4. Mehmet tarafından yaptırılan hala kullanılmaya devam eden Konjic köprüsünü ziyaret ettik. Nehrin kenarında bulunan Balagaj Tekkesine uğradık bir anda harika bir güzelliğin ortasında bulduk kendimizi.

Nihayet Bosna savaşının sembolü olan Mimar Sinanın Talebesi Mimar Hayreddin Tarafından 1566 da İnşa Edien Mostar’a ulaştık. Mostar köprüsü tüm ekibimizi duygulandırdı. Savaş esnasında canlı yayında vurulan Mostar köprüsü aslına uygun bir şekilde tekrar restore edilmiş.

Bayram günü bayram namazımızı Sarayova’da (Saray Bosna) merkezde bulunan tarihi camide kıldıktan sonra kardeşlerimizle bayramlaştık. Artık görevimiz başlamıştı. Kurbanlıkların olduğu bölgelere hareket ettik. İki bölgede kesim yapıldı Kakanj ve Banya Luka’da. Vekalet olarak İHH’nın bizlere emanet ettiği kurbanlıkları kontrol ettik. Kurbanlık kesimlerine bizzat başında bulunup, teşrik tekbirleri ile kesim ekiplerine refakat ederek gerçekleştirdik. Allah kabul etsin.

Et dağıtımları ve bayram hediyeleri Sarayovo’da EKM (İstanbul Eğitim Kültür Merkezi), Bosna’da yardım kuruluşu olan Emaus’da ve değişik bölgelerde Yetimlere, Savaş Mağdurlarına, Engelli Çocuklara, Yaşlılara ve mağdur ailelere ulaştırdık. 

EKM (İstanbul Eğitim Kültür Merkezi) Türkiye’den başörtüsüyle okula devam edemeyen ve Bosna’da eğitimini tamamlayan Feyza Hanımın başlattığı ve halen sürdürdüğü bir hayır çalışması.  Burada hayır çalışmalarının yanında Eğitim ve Kültürel çalışmalar yapılmakta. EKM 1500 yetim çocuğa hamilik yapmakta. Onların geleceğe daha iyi hazırlanmalarına destek vermekte, savaş mağduru ailelerle maddi manevi desteğin yansıra dil kursları ve Bosna’da eğitim gören Türk öğrencilere destek olmaktalar.

Emaus, Bosna’da Sokak Çocuklarına, Savaş gazilerine, yaşlılara, savaştan dolayı psikolojik rahatsızlık yaşayan kişilere destek olan bir hayır kuruluşumuz.

Bizlere göstermiş oldukları ev sahipliklerinden dolayı başta Feyza Hanıma, EKM ‘ye ve Emaus’a teşekkür ediyoruz.

Bosnanın savaş yaraları hala sarılamamış durumda, mağdur ve ihtiyaç sahibi bakıma muhtaç çok insan olduğunu gördük. Buna rağmen insanlar hayata tutunmaya çalışıyorlar. Yüzleri gülen insanların içlerinin hala acıdığını gördük.

İHH orada iyilik sembolü haline gelmiş. Nereye gitsek sevgi seliyle karşılaştık insanların samimi duygularla sofrasına davet ettiğini gördük. İHH Bosna’da birçok mazlumun hayır duasını almaya devam ediyor. Gözü yaşlı tezeler, yetimler, savaş gazileri, şehit aileleri İHH nın desteğini hiç unutmayacaklarını defalarca dile getirdiler.

2016 genel kurban çalışmamız şu şekilde gerçekleşti:

İHH, 24 yılın verdiği güvenle bu yılki kurban çalışmalarını Türkiye ile birlikte 5 kıtada 89 ülke ve bölgede gerçekleştirdi. Vakfımız bu bayramda bağışlanan 43 bin 155 hisse kurbanı yaklaşık 2 milyon ihtiyaç sahibine ulaştırdı. İHH ayrıca Türkiye ile birlikte farklı ülkelerdeki 34 bin 719 yetim çocuğa bayramlık hediye etti.

Kurban çalışmaları vesilesiyle dünyanın dört bir yanına ulaşan İHH ekipleri, kendilerini dört gözle bekleyen kardeşlerine sadece kurban eti götürmekle kalmıyor; aynı zamanda hayat koşullarını iyileştirmeye yönelik projelerle de onların yanında yer alıyor. Cami, mescit, su kuyusu, eğitim merkezi, yetimhane gibi birçok projenin açılışı bu ziyaretler esnasında gerçekleştiriliyor. Ağırlıklı olarak kriz ve savaş bölgelerinde kurban çalışması yapılıyor. İHH ekipleri, bu ülkelerin yanı sıra dünyada Müslümanların yaşadığı ve ihtiyaç duyulan diğer bölgelere de ulaşarak kurban kesimlerini ve dağıtımlarını gerçekleştiriyor.

Balkanlar

İHH ekipleri Arnavutluk, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Macaristan, Makedonya, Romanya ve Sırbistan'da da (Sancak, Preşova) kurban çalışması gerçekleştirdi. Balkanlardaki farklı ülke ve bölgelerde toplam bin 445 hisse kurban ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.

Suriyeli mültecilerle kurban

Suriye krizinin altıncı yılına girdiği bu Kurban Bayramında bağışçıların önceliklerinden birisi Suriyeli mülteciler oldu. Türkiye içindeki ve dışındaki çok sayıda mülteci kamplarında ve Suriye içerisinde farklı bölgelerde bağışı yapılan toplam 8 bin 381 hisse kurbanın kesimi yapılarak yaklaşık 400 bin Suriyeli mülteciye dağıtıldı. Ülkede temel ihtiyaç malzemelerine ulaşmakta büyük sıkıntı çekiliyor. İHH ekipleri bu kurbanda İdlip, Halep, Hama, Lazkiye, Humus, Şam gibi bölgelerde kesilen kurbanları ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırdı.

Çatışmaların eksik olmadığı Ortadoğu’da dağıtımlar

Filistin, Irak, Lübnan, Suriye, Ürdün, Yemen gibi problemlerin ve çatışmaların eksik olmadığı yerlerde ihtiyaç sahibi aileler için bağışlanan kurbanların kesimleri yapılarak dağıtımları yapıldı.

Filistin-Gazze

İHH, Filistinli ihtiyaç sahiplerini unutmuyor. Bağışçıların büyük önem verdiği bölgede İHH ekipleri, abluka altında özgürlüklerinden mahrum olarak yaşamak zorunda bırakılan Filistin ve Gazze’de toplam 2 bin 486 hisse kurban kesimi gerçekleştirdi.

Yemen

Son dönemde yaşanan saldırılardan çok etkilenen Yemen’de ise bin 300 hisse kurban kesimi yapılarak bölgede yaşayan zor durumda kalan ailelere ulaştırıldı.

Afrika'da Kurban

İHH ekipleri, Afrika’da yoğun bir kurban çalışması yürüttü. Afrika’da çok sayıda su kuyusu ve katarak ameliyatları projesi yürüten İHH, bu sene ihtiyaç duyulan birçok ülkede kurban çalışması yaparak ihtiyaç sahibi ailelere ulaştı.

Somali'de bin 260 hisse kurban kesilerek dağıtılmaya başladı. Sudan’ın Kesele, Hartum ve Darfur kentlerindeki ihtiyaç sahibi ailelere bin 330 hisselik kurban kesildi. Afrika’nın diğer ülkelerinde de kurban kesimleri ve dağıtımları yapıldı.

Arakan ve Nepal

Büyük bir insanlık dramının yaşandığı Myanmar’ın bazı bölgelerinde, Bangladeş’te Arakanlı Müslümanların yaşadığı bölgelerde ve 2 milyon Müslüman’ın yaşadığı Nepal’de kurban kesimi yapıldı. İHH ekipleri, Müslümanlara yapılan zulmün bitmediği Arakan’da 3 bin 535 hisse, Nepal’de bin 260 hisse kurban ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıldı. Bangladeş’te ise bin 50 hisse kurban ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

Filipinler - Moro

Filipinler hükümeti ve Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasındaki barış görüşmelerinde arabuluculuk yapan İHH, Filipinler-Moro’da yaşayan Müslümanlar için bağışlanan 630 hisse kurbanı ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.

Pakistan, Afganistan, Doğu Türkistan...

Zorlu yaşam şartlarının hakim olduğu ülkelerden olan Pakistan’da bin 680, Keşmir’de 490, Afganistan’da 690, Çeçenistan’da 297 ve Hindistan’da 2 bin 310 hisselik kurbanın kesimi gerçekleştirildi. Doğu Türkistan’da ise 341 hisselik kurban kesimi yapıldı.

Yetimlerin bayramlık sevinci

İHH, Türkiye ile birlikte 11 ülkedeki 34 bin 719 yetime bayramlık kıyafet ulaştırdı. Bağışçıların destekleri ile yetimlere bayramlık dağıtımı yapılan ülkeler şu şekilde: Arnavutluk, Çad, Çeçenistan, Filistin, Karadağ, Keşmir, Somali, Sri Lanka, Sudan, Suriye ve Türkiye.






 

Son Güncelleme: 26.09.2016 12:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.