SEM Analizleri Artık Çorum’da Yapılabilecek

Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama Araştırma Merkezi (HÜBTUAM) kazandırılan Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) hizmete girdi.

08 Şubat 2016 Pazartesi 15:58
SEM Analizleri Artık Çorum’da Yapılabilecek

Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama Araştırma Merkezi (HÜBTUAM) kazandırılan Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) hizmete girdi. 

Elektronları kullanarak örnek yüzeyinden yüksek çözünürlüklü görüntü alınmasını sağlayan bu cihaz, örnek yüzeyinin düşük büyütmelerden çok yüksek büyütmelere kadar morfolojik, yapısal ve elementel bilgilerin alınmasında kullanılıyor.

Laboratuarda bulunan Quanta FEG 450 Taramalı Elektron Mikroskobunda elektron kaynağı olarak yüksek çözünürlükte görüntü almaya sağlayan Field Emission GUN (FEG), iletken malzemeler için yüksek vakum, yalıtkan malzemeler için kaplama yapmaya gerek duymadan görüntü alınabilen düşük vakum ve ESEM modu kullanılırken, WetSTEM dedektörü sayesinde sulu örneklere bakılabilmekte, aydınlık alan (BF) ve karanlık alan (DF) görüntülemesi yapılabiliyor. Cihazda bulunan Energy Dispersive X-ray Spectroscopy (EDS) özelliği sayesinde ise nokta, alan taraması ve analitik haritalama yapılmasına olanak tanıyor.

Cihaz sayesinde birçok dalda araştırma ve geliştirme çalışmalarına, fen ve mühendislik bilimlerine, tıp, diş ve veteriner hekimliğine hizmet verebilecektir. Üniversite birimleri dışında cihaz ayrıca metal sanayinde, gıda işletmelerinde, tarım sektöründe, kriminal olayların incelenmesinde, şeker fabrikalarında, akrilik kimya sanayinde, seramik, inşaat ve cam sanayinde, boya ve gübre sanayinde, elektrik ve elektronik sanayinde (mikro çiplerin incelenmesi gibi), traktör fabrikalarında, biyoloji ve botanikte, çevre mühendisliğinde, MTA araştırmalarında, silah sanayinde etkin bir şekilde kullanılıyor.

Hitit Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, bugüne kadar Çorum’dan çevre illere SEM analizi için gönderilen çalışmalar bundan sonra Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yapılabileceği belirtilerek, “Türkiye genelinde yer alan Elektron Mikroskoplarına bakıldığında Üniversitemiz bünyesindeki cihazımız en üst düzey cihazlardan biridir. Başta ilimiz ve çevre illerdeki kamu kurumları ve sanayiler olmak üzere tüm Türkiye’den analiz talep edenler cihazımızdan yararlanabilecektir.SEM analizi yaptırmak isteyen akademisyenlerimizin, firmaların ve konuyla ilgili tüm araştırmacıların analiz başvuru talepleri merkezimizin web sayfası aracılığıyla, online olarak yapılabilecektir (http://hubtuam.hitit.edu.tr adresinden > Başvuru > Analiz İstek Formları). SEM ve diğer tüm cihazlarımız hakkında bilgilere http://hubtuam.hitit.edu.tr web adresinden 0.364.219 2850 numaralı telefondan ulaşılabilir. Kalkınma Bakanlığı’nın destekleri ile kurulan Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜBTUAM) 2014 yılı aralık ayı itibariyle faaliyete geçmiştir. Üniversitemizde yürütülmekte olan araştırma faaliyetleri ile, Çorum ili ve bölgemiz sanayisinin, kurum ve kuruluşlarının da ihtiyaçları doğrultusunda faaliyet gösterecek olan merkezimizde, bu amaçla oluşturulmuş, en modern cihazların yer aldığı gıda analiz teknikleri, biyolojik analiz teknikleri, spektroskopik analiz teknikleri, kromatografik analiz teknikleri, katalitik ve yüzey analiz teknikleri, mekanik test cihazları, örnek hazırlama, SEM laboratuarları ile hizmet vermektedir”

İHA


Son Güncelleme: 08.02.2016 16:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.