‘Sicil affına ihtiyaç var’

Torba Yasa olarak bilinen 6552 sayılı İş Kanunları ve Borçların Yapılandırılmasını da düzenleyen yasanın...

16 Aralık 2014 Salı 10:43
 ‘Sicil affına ihtiyaç var’


Torba Yasa olarak bilinen 6552 sayılı İş Kanunları ve Borçların Yapılandırılmasını da düzenleyen yasanın kabul edilmesinden sonra kredi sicillerinin (kara liste) temizlenmesi gerektiğini belirten ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç, "Bankalar tarafından kara listeye alınan esnaf ve sanatkarlarımız yapılandırılmadan yararlanmak için banka kredisi kullanamıyor. Piyasada kredi olmasına rağmen kara liste nedeniyle esnaf krediye ulaşmada sıkıntı yaşıyor. Etkin bir şekilde uygulanacak bir sicil affına ihtiyaç var. Esnafın borçlarını yapılandırabilmesi için acil krediye ihtiyaç var. Bankalar uygulamada hata yapıyorlar. Çünkü banka krediyi verirken emekli maaşlarına el konuluyor. Bu da bankanın garantisi oluyor. Ödenmiş borcun sicil kaydı olmaz. Bankalar bu işte karlı taraf konumunda. Bu kredinin verilmesinde hem devletimiz, hem bankalar hem de vatandaş bir şeyler kazanmış olacak" dedi.


36 AY GERİ ÖDEME SÜRESİ EMEKLİ OLMAYA YETMİYOR


Esnaf ve sanatkarların birikmiş vergi, sosyal güvenlik prim borçlarını, sosyal güvenlik destek primi borçlarını, elektrik borçlarını ödemesi için Meclis'ten çıkarılan Torba Yasa ile borçlarını yapılandırabilmesi için krediye ihtiyaç duyduğunu söyleyen Başkan Kılıç, "Esnaf ve sanatkarımız yapılandırmadan faydalanarak borçlarını ödeyebilmesi, en önemlisi emekli olabilmesi için krediye ihtiyaç duymaktadır. SGK'nın Halk Bankası ile yapmış olduğu protokoldeki 36 ay taksit süresinin uzatılmasını istiyoruz. 36 ay için kullandırılan kredi tutarı esnafa bağlanan yaşlılık aylığını geçmiyor. Mesela bir esnafın emekli olabilmek için 50.000 TL' ye ihtiyacı olmasına rağmen emekli olduğunda aylık 600 TL yaşlılık aylığı bağlandığında 15.000 TL kredi kullandırılıyor. Bu durumda alınacak kredi prim borcunu kapatıp emekli olmaya yetmiyor. Geri ödeme süresi, bağlanacak emekli maaşının kredi ödemesine yetecek kadar uzatılmalıdır" diye konuştu.




Son Güncelleme: 16.12.2014 10:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner165